Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Πιστεύετε ότι είσαστε μοναδική περίπτωση επειδή δέχεστε καθημερινά μερικές δεκάδες ηλεκτρονικές επιστολές; Κάνετε λάθος. Η σοδειά σας δεν είναι παρά μία σταγόνα στον ωκεανό αν φυσικά λάβει, βέβαια, κανείς υπόψη ότι οι χρήστες του Διαδικτύου το 2010 αντάλλαξαν 107 τρισεκατομμύρια ηλεκτρονικά μηνύματα. Ασφαλώς ένα μεγάλο ποσοστό τους ήταν spam, άχρηστα διαφημιστικά, αλλά και πάλι κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η επικοινωνία μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή γνωρίζει μεγάλη άνθηση σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης ζωής και δραστηριότητας.

internet users in the world 2010

Σε μια προσπάθεια να καταγράψουν τη διαδικτυακή μας ζωή σε αριθμούς, δηλαδή, πόσα e-mail, βίντεο, φωτογραφίες και γενικότερα ψηφιακό υλικό ανεβάσαμε και ανταλλάξαμε ηλεκτρονικά τη χρονιά που πέρασε, η Pingdom, μία υπηρεσία καταγραφής των τεκταινομένων στο Διαδίκτυο, συνέλεξε και σύνθεσε μεγάλο αριθμό εκθέσεων και στατιστικών που εκπονήθηκαν για λογαριασμό διαφόρων εταιρειών, προσπαθώντας με τον τρόπο αυτό να δημιουργήσει μία κατά το δυνατό πληρέστερη εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στο Διαδίκτυο. Και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, παρά τον τεράστιο όγκο του, δεν είναι παρά μόνο ένα μικρό κομμάτι αυτής της εικόνας.

Ο αριθμός των ανθρώπων που χρησιμοποιούν αυτό το νέο μέσο διαρκώς αυξάνεται. Τον Ιούνιο του 2010, οι χρήστες του ίντερνετ παγκοσμίως ανήλθαν σε 1,97 δισεκατομμύρια, εκ των οποίων τα 825,1 εκατομμύρια βρίσκονται στην Ασία, τα 475,1 στην Ευρώπη ενώ 266,2 εκατομμύρια «συνδέονται» με τον κυβερνοχώρο από τη Βόρεια Αμερική.

Ιδιαίτερα αυξημένος εμφανίζεται ο αριθμός των χρηστών που χρησιμοποιεί τις λεγόμενες σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, το Twitter κ.ο.κ. Σύμφωνα με υπολογισμούς εστάλησαν 25 δισεκατομμύρια μηνύματα στο Twitter, το οποίο απέκτησε την περασμένη χρονιά τουλάχιστον 100 εκατομμύρια χρήστες. Επίσης, οι χρήστες του Facebook ανέρχονται σε περίπου 600 εκατομμύρια, ενώ τον περασμένο Ιανουάριο δεν ξεπερνούσαν τα 350 εκατομμύρια.

Επίσης, όπως διαπιστώθηκε, οι χρήστες έστειλαν 360 δισεκατομμύρια βίντεο, φωτογραφίες, συνδέσμους, σημειώσεις κ.ο.κ. μέσω του Facebook, ενώ στο Flickr, την πιο δημοφιλή ιστοσελίδα ανάρτησης φωτογραφικού υλικού, κάθε μήνα «ανεβαίνουν» 130 εκατομμύρια φωτογραφίες.

Αξιοσημείωτη είναι και η αύξηση των βιντεοκλίπς που αναρτώνται κάθε μήνα στο Διαδίκτυο. Κομβικό ρόλο σ’ αυτό διαδραμάτισε η έλευση των έξυπνων τηλεφώνων, που έκαναν ευκολότερη τη λήψη τέτοιου υλικού. Οι χρήστες του ίντερνετ παρακολουθούν κάθε μήνα στο YouTube 60 εκατομμύρια βίντεο, δηλαδή το 2010 είδαν 730 εκατομμύρια βιντεοκλίπς. Ο μέσος χρήστης του Διαδικτύου παρακολούθησε 186 βίντεο κάθε μήνα της περασμένης χρονιάς.


22/01/2011 - The New York Times / kathimerini.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;