Διαφήμιση
( 1 ψήφος )

googleΜε ατζέντα που ξεπερνά τα 150 προιόντα, δικό της πλέον τηλέφωνο και ένα νέο λειτουργικό σύστημα στα σκαριά η Google είναι αποφασισμένη να τα βάλει με όλους τους μεγάλους της Silicon Valley. Μπορεί όμως να τα καταφέρει;

Είτε τη συμπαθεί κανείς είτε όχι, η Google ήταν το success story της δεκαετίας στην τεχνολογία. Αν και ξεκίνησε καθυστερημένα το 1998 –οι πρώτες μηχανές αναζήτησης μετρούσαν ήδη τέσσερα χρόνια ζωής- κατάφερε με την αλλαγή της χιλιετίας να ξεπεράσει όλες τις παραδοσιακές δυνάμεις όπως η Yahoo! Search, η Altavista και η Lycos. Ένας επαναστατικός αλγόριθμος που καθορίζει τη σημασία μιας σελίδας με βάση τη δημοτικότητα, ιδέα "δανεισμένη" από την επιστημονική βιβλιογραφία και ένα πρωτοποριακό επιχειρηματικό μοντέλο που τα έδινε όλα τζάμπα και έκοβε χρήμα από της διαφημίσεις ήταν τα δύο βασικά συστατικά της επιτυχία της.

Το επόμενο μεγάλο βήμα ήταν ακόμα πιο δύσκολο. Το 2004 ανακοίνωσε την Beta έκδοση του Gmail μπαίνοντας σε μια ιδιαίτερα κορεσμένη αγορά που κυριαρχούσαν η Microsoft και η Yahoo! Για να κατακτήσει τις μάζες, ωστόσο χρειάστηκαν τρία χρόνια και ένα πολύ έξυπνο διαφημιστικό κόλπο: Για να γραφτείς στο Gmail χρειαζόσουν πρόσκληση από έναν beta user. Ήταν μια εποχή που οι προσκλήσεις στο Gmail έφταναν τα 150 δολάρια στο eBay ενώ έτοιμοι λογαριασμοί ξεπερνούσαν τα χίλια.

Καθώς περνούσαν τα χρόνια το Googleplex, εκτός από πρότυπο εργασιακού περιβάλλοντος και επίκεντρο μερικών από τα πιο πετυχημένα πρωταπριλιάτικα ανέκδοτα για γκατζετάκηδες, γινόταν μια βρεφοκοιτίδα ιδεών και πολύ πετυχημένων προϊόντων: Google Maps, Google Earth, Picasa, iGoogle, Google Docs, Panoramio. Πιο πρόσφατα των Android, του Google Chrome και του Google Chrome OS. Πολλά από αυτά ξεπήδησαν από το περίφημο 20%, την ημέρα που αφιερώνουν οι προγραμματιστές της Google σε ελεύθερες δραστηριότητες και πρότζεκτ που τους κινούν το ενδιαφέρον.

Και αυτή ακριβώς η ατζέντα προιόντων, που ξεπερνάει πλέον τα 150, είναι που έχει αλλάξει το τοπίο στο χώρο του διαδικτύου. Μέχρι πρότινος οι μεγαλύτεροι αντίπαλοι του Google ήταν τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης. Τώρα η Google έχει να αντιμετωπίσει τη μισή Silicon Valley. Από ότι φαίνεται θα είναι ένας αγώνας μέχρις εσχάτων.

Google vs Yahoo!
H Yahoo! είναι ο πιο παλιός μεγάλος αντίπαλος της Google στους τομείς της ενημέρωσης, του ηλεκτρονικού ταχυδρομίου και κυρίως της αναζήτησης στο διαδίκτυο. Αν και στην αρχή της δεκαετίας το Google Search δάνειζε την τεχνολογία του στο Yahoo! Search οι σχέσεις των δύο εταιρειών είναι σχέσεις αντιπαλότητας ειδικά μετά την έλευση της δυναμικής Κάρολ Μπάρτζ στη θέση του CEO της Yahoo!. Η Μπάρτζ προωθεί τη συμμαχία το Microsoft Bing και οι δυνατότητες του Yahoo! Search μπορεί να αναβαθμιστούν σημαντικά μέσα στο 2010 αν οι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ αποφασίσουν ότι η συνεργασία με το Bing δεν παραβιάζει τους νόμους περί αθέμιτου ανταγωνισμού. Στην περίπτωση αυτή η Yahoo! θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει τη μηχανή αναζήτησης του Bing και να αξιοποιήσει το πλούσιο περιεχόμενο που διαθέτει για να συναγωνιστεί τη Google.

Google vs Nokia
Η αγορά της κινητής τηλεφωνίας έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία χρόνια με τη λαίλαπα των smartphones και την έλευση του iPhone που εισήγαγε ένα νέο τρόπο αλληλεπίδρασης του χρήστη με τη συσκευή. Η Nokia μάλλον θα συνεχίσει με το ίδιο πακέτο φιλοσοφίας και τεχνολογίας που τη διατηρεί στην πρώτη θέση των κατασκευαστών παγκοσμίως: Πολλές διαφορετικές συσκευές και Symbian. Ωστόσο, στο εσωτερικό της Nokia επικρατεί αναβρασμός αφού το Nokia N97 ήρθε πολύ αργά, σε μια αγορά με διαφορετικές απαιτήσεις και δεν κατάφερε να κάνει τη διαφορά με τις πωλήσεις του να βασίζονται κυρίως στο δυνατό brand name παρά στις δυνατότητες της συσκευής. Μια αλλαγή στρατηγικής δεν αποκλείεται καθόλου μέσα στο 2010. Η Google, αντίθετα, ακολουθεί το πνεύμα των καιρών επιτυχώς: Ανέπτυξε τα Android με στόχο να ανταγωνιστεί το iPhone και παρουσίασε την πρώτη δική της συσκευή, το Google Nexus One που κατά τα φαινόμενα είναι το πρώτο “iPhone Killer”.

Google vs Microsoft
Η σχέση της Google με τη Microsoft έχει περάσει από πολλά κύματα. Από τη στιγμή, όμως, που η Google αποφάσισε να μπει all-in σε όλες τις αγορές η σχέση μεταξύ τους αρχίζει να θυμίζει πόλεμο μέχρις εσχάτων. Ο Chrome κερδίζει πολύ γρήγορα μερίδιο αγοράς σε σχέση με τον Internet Explorer και είναι, πλέον, τρίτος σε δημοτικότητα browser πίσω από τον Mozilla Firefox. Τα Android κατάφεραν σε ελάχιστο χρόνο να επισκιάσουν τα Windows Mobile και να κερδίσουν την εμπιστοσύνη πολλών κατασκευαστών όπως η HTC, η Samsung και η Motorola που βασίζει τις συσκευές της αποκλειστικά στα Android. Η Microsoft από τη μεριά της έχει αναπτερώσει τις ελπίδες της στη αγορά της αναζήτησης με το Bing, και η συμμαχία της με τη Yahoo! αποσκοπεί στη διεκδίκηση μεριδίου από την οικονομία των διαδικτυακών διαφημίσεων. Ωστόσο, η πιο σημαντική μάχη στον πόλεμο είναι αυτή των λειτουργικών συστημάτων. Πολλά θα κριθούν από την επιτυχία του Chrome OS που αναμένεται να παρουσιαστεί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Το Chrome OS θα μοιάζει αρκετά στη λογική με το Chrome και θα απευθύνεται σε αυτούς που περνούν την περισσότερη ώρα στο ίντερνετ. Με τις περισσότερες υπηρεσίες – εφαρμογές όμως να μεταφέρονται σιγά σιγά στο διαδίκτυο δεν αποκλείεται να είναι το λειτουργικό του μέλλοντος.

Google vs Amazon
Το Cloud computing είναι το στοίχημα με τη μεγαλύτερη απόδοση για το 2010. Η Google μπήκε στην αγορά το 2008 με τα Google Apps και είναι πλέον ένας από τους σημαντικότερους ανταγωνιστές της Amazon που προσφέρει το Elastic Computing Cloud από το 2006. Προς το παρόν, το δεύτερο είναι δημοφιλές στον κόσμο των επιχειρήσεων αλλά η Google προσθέτει συνεχώς νέα features. Πέρα από το Cloud οι δύο εταιρείες έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς και στη μάχη των ηλεκτρονικών βιβλίων που μετά τη CES 2010 φαίνεται πως μπαίνουν για τα καλά στο mainstream. Η Amazon έχει το προβάδισμα διαθέτοντας το μεγαλύτερο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο και το Kindle, το πρώτο και πιο επιτυχημένο eBook Reader. Ωστόσο, από το 2002 η Google ψηφιοποιεί δεκάδες χιλιάδες τίτλους για τους οποίους δεν υπάρχουν πνευματικά δικαιώματα και το 2009 έδωσε πρόσβαση στους χρήστες των Sony Reader και Nook σε μια βιβλιοθήκη 500 χιλιάδων τίτλων. Το παράδοξο σε αυτή τη μάχη είναι ότι πολλά θα κριθούν από μια τρίτη εταιρεία. Κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς ετοιμάζει η Apple με το tablet pc που έχει στα σκαριά αλλά η πιθανότερη εκδοχή είναι ένα eBook reader από το μέλλον.

Google vs Apple
Μέχρι το 2009, η Google με την Apple ήταν σύμμαχοι. Ακόμα και ο Έρικ Σμιντ, ο CEO της Google, ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Apple. Ο πόλεμος μεταξύ τους ξεκίνησε με την απόφαση της Apple να απορρίψει το Google Talk από το AppStore για να προστατέψει τα κέρδη της AT&T που έχει τη διάθεση του iPhone στις ΗΠΑ. Με το Google Talk οι χρήστες του iPhone θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τη συσκευή μειώνοντας δραστικά το κόστος των κλήσεων και μηνυμάτων. Με την εξέλιξη, αυτή η Google αποφάσισε ότι χρειάζεται το δικό της τηλέφωνο ενώ παράλληλα δημιούργησε το La La Media σε συνεργασία με το mySpace για να συναγωνιστεί το iTunes. Οι εξελίξεις που αναμένονται μέσα στο 2010 είναι ραγδαίες και θα καθοριστούν από τη στάση της AT&T. Αν και θα συνεχίσει να διατηρεί τη συνεργασία με την Apple για τη διάθεση του iPhone στην Αμερική δεν αποκλείεται να συμμαχήσει με τη Google για τη διάθεση άλλων Android συσκευών.

Google vs Facebook
Πριν τρία χρόνια, το Facebook διάλεξε στρατόπεδο προτιμώντας να πουλήσει το 1,6 του μετοχικού της κεφαλαίου στην Microsoft και απορρίπτοντας την προσφορά της Google. Πίσω από την κόντρα των δύο γιγάντων για τα κοινωνικά δίκτυα κρύβεται κάτι ιδιαίτερα σημαντικό: Το μέλλον του ίντερνετ σε σχέση με την πληροφόρηση με βασικό ερώτημα το «από που θα λαμβάνουν οι χρήστες την ενημέρωση τους, από τα κοινωνικά δίκτυα ή την αναζήτηση;» Το Google έχει το δικό του κοινωνικό δίκτυο, το Orkut, αλλά δεν έχει κάνει το άλμα που αναμενόταν με αποτέλεσμα οι φήμες για εξαγορά του Twitter να δίνουν και να παίρνουν όλη τη χρονιά. Παράλληλα ο συναγωνισμός με το Bing για τα αποτελέσματα των αναζητήσεων μέσα στα κοινωνικά δίκτυα συνεχίζονται. Εδώ οι προβλέψεις απαγορεύονται!

Google vs Hulu
Στο χώρο των βίντεο, οι ηγέτες της αγοράς είναι το YouTube και το Hulu. Το πρώτο έχει 150 εκατομμύρια χρήστες, κυρίως ερασιτεχνικό περιεχόμενο και ένα επιχειρηματικό μοντέλο που η Creddit Suisse θεωρεί πως θα βάλει μέσα την εταιρεία κατά μισό δισεκατομμύριο δολάρια. Το Hulu αντίθετα έχει λιγότερο από το ένα τρίτο των χρηστών (40 εκατομμύρια) έχει επαγγελματικό περιεχόμενο από τη Disney, το NBC και το Fox και είναι επίσης δωρεάν. Ωστόσο, το Hulu μπορεί να αρχίσει να χρεώνει για τις υπηρεσίες του μέσα στο 2010 και δεν αποκλείεται να προκαλέσει αναταράξεις στην αγορά αποκτώντας το προβάδισμα.


men24.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;