Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )
κινητά τηλέφωνα

Νέος γύρος ανταγωνισμού ξεκινάει στην κινητή τηλεφωνία. Η προσφορά της Vodafone να διαθέσει σε όλα τα καρτοκινητά της «απεριόριστες» κλήσεις και SMS ανοίγει ένα νέο μέτωπο στη συγκεκριμένη αγορά, με απροσδιόριστες οικονομικές συνέπειες στον κλάδο. Το απροσδιόριστο έγκειται στο κατά πόσον άμεσα και επιθετικά θα απαντήσουν οι ανταγωνιστές της, Cosmote και Wind Hellas.

H προσφορά, που άνοιξε τον νέο ασκό του Αιόλου στην κινητή τηλεφωνία, ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή και παρέχει σε κάθε ανανέωση χρόνου αξίας 10 ευρώ στα καρτοκινητά της Vodafone επιπλέον 1.500 λεπτά ομιλίας και 1.500 SMS που δύναται να αποσταλούν δωρεάν προς όλα τα κινητά Vodafone. Η προσφορά αυτή πρακτικά σημαίνει απεριόριστη τηλεφωνία στο δίκτυο της Vodafone για ένα μήνα με σχεδόν μηδενικό αντίτιμο. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η Wind, ανοίγοντας τον πόλεμο τιμών με ανάλογη προσφορά, πρόσφερε αντίστοιχες υπηρεσίες (1.000 λεπτά ομιλίας και 1.000 SMS) για 3 ευρώ τον μήνα. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η προσφορά αυτή, την οποία ακολούθησαν στη συνέχεια όλοι οι ανταγωνιστές της Wind, στοίχισε στις τρεις εταιρείες κινητής έσοδα ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η νέα προσφορά της Vodafone, εφ' όσον «αντιγραφεί» από τα άλλα δίκτυα, θα κοστίσει ακόμη περισσότερο. «Είναι η τελευταία ευκαιρία της διοίκησης της Vodafone να ανατρέψει την πορεία της αγοράς, στην οποία ενισχύεται διαρκώς η καρτοκινητή τηλεφωνία της Cosmote», παραδέχεται στέλεχος εταιρείας κινητής τηλεφωνίας. Σήμερα, η Cosmote εκτιμάται ότι ελέγχει περίπου το 47% των συνδέσεων καρτοκινητής (44% αν συμπεριληφθούν τα συμβόλαια) από 37% που ήταν πριν από περίπου ένα χρόνο. Η Vodafone επιχειρεί να ανακόψει την πορεία αυτή.

Η «επίθεση» της Vodafone ξάφνιασε τους ανταγωνιστές της, οι οποίοι παραδέχονται ότι δεν την ανέμεναν. «Εχοντας το προηγούμενο με την Wind (προσφορά των 3 ευρώ) το ενδεχόμενο του νέου πολέμου τιμών φάνταζε με απίθανο σενάριο», παραδέχεται στέλεχος της αγοράς κινητής. Ωστόσο, όσα φέρνει η ώρα δεν τα φέρνει ο χρόνος και πλέον, οι εταιρείες κινητής ετοιμάζονται για άλλη μία πιο δύσκολη χρονιά. Πέρυσι, τα έσοδα των εταιρειών εκτιμάται ότι μειώθηκαν κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ δηλαδή 12% - 13% επί του συνολικού τζίρου του 2008, που ανήλθε σε 4,7 δισ. ευρώ. Φέτος, αναμένεται περαιτέρω υποχώρηση της αγοράς, δεδομένου ότι θα πρέπει να συνεκτιμηθεί και η μείωση των τελών τερματισμού κατά 20% από 1/1/2010, αλλά και οι επιπτώσεις της ύφεσης και της ταυτοποίησης των καρτοκινητών, που θα οδηγήσουν σημαντικό όγκο πελατών των τριών δικτύων σε δίκτυα κινητής εκτός Ελλάδος.

 

02/02/2010 - kathimerini.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;