06 Φεβρουαριου 2011
Posted in
Επικαιρότητα
Σίγουρα θα θυμάστε τον υπολογιστή των 100 δολαρίων, που θα έφερνε πιο εύκολα το ίντερνετ στις λιγότερο προνομιούχες περιοχές του πλανήτη μας. Το εγχείρημα μπορεί να μην προχώρησε έτσι όπως το οραματίστηκαν οι δημιουργοί του, αλλά η ιδέα κάθε άλλο παρά ξεριζώθηκε, το αντίθετο συμβαίνει.
Το WorldReader.org είναι μια προσπάθεια που θέλει να κάνει κάτι που έμοιαζε αδιανόητο πριν από λίγα χρόνια, αλλά δείχνει εφικτό σήμερα: να αντιμετωπίσει τον αναλφαβητισμό και να δώσει σε κάθε μαθητή στον Τρίτο Κόσμο τη δυνατότητα να έχει (κυριολεκτικά) μια βιβλιοθήκη στην τσέπη του.
Τα πρώτα βήματα έγιναν αθόρυβα, με δοκιμές αρχικά στην Ισπανία όπου διαπίστωσαν σε πραγματικές συνθήκες ποια προβλήματα θα μπορούσαν να δημιουργηθούν στον τομέα της διακίνησης των συσκευών ανάγνωσης ψηφιακών βιβλίων.
Ακολούθησε μια άλλη δοκιμή, σε σαφώς πιο κοντινές στην πραγματικότητα συνθήκες, σε ορφανοτροφείο της Γκάνας. Οπως φαίνεται, οι συντελεστές του WorldReader.org δεν αντιμετωπίζουν τα «βαριά» ονόματα της Πληροφορικής ως πιθανούς αντιπάλους αλλά ως συνεργάτες.
Κάπως έτσι κατάφεραν να φέρουν κοντά τους διάφορες εταιρείες, μεταξύ τους και την Amazon που κατασκευάζει τις συσκευές ανάγνωσης ψηφιακών βιβλίων Kindle.
Δυσκολίες Δικτύου
Τα αποτελέσματα, λένε οι ίδιοι, είναι θεαματικά. Τα μόνα προβλήματα που έχουν συναντήσει μέχρι στιγμής είναι η διάθεση των συσκευών στους τελικούς αποδέκτες τους, τους μαθητές δηλαδή, καθώς και η παροχή υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης.
Οσο για τον λόγο που τους έκανε να επιλέξουν συσκευές ανάγνωσης ψηφιακών βιβλίων, οι άνθρωποι του WorldReader.org έχουν ένα ισχυρό επιχείρημα. Στις μη αναπτυγμένες χώρες η κινητή τηλεφωνία υπερπήδησε την απουσία σταθερών δικτύων. Κάτι παρόμοιο μπορεί να γίνει σήμερα με τις συσκευές τύπου Kindle.
Χάρη στο WorldReader.org η αγορά ενός Kindle επιδοτείται, προκειμένου αυτό να είναι πιο προσιτό στους μαθητές και τις οικογένειές τους. Παράλληλα, η ομάδα αναζητεί τρόπους για ανάπτυξη περιεχομένου (βιβλίων δηλαδή) στις τοπικές γλώσσες και διαλέκτους.
Επικεφαλής όλης της προσπάθειας είναι ο David Risher, πρώην στέλεχος της Microsoft, και ο Colin McElwee που έχει εργαστεί σε χώρες της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής. Περισσότερα (μαζί με τρόπους οικονομικής συνεισφοράς στην προσπάθεια) μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του WorldReader.org.
29/01/2011 - Νίκος Μουμούρης / enet.gr
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV