Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

How digital tv worksΣτην ολοκλήρωση της μετάβασης στην επίγεια ψηφιακή μετάδοση μέχρι το 2012 στοχεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπολογίζοντας ότι η απόδοση της συγκεκριμένης αγοράς μπορεί να αποδώσει πανευρωπαϊκά 20 έως και 50 δισεκατομμύρια ευρώ σε βάθος μιας 15ετίας.

Γι' αυτό και («σπρώχνει») συστήνει στις χώρες - μέλη της Ε.Ε. να αποφύγουν τη ρύθμιση στη ζώνη συχνοτήτων 790-862 MHz και προτείνει τη διάθεσή τους για την ανάπτυξη ασύρματων ευρυζωνικών δικτύων.

Αυτό διαφαίνεται από τη δημοσιοποίηση στοιχείων που συγκέντρωσε το ελληνικό Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων και τη μελέτη του ειδικού ερευνητή Κ. Παπαβασιλόπουλου. Σε πρόσφατο κείμενό της, η Ε.Ε., στο πλαίσιο δημόσιας διαβούλευσης, σημειώνει: «Η σημερινή οικονομική κρίση υπογραμμίζει το επείγον της διάθεσης του φάσματος για ασύρματες επικοινωνίες οι οποίες αντιπροσωπεύουν τον πιο ζωντανό κρίκο στην αλυσίδα της τεχνολογικής καινοτομίας». Πρόκειται, βέβαια, για το περιβόητο ψηφιακό μέρισμα, τις συχνότητες δηλαδή που θα περισσέψουν από την ψηφιακή μετάβαση. Η διάθεση του ψηφιακού μερίσματος και η συναφής με αυτό εναρμόνιση των «ελεύθερων συχνοτήτων» σε πανευρωπαϊκή κλίμακα μπορεί να δημιουργήσει την προαναφερόμενη προστιθέμενη αξία μέσα σε μια 15ετία. Η Επιτροπή μάλιστα έχει ζητήσει την υιοθέτηση αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων ώστε η ψηφιακή μετάβαση να επιτευχθεί το 2012.

Σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, τηλεοπτικά κανάλια αλλά και ο στρατός χρησιμοποιούν συχνότητες από το κομμάτι του φάσματος που σχεδιάζεται να δοθεί ως ψηφιακό μέρισμα. Θα πρέπει λοιπόν να υπάρξει και υπολογισμός κόστους για τη μεταφορά από αυτές τις συχνότητες σε άλλες, αλλά και να αποφασίσει η κυβέρνηση ποιος θα αναλάβει να αποζημιώσει τόσο τα κανάλια όσο και τις ένοπλες δυνάμεις. Ηδη σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα κανάλια «δείχνουν» προς την πλευρά των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες άλλωστε θα ωφεληθούν από τη «μεταφορά» και το ψηφιακό μέρισμα.

Η μελέτη του ΙΟΜ εστιάζει και στο θέμα επιδοτήσεων και κρατικών ενισχύσεων για την υποστήριξη και προώθηση της διαδικασίας της μετάβασης στην ψηφιακή τηλεόραση. Κι εκεί φαίνεται ότι η πολιτική ενισχύσεων δεν αφορά και δεν απευθύνεται μόνο στους πολίτες αλλά και στους τηλεοπτικούς οργανισμούς, τις εταιρείες διαχείρισης δικτύων, τους κατασκευαστές τηλεοπτικού εξοπλισμού, ακόμα και την τοπική αυτοδιοίκηση και τις περιφερειακές υπηρεσίες. «Οι κυβερνήσεις -σημειώνεται- γνωρίζουν πολύ καλά ότι η πολιτική των κρατικών ενισχύσεων είναι ένα απαραίτητο όπλο στη φαρέτρα τους. Η ψηφιακή μετάβαση δεν μπορεί να υλοποιηθεί εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου εάν αφεθεί αποκλειστικά στην αγορά». Κάτι που συνέβη στη δική μας περίπτωση όπου λίγο έως πολύ μέχρι και σήμερα τα πράγματα έχουν αφεθεί στα χέρια της αγοράς. Η μετάβαση επιχειρείται σε ένα θολό, άναρχο τοπίο με μεγάλες καθυστερήσεις κι ένα ασαφές και δαιδαλώδες νομικό πλαίσιο για το οποίο μόλις τώρα φαίνεται να γίνονται κάποια αργά βήματα για το ξεκαθάρισμά του.

Ο κ. Παπαβασιλόπουλος παρουσιάζει και συγκεκριμένες περιπτώσεις κρατικών ενισχύσεων αλλά και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν. «Οι κρατικές ενισχύσεις πρέπει να είναι σύμφωνες με τις προβλέψεις της σχετικής κοινοτικής νομοθεσίας, κάτι που σε κάποιες περιπτώσεις (Ιταλία, Γερμανία κ.α.) δεν συνέβη, με αποτέλεσμα την παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού (συνήθως ύστερα από καταγγελία), την απόσυρση του μέτρου και την τροποποίηση της πολιτικής του κράτους-μέλους για την υλοποίηση της ψηφιακής μετάβασης. Οι τροποποιήσεις αυτές, όχι σπάνια, κοστίζουν και σε χρήμα και σε χρόνο, και σε κάθε περίπτωση κρίνονται αντιπαραγωγικές για τις κυβερνήσεις».

Οι επιδοτήσεις χωρίζονται σε αυτές που απευθύνονται στους πολίτες και σε αυτές που απευθύνονται στους τηλεοπτικούς οργανισμούς και τις εταιρείες διαχείρισης δικτύων. Στη χώρα μας μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει τίποτα από τα δύο. Η πολιτεία δεν έχει προχωρήσει σε καμία καμπάνια ενημέρωσης, όπως γίνεται σε άλλα κράτη, με αποτέλεσμα οι πολίτες να παραμένουν ανενημέρωτοι. Καμία κίνηση δεν έχει γίνει και για την ενίσχυση ηλικιωμένων, ατόμων με αναπηρία, αλλά και με χαμηλά εισοδήματα.

 

21/01/2011 - Μ. Πετρούτσος, Σ. Μανιάτης & Δ. Παπαγεωργίου / enet.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;