Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

videogameΤα βιντεοπαιχνίδια λειτουργούν θεραπευτικά στους Αμερικανούς στρατιώτες που υποφέρουν από μετατραυματικό στρες.

Στη θεραπεία του συνδρόμου μετατραυματικού στρες στους αμερικανούς στρατιώτες προστέθηκε και μια νέα μέθοδος που έχει μεγαλύτερη απήχηση στις νέες γενιές: τα βιντεοπαιχνίδια εικονικής πραγματικότητας που προσομοιώνουν σκηνές από τον πόλεμο στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Τα θεραπευτικά παιχνίδια Virtual Iraq (Εικονικό Ιράκ) και Virtual Afghanistan (Εικονικό Αφγανιστάν) είναι μια προσαρμογή του παιχνιδιού Full Spectrum Warrior στην κονσόλα Xbox, και χρηματοδοτήθηκαν εν μέρει από τον αμερικανικό στρατό.

Οι στρατιώτες ξαναβρίσκονται στις περιοχές των μαχών χάρη σε οθόνες προσαρμοσμένες σε ειδικά γυαλιά και ζουν τις ίδιες συνθήκες με αυτές που βίωσαν όταν υπηρετούσαν, διευκρινίζει ο υπεύθυνος του προγράμματος αυτού, Αλμπερτ Ρίτζο, ερευνητής από το πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας.

«Αρχικά αυτό μοιάζει αντίθετο με την κοινή λογική. Γιατί να φέρεις ξανά κάποιον σε μια κατάσταση που θέλει να ξεχάσει και να τον κάνεις να ξαναζήσει τις τραυματικές εμπειρίες;», αναφέρει ο γιατρός.

Όμως οι ερευνητές ανακάλυψαν πως αυξάνοντας σταδιακά το επίπεδο του στρες σε έναν ασθενή, μέχρι ένα μέτριο επίπεδο και ενθαρρύνοντάς τον να εκφράσει με λόγια την τραυματική του εμπειρία, πετυχαίνεις να μειώσεις τα συμπτώματα του στρες. Τα γυαλιά καταγράφουν τις κινήσεις του κεφαλιού και προβάλλουν εικόνες που δίνουν στον ασθενή την εντύπωση ότι βρίσκεται σε ένα χωριό του Ιράκ ή του Αφγανιστάν. Οι κραδασμοί από ένα άρμα μάχης, οι εκρήξεις βομβών κάνουν το κράνος που φορά ο ασθενής να δονείται και ένας μηχανισμός αναδίδει τη μυρωδιά του μπαρουτιού, του καπνού, των λάστιχων που καίγονται συμπληρώνοντας την εικόνα. Η μέθοδος αυτή έχει τον ίδιο στόχο με τις παραδοσιακές θεραπείες στις οποίες οι ασθενείς πρέπει να εκφράσουν «μέσω της φαντασίας τους τα πράγματα που τους φοβίζουν ή τους έχουν τραυματίσει», επισημαίνει ο Ρίτζο.

«Όμως υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να φέρουν στο μυαλό τους πράγματα και εικόνες και γνωρίζουμε πως ένα από τα συμπτώματα των διαταραχών μετατραυματικού στρες είναι η άρνηση», προσθέτει ο ίδιος. Ακόμα η θεραπεία ενός τέτοιου προβλήματος μέσω βιντεοπαιχνιδιών αποδεικνύεται λιγότερο εκφοβιστική για τους νέους.

Το 20 ως 30% των στρατιωτών που επιστρέφουν από το Ιράκ ή το Αφγανιστάν υποφέρουν από μετατραυματικές διαταραχές, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του αμερικανικού στρατού. Το σύνδρομο αυτό ευθύνεται και για πολλές αυτοκτονίες πρώην στρατιωτών. Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, 309 στρατιώτες αυτοκτόνησαν το 2010, έναντι 267 το 2008.

Η θεραπεία μέσω εικονικής πραγματικότητας βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο και απαιτούνται και άλλες δοκιμές για να δοθεί το πράσινο φως ώστε να χρησιμοποιηθεί η μέθοδος αυτή ως διαγνωστικό εργαλείο για τις διαταραχές μετατραυματικού στρες.

Σύμφωνα με άλλη μελέτη, 16 στους 20 στρατιώτες που χρησιμοποίησαν τον προσομοιωτή του Αλμπερτ Ρίτζο δεν παρουσιάζουν προβλήματα εξαιτίας του μετατραυματικού στρες.

 

28/01/2011 - kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

 

Α πα πα τα καημένα τα αμερικανάκια και τα στρες τους... Αλήθεια, τα ψυχικά και σωματικά τραύματα των Ιρακινών και Αφγανών πως θα κλείσουν άραγε;... έστω και με συμβατικά μέσα...

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;