01 Φεβρουαριου 2010
Posted in
Επικαιρότητα
Οι πρόσφατες κινεζικές επιθέσεις κατά της Google ανέδειξαν και το πρόβλημα της κυβερνοκατασκοπίας
Οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία, το Ισραήλ, η Γαλλία και αρκετές ακόμα χώρες επιδίδονται σε έναν εξοπλιστικό ανταγωνισμό στον κυβερνοχώρο και ετοιμάζονται για ενδεχόμενες εχθροπραξίες στο Διαδίκτυο, προειδοποιεί έκθεση που παρουσιάστηκε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.
«Η μετάβαση από μια αμυντική στάση σε μια πιο επιθετική τακτική είναι απλά πολύ εμφανής» δήλωσε ο Ντέιν ΝτεΟυάλτ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής εταιρείας McAfee που ειδικεύεται στο λογισμικό προστασίας υπολογιστών.
Ο ΝτεΟυάλτ παρουσίασε έκθεση που διενήργησε για λογαριασμό της εταιρείας του το αμερικανικό Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών.
«Υπάρχουν τώρα 20 και πλέον χώρες και κυβερνήσεις να εξοπλίζονται για πολεμικές επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο, κυβερνοκατασκοπία και δυνατότητες κυβερνοάμυνας» είπε στο περιθώριο της συνόδου. «Υπάρχει ένας πόλεμος εξοπλισμών στο κυβερνοδιάστημα» επανέλαβε σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Είπε ακόμα ότι η McAfee έχει αναγνωρίσει τουλάχιστον πέντε χώρες που διαθέτουν «κυβερνοόπλα».
Οι δηλώσεις του ΝτεΟυάλτ έρχονται λίγους μήνες μετά την προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών του ΟΗΕ, τον περασμένο Οκτώβριο, ότι ο επόμενος παγκόσμιος πόλεμος θα διεξαχθεί στο κυβερνοδιάστημα.
Έρχονται επίσης λίγες εβδομάδες μετά τις επιθέσεις χάκερ από την Κίνα στη Google και τουλάχιστον 20 ακόμα αμερικανικές εταιρείες. Τόσο η Google όσο και το Στέιτ Ντιπάρντμεντ εμμέσως πλην σαφώς επέρριψαν την ευθύνη στο Πεκίνο.
Ο ΝτεΟυάλτ σχολίασε ότι οι πρόσφατες αυτές επιθέσεις δείχνουν ότι η νέα τάση στις κυβερνοεπιθέσεις έχει «εμπορικό χαρακτήρα. Όπως αποκάλυψε η Google, οι επιτιθέμενοι κατάφεραν μεταξύ άλλων να υποκλέψουν πνευματική ιδιοκτησία αμερικανικών εταιρειών.
Αλλα σημαντικά στοιχεία της έκθεσης:
- Τους τελευταίους 12 μήνες το κακόβουλο λογισμικό που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο έχει πενταπλασιαστεί και είναι «περισσότερο από ό,τι τα προηγούμενα πέντε χρόνια μαζί»
- Οι κυβερνοεπιθέσεις εναντίων εταιρειών, δικτύων ηλεκτροδότησης και άλλων υποδομών κοστίζουν 1,75 δισ. δολάρια το χρόνο λόγω των διακοπών στην παροχή υπηρεσιών.
- Το Πεκίνο είναι η μόνη κυβέρνηση που συνεργάζεται αποτελεσματικά με τον ιδιωτικό τομέα για την άμυνα της χώρας στον κυβερνοχώρο
Η έρευνα χρησιμοποίησε στοιχεία από μια δημοσκόπηση μεταξύ 600 στελεχών ασφάλειας υπολογιστών σε εταιρείες κρίσιμων υποδομών από 14 χώρες. Το 60% όσων απάντησαν θεωρούν ότι κυβερνητικοί παράγοντες βρίσκονται συχνά πίσω από επιθέσεις στα συστήματα των εταιρειών τους.
*Την Πέμπτη, η αμερικανική κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι άγνωστος χάκερ εισέβαλε 49 δικτυακούς τόπους της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ο βάνδαλος παραποίησε ιστοσελίδες με υβριστικούς χαρακτηρισμούς για τον Μπαράκ Ομπάμα, λίγο μετά το τηλεοπτικό διάγγελμα του Αμερικανού προέδρου την Τετάρτη.
29/01/2010 - Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV