Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

wael ghoneim

Ο ήρωας της αιγυπτιακής εξέγερσης δεν είναι κάποιο στέλεχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, όπως αρκετοί ανησυχούσαν, ούτε μια από τις λεγόμενες «παλιές καραβάνες» των παραδοσιακών δυνάμεων της αντιπολίτευσης. Προς γενική έκπληξη, ο άνθρωπος που κατόρθωσε να ενώσει τους εκατοντάδες χιλιάδες αντιφρονούντες, κατά του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ είναι ένας 30χρονος, διευθυντικό στέλεχος του γίγαντα του Διαδικτύου, Google.

O λόγος για τον Ουαέλ Γκονίμ, ο οποίος έχοντας αντέξει για δώδεκα ολόκληρες ημέρες στα σκοτεινά δωμάτια των μυστικών υπηρεσιών της Αιγύπτου, εξελίχθηκε αυτή την εβδομάδα σε μοναδική πηγή έμπνευσης για τους νεαρούς εξεγερθέντες, και όχι μόνο. Είναι δε ηλίου φαεινότερον πως βάσει του ιδανικού σεναρίου για την επόμενη ημέρα στην Αίγυπτο, όπως τουλάχιστον οραματίζεται η Δύση, η εξουσία θα περάσει στα χέρια προσώπων με τα χαρακτηριστικά του Γκονίμ. Τι και αν ο ίδιος δηλώνει ότι δεν έχει πολιτικές φιλοδοξίες και αποποιείται σε κάθε του συνέντευξη τον τίτλο του ήρωα; Είναι σαφές ότι το ανώτατο στέλεχος της Google αποτελεί πλέον πρότυπο. Διόλου τυχαίο δεν είναι, άλλωστε, ότι ολοένα και περισσότεροι διαδηλωτές θεωρούν ότι ο Γκονίμ και όχι οι εκπρόσωποι των παραδοσιακών κομμάτων πρέπει να τους εκπροσωπούν στις διαπραγματεύσεις.

Με εμφάνιση ζεν πρεμιέ, ηλιοκαμένο δέρμα και γυαλιά διανοούμενου, ο Ουαέλ Γκονίμ είναι ο άνθρωπος πίσω από τη σελίδα στον γνωστό ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης, Facebook, με τίτλο «Είμαστε Ολοι Χαλέντ Σαΐντ» στη μνήμη του νεαρού άνδρα που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από την Αστυνομία στην Αλεξάνδρεια. Πριν κοπάσει ο απόηχος της εξέγερσης στην Τυνησία, ο Γκονίμ καλούσε μέσω της συγκεκριμένης ιστοσελίδας τον αιγυπτιακό λαό να βγει στους δρόμους στις 25 Ιανουαρίου, υποστηρίζοντας ότι «μεταξύ του προέδρου Μουμπάρακ και των εκατομμυρίων νέων της Αιγύπτου δεν υπάρχει πλέον κανένα σημείο επαφής». Ο Γκονίμ αναχώρησε από το Ντουμπάι, όπου βρίσκεται η έδρα της Google στη Μέση Ανατολή, για το Κάιρο λίγο πριν από τις πρώτες γιγαντιαίες διαδηλώσεις. Στις 27 Ιανουαρίου συνελήφθη από πράκτορες της υπηρεσίας κρατικής ασφάλειας ως υποκινητής της εξέγερσης.

Ο Γκονίμ αφέθηκε ελεύθερος το βράδυ τη Δευτέρας και το μεσημέρι της Τρίτης βρισκόταν ήδη στην πλατεία Ταχρίρ, όπου πλήθος κόσμου του επιφύλαξε υποδοχή ήρωα. «Δεν είμαι εγώ ο ήρωας, αλλά όλοι εσείς που μείνατε εδώ στην πλατεία», ήταν οι πρώτες λέξεις του.

O κάτοχος πτυχίου ηλεκτρονικών υπολογιστών από το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Καΐρου, ξέσπασε σε λυγμούς όταν λίγο μετά την απελευθέρωσή του ενημερώθηκε για τον αριθμό των νεκρών. Αν και αποφεύγει τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης, ο Γκονίμ επέλεξε το CNN, προκειμένου να διατυμπανίσει ανά την υφήλιο πως είναι «έτοιμος να πεθάνει για την Αίγυπτο».

 

13/02/2011 - ΑΠΕ, Associated Press, Reuters / kathimerini.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;