Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

ΜΜΕΦόβοι για επερχόμενη «βίαιη» συρρίκνωση θέσεων εργασίας και αμοιβών εξαιτίας των σχεδιαζόμενων συγχωνεύσεων...

Την τελευταία διετία τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης διανύουν τη χειρότερη περίοδό τους και δυστυχώς το μέλλον δεν φαίνεται καθόλου ευοίωνο. Η οικονομική κρίση οδήγησε σε συρρίκνωση της διαφημιστικής πίτας, που από τα περίπου 650 εκατομμύρια ευρώ ετησίως έπεσε σχεδόν στα 350 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί ασφυκτικές καταστάσεις στα ΜΜΕ.

Το τοπίο των μέσων και ειδικά του οπτικοακουστικού χώρου στην Ελλάδα παραμένει ουσιαστικά αρρύθμιστο επί δύο δεκαετίες. Πριν από λίγες μέρες παράγοντες του οπτικοακουστικού χώρου σημείωναν ότι από το «βίαιο» άνοιγμα του χώρου των μέσων, τέλη της δεκαετίας του '80 αρχές του '90, οδηγούμαστε τώρα στο ακριβώς αντίθετο. «Θα βιώσουμε μια βίαιη συμπίεση στο χώρο μας», έλεγαν, «και αυτό είναι αναπόφευκτο». Γι' αυτό και έκαναν λόγο για ανάγκη συγχωνεύσεων ΜΜΕ ή διευρυμένων συνεργασιών που θα δημιουργήσουν πιο συμπαγείς ομίλους, οι οποίοι θα μπορούν να σταθούν στο υπό διαμόρφωση νέο μιντιακό τοπίο. Κάτι τέτοιο όμως ουσιαστικά οδηγεί και σε μαζική μείωση θέσεων εργασίας, αφού ουσιαστικά ο στόχος θα είναι η μείωση των λειτουργικών εξόδων. Και όταν η συζήτηση περιστρέφεται σε αυτό το θέμα, δεν υπάρχουν απαντήσεις.

Αλλοι παράγοντες του χώρου των ΜΜΕ επιμένουν το τελευταίο διάστημα ότι στην ελληνική αγορά δεν μπορούν να επιβιώσουν περισσότεροι από τρεις όμιλοι ΜΜΕ, οι οποίοι θα στηρίζονται όχι μόνο σε παραδοσιακά αλλά και σε νέα μέσα. Ηδη αυτή την περίοδο γίνονται επαφές και διαβουλεύσεις, καθώς ετοιμάζεται νομοσχέδιο από τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού Τηλέμαχο Χυτήρη σε συνεργασία όμως και με τα υπουργεία Υποδομών, Εσωτερικών, Ανάπτυξης και Εργασίας καθώς εξετάζονται και ζητήματα που αφορούν τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, τις αδειοδοτήσεις ραδιοτηλεοπτικών μέσων, το Διαδίκτυο, την αντιμετώπιση της αυξανόμενης ανεργίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι καναλάρχες ουσιαστικά ζητούν να έχουν μια σειρά από ΜΜΕ κάτω από την ίδια «ομπρέλα» στα οποία θα ανταλλάσσουν όχι μόνο περιεχόμενο αλλά και προσωπικό. Παράλληλα επιδιώκουν μείωση του ενοικίου για τις συχνόητες στο 0,1% έως και το 2015, απομάκρυνση της ΕΡΤ από τη διαφημιστική αγορά (το οποίο και πέτυχαν), μείωση αγγελιόσημου κ.ά. Οι εκδότες πάλι επιδιώκουν να εκδίδουν τις εφημερίδες τους όποτε θέλουν, η εργασία σε αυτές να είναι πενθήμερη και κυλιόμενη, μείωση αποζημιώσεων σε περίπτωση απόλυσης στο 40% κ.ά.

Ολα αυτά δημιουργούν μια «κινούμενη άμμο» μέσα στην οποία βρίσκονται τα μέσα ενημέρωσης, με τους μιντιάρχες όμως να έχουν βρει την ευκαιρία, όπως φαίνεται, να «πνίξουν» σε αυτήν εργασιακές σχέσεις και αμοιβές. Μόνο που αυτά τα ΜΜΕ όλα αυτά τα χρόνια απέδωσαν στους κατόχους τους με πολλαπλούς τρόπους. Τώρα λοιπόν, εν μέσω κρίσης δεν θα έπρεπε -αντί να ρίχνουν όλο το βάρος αποκλειστικά στους εργαζόμενους- να επανεπενδύσουν ένα μέρος των πολυετών κερδών τους;

 

29/01/2011 - Σωτήρης Μανιάτης / enet.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;