Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Kaspersky Lab officesΣύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας Softpedia.com, ο πηγαίος κώδικας του δημοφιλούς προγράμματος Kaspersky Antivirus, διέρρευσε στο ίντερνετ και διατίθεται για κατέβασμα μέσω torrent αρχείου. Σύμφωνα με την περιγραφή των αρχείων που διέρρευσαν, η κλοπή πραγματοποιήθηκε το 2008 στα εργαστήρια της εταιρείας, και όπως φαίνεται η τελευταία τροποποίηση του κώδικα έγινε το Δεκέμβριο του 2007.

Ο κώδικας είναι γραμμένος στις γλώσσες προγραμματισμού C++ και Delphi, και δεν αναφέρεται μόνο στη λειτουργία του Antivirus, αλλά και για τις λειτουργίες γονικού ελέγχου, anti-phishing, anti-dialer και anti-spam. Πολύ πιθανόν ο κώδικας να αντιστοιχεί στην έκδοση Kaspersky 8.

Αν και μέχρι σήμερα το πρόγραμμα έχει φτάσει την έκδοση 11, είναι πολύ πιθανόν μεγάλο μέρος του κώδικα να μην έχει αλλάξει ή να έχει τροποποιηθεί ελάχιστα. Αυτό σημαίνει ότι η διαρροή αυτή έχει μεγάλη σημασία για τους χάκερς καθώς θα είναι πιο εύκολο γι' αυτούς να κατανοήσουν τη λειτουργία όχι μόνο του συγκεκριμένου antivirus αλλά και των περισσότερων που κυκλοφορούν στην αγορά.

Οι φήμες για πιθανή διαρροή του κώδικα του Kaspersky κυκλοφορούσαν από το 2009. Το Softpedia αναφέρει ότι έχει στείλει αρκετά email στην εταιρεία για να ζητήσει διευκρινίσεις σχετικά με το συμβάν, χωρίς όμως να λάβει κάποια απάντηση.

Ενημέρωση:
Η διαρροή πραγματοποιήθηκε από πρώην υπάλληλο της εταιρείας, ο οποίος εκτίει ήδη ποινή φυλάκισης σχετικά με κατηγορίες κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας. Σύμφωνα με την ρωσική ιστοσελίδα τεχνολογικού περιεχομένου cnews.ru, εκπρόσωπος τύπου της Kaspersky, διαβεβαιώνει ότι τα τελευταία προϊόντα της εταιρείας δε χρησιμοποιούν σε κανένα σημείο ίδιο κομμάτι κώδικα με αυτόν της διαρροής.

Το αρχείο μεγέθους 182MB που περιέχει τον κλεμμένο κώδικα ανέβηκε για πρώτη φορά στο ίντερνετ το Νοέμβριο του 2010 σε "ιδιωτικό" forum ενώ στις 26 Ιανουαρίου 2011 κυκλοφόρησε σε δημόσιες ιστοσελίδες ανταλλαγής torrents και μέχρι στιγμής έχει σημειώσει περισσότερες από 2.000 λήψεις.

 

29/01/2011 - dimitris2006 / insomnia.gr με πηγή από softpedia.com

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;