09 Φεβρουαριου 2011
Posted in
Επικαιρότητα
Για 8η χρονιά εορτάστηκε χθες, 8 Φεβρουαρίου, η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (Safer Internet Day) σε 70 χώρες και σε πέντε ηπείρους, από την Ισλανδία έως την Κένυα και από τον Καναδά έως την Ν. Κορέα.
Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου αποτελεί εφαλτήριο ευαισθητοποίησης μικρών και μεγάλων στα θέματα που αφορούν στην ασφαλή και ηθικά σωστή χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και όλων των διαδραστικών τεχνολογιών που είναι πια κομμάτι της καθημερινότητάς μας.
Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται σε ετήσια βάση από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης Insafe στο πλαίσιο του προγράμματος Safer Internet της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για την Ελλάδα, η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώθηκε από τη Δράση Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, που αποτελεί τον Εθνικό Εκπρόσωπο του Δικτύου Insafe.
Φέτος, οι εκδηλώσεις για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου εστίασαν στις εικονικές ζωές. Στη σημερινή εποχή, μικροί και μεγάλοι ξοδεύουν ένα αρκετά μεγάλο μέρος της ζωής τους σε διαδικτυακές δραστηριότητες που εκτείνονται από τα online βιντεοπαιχνίδια έως την κοινωνική δικτύωση. Μέσα από τις δραστηριότητες αυτές έρχονται αντιμέτωποι με πολλές προκλήσεις που αφορούν την ιδιωτικότητα, την υπόληψη και την υγεία τους. Έτσι λοιπόν, με το σύνθημα «Το Διαδίκτυο δεν είναι μόνο παιχνίδι! Προστάτευσε τη ζωή σου. Σεβάσου τη ζωή των άλλων» ο φετινός εορτασμός προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να ρίξουν μια πιο προσεκτική ματιά στις «εικονικές ζωές» τους, και να ανακαλύψουν πώς ο αληθινός εαυτός τους βιώνει την εικονική εμπειρία.
Με τη συμμετοχή περισσότερων από 160 πρεσβευτών πανελλαδικά (σχολείων, οργανισμών, εταιριών και ιδιωτών), η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου εορτάστηκε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας με πλειάδα εκδηλώσεων, workshops και δρώμενων, πολλαπλασιάζοντας έτσι το μήνυμα της σημασίας της προστασίας της ιδιωτικής μας ζωής στους εικονικούς κόσμους και της αντιμετώπισης του Διαδικτύου ως πολύτιμου εργαλείου, και όχι (μόνο) ως παιχνιδιού.
H κεντρική εκδήλωση για τον εθνικό εορτασμό συνδιοργανώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου και της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Α' Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών - μέλους του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου. Η εκδήλωση έλαβε χώρα την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου και ώρες 12:00-14:00 στους χώρους του Υπουργείου Παιδείας.
Την εκδήλωση χαιρέτισε η Υπουργός Παιδείας Δ.Β.Μ.Θ., κυρία Άννα Διαμαντοπούλου. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου. Ειδικότερα, τα στατιστικά στοιχεία των καταγγελιών που έγιναν την περίοδο 2010 προς τη Safeline, την Ελληνική ανοιχτή γραμμή καταγγελιών παράνομου περιεχομένου και παράνομης συμπεριφοράς. Επίσης, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά τα αναλυτικά στατιστικά δεδομένα από την 17μηνη λειτουργία της Γραμμής Βοηθείας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ, και τα οποία καταδεικνύουν την επιτακτική ανάγκη των Ελλήνων για πρόληψη σε σχέση με τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη μη ορθή χρήση του Διαδικτύου.
Στην εκδήλωση βραβεύθηκαν οι εθνικοί νικητές του Α' Διαγωνισμού «Ευρωπαϊκό Βραβείο για Ποιοτικό Online Περιεχόμενο για Παιδιά - Best Children'Αs Online Content European Award 2011», με διοργανωτές στην Ελλάδα τη Δράση Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το παρόν στην εκδήλωση έδωσε και το Πάνελ Νέων του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου.
900 δικογραφίες για διαδικτυακά εγκλήματα το 2010!
Περισσότερες από 900 δικογραφίες, προανακρίσεις και προκαταρκτικές εξετάσεις, σχετικές με αδικήματα, που διαπράχθηκαν μέσω διαδικτύου, χειρίσθηκε το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής το 2010.
Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., με αφορμή την «Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου», 71 υποθέσεις διερευνήθηκαν σε συνεργασία με την Ιντερπόλ και 18 με την Γιουροπόλ.
Επίσης η αυτόφωρη διαδικασία εφαρμόσθηκε σε 149 υποθέσεις. Από αυτές, μεταξύ άλλων, 66 ήταν για αποτροπές αυτοκτονιών, 47 για πορνογραφία ανηλίκων, 26 για παραβίαση νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας, μια για δυσφήμιση, μια για απάτη, τρεις για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας και δυο για παραβίαση στοιχείων ηλεκτρονικού υπολογιστή.
Σχετικά με τις αποτροπές αυτοκτονιών από το 2004 έως σήμερα έχουν σημειωθεί 141 απόπειρες που ανακοινώθηκαν από τις υποψήφιους αυτόχειρες στο διαδίκτυο. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι από αυτές οι 66 (47%) εκδηλώθηκαν μέσα στο 2010, όταν από το 2004 έως το 2009, μέσα σε πέντε χρόνια δηλαδή, είχαν καταγραφεί 75.
Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2011 (PDF | 3,81mb | 2 σελίδες)
Με πηγές από pathfinder.gr / safeline.gr / saferinternet.gr / tovima.gr
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV