20 Φεβρουαριου 2011
Posted in
Επικαιρότητα
Για όποιους κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο, ο χρόνος τρέχει διαφορετικά, τα συμβάντα χάνουν τη διάσταση του χρόνου, θα έλεγε κανείς γίνονται άχρονα. Στον έξω κόσμο, τα περίπτερα πουλάνε τη σημερινή εφημερίδα, το ραδιόφωνο και η τηλεόραση λένε τις σημερινές ειδήσεις. Όταν διαβάσετε στην εφημερίδα ή δείτε στην τηλεόραση ότι π.χ. «παραιτήθηκε ο Μουμπάρακ» αυτό σημαίνει ότι χτες ή πριν από λίγη ώρα παραιτήθηκε ο Αιγύπτιος πρόεδρος (ή δικτάτορας, δεν θα τα χαλάσουμε εκεί) Χόσνι Μουμπάρακ. Αύριο το συγκεκριμένο φύλλο της εφημερίδας δεν θα υπάρχει πια, παρά μόνο στα αρχεία. Στο Διαδίκτυο, η ιστοσελίδα που γράφει «παραιτήθηκε ο Μουμπάρακ» θα μείνει έτσι πολλές μέρες ακόμα, ίσως στον αιώνα τον άπαντα. Κι αν το γεγονός δεν είναι πασίγνωστο, μόνο όποιος προσέχει την ημερομηνία θα καταλάβει ότι δεν είναι πρόσφατο –και μόνο αν στην ιστοσελίδα δηλώνεται ημερομηνία.
Δεν γκρινιάζω. Αυτές οι διαφορές των δύο μέσων –εφημερίδας και Διαδικτύου– πηγάζουν από τη φύση τους. Και είναι γεγονός ότι στις αναζητήσεις, π.χ. μέσω γκουγκλ, συνήθως τα πιο πρόσφατα γεγονότα εμφανίζονται πρώτα, και εκτός αυτού υπάρχει τρόπος να εμφανίσει κανείς μόνο τις πρόσφατες σελίδες (αν και δεν είναι αλάνθαστα τα αποτελέσματα).
Η διάσταση του χρόνου χάνεται κυρίως στη μπλογκόσφαιρα και στα ηλεμηνύματα. Το γεγονός για το οποίο διαβάζω σ’ ένα ιστολόγιο μπορεί να συνέβη χτες, μπορεί και πριν από δέκα μέρες –ή και πριν από δέκα χρόνια, ή και ποτέ (αν και, όπως ξέρουμε, ειδήσεις κατασκευάζουν και οι εφημερίδες). Ακόμα περισσότερο ισχύει αυτό με τα ηλεμηνύματα, ιδίως εκείνα που διαδίδονται αλυσιδωτά.
Γύρω στον Οχτώβρη είχε κυκλοφορήσει σε δεκάδες (κυρίως ελληνοκεντρικά ή ελληνοβαρεμένα) ιστολόγια ένα άρθρο με τον τίτλο Ο Διονύσης Σαββόπουλος κάνει μάθημα ελληνικών στη Διαμαντοπούλου. Στην πραγματικότητα, επρόκειτο για αποσπάσματα από ομιλία που είχε δώσει ο Σαββόπουλος πριν από 25 χρόνια (!), το 1985, και που κάποιος θεώρησε καλό να ξεθάψει και να ξανακυκλοφορήσει, προσθέτοντας στον τίτλο τη Διαμαντοπούλου για να κάνει το κείμενο να φαίνεται επίκαιρο.
Τις προάλλες, ένας φίλος μού έστειλε ένα ηλεμήνυμα που είχε πάρει, στο οποίο σαράντα μέλη της Ακαδημίας Αθηνών καταδίκαζαν τη χρήση γκρίκλις. Ο τίτλος ήταν «Η διακήρυξη της Ακαδημίας για το πρόβλημα των greeklish» και είχε κι αυτό αναδημοσιευτεί σε δεκάδες ιστολόγια. Το κείμενο ξεκινάει: «Τον τελευταίο καιρό, έχει αρχίσει να εκδηλώνεται μια τάση…» Πουθενά δεν φαίνεται στις αναδημοσιεύσεις αυτές ότι αυτή η διακήρυξη της Ακαδημίας μετράει ήδη 10 χρόνια ζωής, ότι εκδόθηκε το 2001, και ότι άλλωστε πολλοί από τους ακαδημαϊκούς που την υπογράφουν δεν βρίσκονται πια στον μάταιο τούτο κόσμο!
Και πάλι, κάποιος ελαφροχέρης θεώρησε καλό να ξεθάψει ένα παλιό κείμενο, να κοτσάρει από κάτω «Πηγή: Ακαδημία Αθηνών», να το συνδυάσει με ένα άλλο άρθρο πολύ πιο πρόσφατο, και να το παρουσιάσει σαν κάτι που έγινε χτες-προχτές ή τέλος πάντων τις τελευταίες εβδομάδες.
Άλλωστε, και τα αλυσιδωτά ηλεμηνύματα είναι εντελώς άχρονα, από τις απελπισμένες εκκλήσεις για καρκινοπαθή παιδάκια που έχουν ανάγκη από τη βοήθειά μας έως το Λερναίο κείμενο με τις δηλώσεις του Τζον Σκάλι, διευθυντή της Apple. Και μπορεί το παιδάκι να έχει γίνει καλά, να έχει μεγαλώσει και να έχει τώρα δικά του παιδιά, μπορεί ο Σκάλι να έχει φύγει δεκαπέντε χρόνια από την Apple, όμως τα ηλεμηνύματα ολοένα και αναπαράγονται σαν καινούργια.
Έτσι πάει να γίνει και με το γράμμα που κυκλοφορεί και που καταδικάζει την πρόταση του Κύπριου ευρωβουλευτή Ματσάκη για απλοποίηση της ορθογραφίας της ελληνικής γλώσσας. Η πρόταση αυτή έγινε τον Απρίλιο του 2008, απερρίφθη χωρίς να συζητηθεί πουθενά, και ένα-ενάμιση χρόνο μετά, ενώ ο Ματσάκης είχε πάψει πια να είναι ευρωβουλευτής, κάποιος επιτήδειος ξέθαψε την πρόταση, την ανακάτωσε με λίγο Κίσινγκερ, την πασπάλισε και με μια πρέζα Λερναίου, και την ξαμόλυσε στον κυβερνοχώρο. Το συζητήσαμε πριν από 14 μήνες!
Πριν από λίγες μέρες, η ματσακιάδα ξανάρχισε να κυκλοφορεί –και, ω του θαύματος, χτες, σχεδόν τρία χρόνια μετά το αρχικό γεγονός βρέθηκε μια γνωστή δημοσιογράφος, σε μεγάλη εφημερίδα, που τη διάβασε και πίστεψε ότι πρόκειται για κάτι το καινούργιο, και έκατσε κι έγραψε κοτζάμ πύρινο άρθρο, έμπλεη αγανάκτησης. Διότι, αυτό ακριβώς το κάζο έπαθε η Έλενα Ακρίτα, η γνωστή συγγραφέας και δημοσιογράφος των Νέων, που αφιέρωσε το χτεσινό της άρθρο στη ματσακιάδα.
Θα ξεπατικώσω αυτά που είχα γράψει όταν είχαμε συζητήσει ξανά το θέμα:
α) Η πρόταση δεν είναι καινούργια. Την διατύπωσε ο κ. Ματσάκης τον Απρίλιο του 2008. Στο μαζικό μήνυμα παρουσιάζεται σαν να συνέβη πολύ πρόσφατα.
β) Ο Ματσάκης δεν είναι πια ευρωβουλευτής. Ήταν έως τον Ιούνιο του 2009, αλλά το κόμμα του (ΔΗ.ΚΟ.) τον απέκλεισε από τη λίστα του 2009. Κατέβηκε ανεξάρτητος, νομίζω, και απέτυχε. Λέγεται μάλιστα ότι η απόφαση για αποκλεισμό του είχε παρθεί προ πολλού και ότι η πρόταση για την ορθογραφική απλοποίηση δεν ήταν παρά ένα από τα πολλά πυροτεχνήματα που χρησιμοποίησε προσπαθώντας να γίνει θόρυβος για τ’ όνομά του.
γ) Ούτε στην Κύπρο, ούτε στην Ελλάδα, ούτε (πολύ περισσότερο) στο εντελώς αναρμόδιο Ευρωκοινοβούλιο δόθηκε κάποια συνέχεια στην πρόταση Ματσάκη, ούτε καν από τον ίδιο τον Ματσάκη, απ’ όσο ξέρω. Ήταν, όπως είπα, ένα πυροτέχνημα, μια ντουφεκιά στον αέρα, με μόνο σκοπό να κάνει κρότο.
Έτσι, ενώ ο ίδιος ο εμπνευστής της έχει πάψει να είναι ευρωβουλευτής κι έχει ίσως ξεχάσει την πρότασή του, ενώ οι αρμόδιοι για την εξέτασή της την έχουν προ πολλού αρχειοθετήσει στο καλάθι των αχρήστων, εκείνη συνεχίζει να ζει και να διαδίδεται μέσα στο άχρονο Διαδίκτυο, σχεδόν μυθική πια, ιδίως από τότε που ζευγάρωσε με τον άλλο μύθο, τον καθαρόαιμο, για τη δήλωση Κίσινγκερ κι έγινε η αιχμή του δόρατος μιας ακόμα φαντασιακής και φυσικά δόλιας ανθελληνικής επίθεσης!
Να εξομολογηθώ εδώ ότι κάποτε, πριν από πολλά χρόνια, την κ. Ακρίτα τη διάβαζα με μεγάλη ευχαρίστηση. Ίσως γι’ αυτό, έχω απαιτήσεις από την κυρία Ακρίτα –με ενοχλεί να βλέπω να χάβει άκριτα (θελημένο το λογοπαίγνιο) όποιο σκουπίδι φτάσει μέχρι το ηλεγραμματοκιβώτιό της. Κι έπειτα, δημοσιογράφος είναι, μέσα στον κόσμο ζει· δεν έχει πάρει είδηση ότι ο κύριος Ματσάκης δεν είναι πια βουλευτής, εδώ και 20 μήνες; Δεν της μπήκαν ψύλλοι στ’ αυτιά απ’ αυτό;
Βέβαια, αν κρίνω από τη δήθεν «ρήση του Κίσινγκερ», που έσπευσε να αναδημοσιέψει η κυρία Ακρίτα, ενώ, διάολε, σίγουρα έχει ακούσει ότι υπάρχουν αντιρρήσεις (για να το πω απαλά) ως προς τη γνησιότητά της, δεν αποκλείεται να μην ήθελε και πολύ σπρώξιμο για να χάψει το παραμύθι. Μάλλον σαν έτοιμη από καιρό το πίστεψε.
13/02/2011 - Νίκος Σαραντάκος / sarantakos.wordpress.com
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV