03 Φεβρουαριου 2011
Posted in
Επικαιρότητα
Τέθηκε προχθές σε λειτουργία και θα εντοπίζει αυτόματα τα άτομα που διακινούν στο ίντερνετ βίντεο και φωτογραφίες με ανηλίκους
Έναν αυτόματο ηλεκτρονικό ανιχνευτή παιδικής πορνογραφίας στο ίντερνετ έθεσε σε λειτουργία την Τρίτη, 1η Φεβρουαρίου, η ΕΛ.ΑΣ. Κύριος στόχος των διωκτικών αρχών είναι να συλλάβουν περίπου 300-400 άτομα που θεωρείται ότι προχωρούν σε διακίνηση τέτοιου είδους υλικού στη χώρα μας. Το σύστημα αυτόματου εντοπισμού των ατόμων που διακινούν στο Διαδίκτυο φωτογραφίες και βίντεο με πρωταγωνιστές ανηλίκους θέτει σε λειτουργία η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής, και υπολογίζεται ότι σύντομα θα αρχίσει νέος κύκλος συλλήψεων γι΄ αυτό το αδίκημα...
Το «ραντάρ» των παιδοφίλων στο Διαδίκτυο βασίζεται σε ένα λογισμικό της αμερικανικής εταιρείας TLO -με έδρα την περιοχή του Μαϊάμι- το οποίο έχει τη δυνατότητα να σαρώνει περίπου 150 εκατομμύρια ηλεκτρονικά ίχνη που καταχωρίζονται κάθε ημέρα στη χώρα μας. Το σύστημα αυτό σε πρώτη φάση «σημαδεύει» ηλεκτρονικά, με ειδικούς κωδικούς αριθμούς, τις φωτογραφίες και τα βίντεο με παιδική πορνογραφία και στη συνέχεια προσδιορίζει τον τρόπο διακίνησής τους στον κυβερνοχώρο. Το σύστημα ανακαλύπτει τη «διαδρομή» κάθε σχετικής φωτογραφίας ή βίντεο και αμέσως ανακαλύπτει τον τρόπο διανομής τους. Ακολουθώντας τους κωδικούς του πορνογραφικού υλικού με ανηλίκους, εντοπίζει με αυτοματοποιημένες διαδικασίες τους χρήστες του Διαδικτύου που το ανασύρουν και το διακινούν. Στη συνέχεια ακολουθεί η συνήθης διαδικασία με την άρση του απορρήτου επικοινωνιών προκειμένου να βρεθεί μέσω των αποκαλυφθέντων ηλεκτρονικών ιχνών η ταυτότητα των χρηστών. Σημειώνεται ότι ως σήμερα αυτή η διαδικασία εντοπισμού χρηστών του ίντερνετ που προχωρούσαν σε διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας βασιζόταν σε... τυχαίο σερφάρισμα στο Ιnternet αρμόδιων αξιωματικών και σε πληροφορίες που συγκεντρώνονταν από τη συνεργασία με ξένες διωκτικές αρχές.
Στον 13ο όροφο του αστυνομικού μεγάρου της λεωφόρου Αλεξάνδρας, όπου στεγάζεται η αρμόδια υποδιεύθυνση της ΕΛ.ΑΣ., έχουν ήδη εγκατασταθεί εννέα σχετικά υπολογιστικά συστήματα σάρωσης του Διαδικτύου, τα οποία θα χειρίζονται 12 αστυνομικοί και τεχνικοί της υπηρεσίας που ακολούθησαν πολυήμερη εκπαίδευση. Παράλληλα έχει υπάρξει ενημέρωση της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών αλλά και της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου προκειμένου να δοθούν οι σχετικές άδειες χρήσης του λογισμικού. Οι εκπρόσωποι της ΑΔΑΕ ανεζήτησαν στοιχεία και έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι η σάρωση και ο έλεγχος του Διαδικτύου από το αρμόδιο τμήμα της ΕΛ.ΑΣ. θα αφορά μόνο τη διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας και δεν θα υπάρξει χρήση του για άλλους λόγους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., από τις αρχές του 2000 ως σήμερα έχουν συλληφθεί ή έχουν ασκηθεί διώξεις γι΄ αυτού του είδους το αδίκημα κατά περίπου 350 ατόμων, από τους οποίους ένα σημαντικό ποσοστό εκτιμάται ότι συνεχίζει αυτή τη δραστηριότητα, παρά τη δικαστική του εμπλοκή. Ωστόσο υπολογίζεται ότι στη χώρα μας άλλοι τουλάχιστον 300-400 χρήστες του Διαδικτύου διακινούν τέτοιου είδους υλικό χωρίς να έχουν εντοπισθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ.
01/02/2011 - Βασίλης Γ. Λαμπρόπουλος / tovima.gr
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV