Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Reality!

Ευνοημένα από την οικονομική κρίση βγαίνουν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια σε υπολογιστή και οι παιχνιδομηχανές, τα γνωστά σε όλους videogames. Οι πωλήσεις τους το τελευταίο διάστημα αυξάνονται έως και 20%. Ο λόγος προφανής: Η τάση για επιστροφή στο σπίτι και η αναζήτηση τρόπων ψυχαγωγίας οίκαδε.

Το συνολικό μέγεθος της αγοράς των βιντεοπαιχνιδιών στη χώρα μας ανήλθε το 2010 σε 101,7 εκατ. ευρώ. Ειδικά ο τζίρος στα παιχνίδια έφτασε στα 50,6 εκατ. από 42,5 εκατ. το 2009, παρουσιάζοντας αύξηση 19%, αν και το μέσο κόστος ανά παιχνίδι φτάνει έως και τα 70 ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, η υψηλή λιανική τους τιμή δεν εμπόδισε την άνοδο των πωλήσεων εν καιρώ κρίσης. «Οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες, σε συνδυασμό με την τάση για διασκέδαση στο σπίτι, αποδείχθηκε ότι κάνουν τους καταναλωτές να αψηφούν το κόστος των παιχνιδιών και να τα αντιμετωπίζουν ως μια καλή λύση για οικιακή ψυχαγωγία», εξηγεί ο κ. Νατ. Κυριάκης διευθυντής Marketing της CD Media.

Οι «παίκτες»

Σήμερα οι παραδοσιακά δυνατοί παίκτες είναι οι εταιρείες Γερμανός, Πλαίσιο, Μedia Saturn και Multirama, ενώ γρήγορα αναπτύσσονται και οι εταιρείες Video Seven, Metropolis και Public, η οποία πήρε τα μερίδια που κατείχε η γαλλική Fnac. Η Κωτσόβολος έχει μερίδια κυρίως στις κονσόλες, ενώ και το Carrefour προσπαθεί να αναπτυχθεί στην αγορά των βιντεοπαιχνιδιών.

Στην αγορά διανομής, ηγετικά μερίδια κατέχουν οι εταιρείες CD Media, που είναι η μεγαλύτερη του κλάδου, με παρουσία στα Βαλκάνια και την Κύπρο, η Dionic και η Zegreton. Μάλιστα, η τελευταία έχει αυξήσει σημαντικά τα μερίδιά της με τη διακίνηση του δημοφιλούς παιχνιδιού Pro Evolution, που είναι ποδοσφαιρικού ενδιαφέροντος.

Αγορές παιχνιδιών πραγματοποιούνται και μέσω ίντερνετ, οι οποίες ωστόσο δεν είναι δυνατόν να υπολογισθούν. Στην ελληνική ηλεκτρονική αγορά –που είναι πολύ μικρότερη από τις αντίστοιχες του εξωτερικού– διακρίνονται τα εξής καταστήματα που κερδίζουν σταθερά μερίδια: Το Plaisio.gr, το e-shop.gr, το GetItNow.gr, το ElectroWorld.gr και το νεοσύστατο CDMedia.gr. Μεγάλο μερίδιο εξάλλου έχουν και τα παιχνίδια για ηλεκτρονικούς υπολογιστές (PC), αν και στη συγκεκριμένη κατηγορία συναντάται το μεγαλύτερο ποσοστό πειρατείας. Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ωστόσο ότι η πειρατεία αφορά εκτός από τα παιχνίδια και τις κονσόλες και αντιπροσωπεύει το περίπου 40%-50% του συνολικού τζίρου της αγοράς, ήτοι περί τα 50 εκατ. ευρώ.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις παιχνιδομηχανών, πέρυσι σημείωσαν κάμψη και έφτασαν στα 46,4 εκατ. ευρώ από 55,3 εκατ. Στη συγκεκριμένη αγορά τη μερίδα του λέοντος έχει το Play Station 3, η Χbox 360 της Μicrosoft και οι παιχνιδομηχανές Nintendo και Wii.

 

13/02/2011 - Θεοδώρα Λιακόπουλου / kathimerini.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;