11 Φεβρουαριου 2011
Posted in
Επικαιρότητα
Γνωστή από τις πρόσφατες επιθέσεις της εναντίον των κυβερνήσεων της Αιγύπτου, της Τυνησίας, της Υεμένης και των «εχθρών» του WikiLeaks, η οργάνωση των «χακτιβιστών» Anonymous βρήκε νέους στόχους: επιτέθηκε στο δικτυακό τόπο της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, κάνοντας λόγο για καταστολή στην ελευθερία του Τύπου, καθώς και σε μια αμερικανική εταιρεία που ισχυρίζεται ότι βρήκε τους ηγέτες της οργάνωσης.
Όπως αναφέρει το Reuters, ο δικτυακός τόπος της ιταλικής κυβέρνησης Governo.it, τέθηκε εκτός λειτουργίας για λίγες ώρες το βράδυ της Κυριακής 6 Φεβρουαρίου.
Την ευθύνη ανέλαβαν οι Anonymous, οι οποίοι δηλώνουν ότι αντιδρούν σε διάφορες πολιτικές της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, και ειδικά στο πρόσφατο νομοσχέδιο για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Οι χάκερς επικαλούνται διπλωματικό έγγραφο που αποκάλυψε το WikiLeaks, στο οποίο Αμερικανοί διπλωμάτες αναφέρουν ότι ο επίμαχος νόμος «είναι ανησυχητικός, καθώς φαίνεται να έχει συνταχθεί ώστε να δίνει στην κυβέρνηση αρκετή ελευθερία να μπλοκάρει ή να λογοκρίνει οποιοδήποτε υλικό στο Διαδίκτυο. Το νομοσχέδιο φαίνεται επίσης να ευνοεί την τηλεοπτική υπηρεσία Mediaset του πρωθυπουργού Μπερλουσκόνι, ενώ παράλληλα φαίνεται να φέρνει σε μειονεκτική θέση το Sky, έναν από τους βασικούς ανταγωνιστές του» αναφέρει το έγγραφο, το οποίο εστάλη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ πριν από έναν χρόνο.
Ο Μπερλουσκόνι δεν είναι όμως ο μόνος στόχος των Anonymous. Οι online ακτιβιστές επιτέθηκαν τη Δευτέρα στην HBGary, μια αμερικανική εταιρεία ασφάλειας υπολογιστών, της οποίας ο επικεφαλής Άαρον Μπαρ υποστηρίζει ότι εντόπισε τους «ηγέτες» της ομάδας. O δικτυακός τόπος της εταιρείας δεν είναι προσβάσιμος από την Ελλάδα το απόγευμα της Δευτέρας, καθώς έχει αντικατασταθεί από μια προσωρινή ιστοσελίδα που ανάρτησε ο καταχωρητής της διαδικτυακής διεύθυνσης. Σύμφωνα με το BBC, οι Anonymous κατάφεραν επίσης να εισβάλουν στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της HBGary, να διαγράψουν αρχεία και να δημοσιεύσουν στο Διαδίκτυο εμπιστευτικά εσωτερικά έγγραφα. Έκαναν επίσης πειρατεία στο λογαριασμό του Άαρον Μπαρ στο Twitter και ανάρτησαν ρατσιστικά και σεξουαλικά μηνύματα, καθώς και προσωπικά δεδομένα του Μπαρ όπως τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του.
Αιτία της επίθεσης ήταν οι δηλώσεις του Μπαρ στους Financial Times: Ο υπεύθυνος της εταιρείας υποστήριξε ότι κατάφερε να παρεισφρήσει στην οργάνωση των χακτιβιστών και να ανακαλύψει τα ηγετικά στελέχη της. Οι Anonymous πάντως αρνούνται ότι λειτουργούν με σαφή ιεραρχία ή ότι έχουν ηγέτες. Ο Μπαρ δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να αποκαλύψει άμεσα τα ονόματα που εντόπισε, εκτός αν υποχρεωθεί από τις αρχές. Είπε όμως ότι σχεδιάζει να παρουσιάσει τα ευρήματα σε συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στο Σαν Φρανσίσκο εντός του Φεβρουαρίου.
Toυλάχιστον έξι άτομα που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν σε προηγούμενες επιθέσεις των Anonymous έχουν συλληφθεί σε Βρετανία και Ολλανδία, ενώ έρευνες πραγματοποιεί και το FBI. Αιτία ήταν οι επιθέσεις που εξαπέλυσαν το Δεκέμβριο οι Anonymous εναντίον της Mastercard, της Visa, του PayPal και του Amazon, επειδή αρνήθηκαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο WikiLeaks.
Αφού αποκαταστάθηκε η πρόσβαση της Αιγύπτου στο ίντερνετ η ομάδα ξεκίνησε επίθεση DDoS κατά της ιστοσελίδας του υπουργείου εσωτερικών της Αιγύπτου. "#Αίγυπτος καλώς ήρθες πίσω στο ίντερνετ. Εκτός από το MoiEgypt.gov.eg --εσύ θα μείνεις εκτός" έγραψε γκρουπ στο Twitter. Και ύστερα από λίγο πρόσθεσε. "Στην #Αίγυπτο το ίντερνετ έχει επανέλθει. Η ιστοσελίδα του Μουμπάρακ γιατί όχι; Γιατί δεν συγχωρούμε, Γιατί δεν ξεχνάμε. Αιγύπτιοι κουράγιο, είμαστε μαζί σας." Μάλιστα ο Gregg Housh εκπρόσωπος τύπου της ομάδας δήλωσε στους NewYork Τimes ότι η επίθεση είναι μέρος μιας μεγαλύτερης καμπάνιας για την υποστήριξη αντικυβερνητικών διαμαρτυριών.
Την περασμένη εβδομάδα οι χακτιβιστές επιτέθηκαν στις κυβερνήσεις της Υεμένης και της Τυνησίας κάνοντας λόγο για καταστολή της ελευθερίας της έκφρασης.
tovima.gr / e-pcmag.gr
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV