Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αφορούν στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο είναι ο εντοπισμός της ταυτότητας του ατόμου που βρίσκεται πίσω από την επίθεση.

DARPA Logo

Η Darpa, η υπηρεσία του Πενταγώνου που δημιούργησε το Διαδίκτυο, προσπαθεί να βρει λύση σε αυτό το πρόβλημα, αναπτύσσοντας το «ηλεκτρονικό ισοδύναμο των δακτυλικών αποτυπωμάτων ή του DNA», που θα μπορεί να ταυτοποιεί ακόμα και τον καλύτερα συγκαλυμμένο χάκερ.

Η πρόσφατη επίθεση στη Google, και άλλες αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες, έδειξε για ακόμα μία φορά πόσο δύσκολο είναι να συνδέσεις ένα διαδικτυακό χτύπημα με ένα συγκεκριμένο πρόσωπο ή μία συγκεκριμένη ομάδα. Οι μηχανικοί είναι πεπεισμένοι πως η επίθεση πραγματοποιήθηκε από την Κίνα και ήταν τόσο καλά σχεδιασμένη που θα μπορούσε κάλλιστα να προέρχεται από έναν κρατικό στρατό σαν αυτό της Κίνας. Είναι, όμως δύσκολο να υποστηρίξει κάποιος με βεβαιότητα πως πίσω από την επίθεση κρύβεται ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός.

Αυτό είναι ένα από τα προβλήματα που καλείται να λύσει η Darpa με το πρόγραμμα του «Κυβερνογονιδιώματος». Η ιδέα είναι «να δημιουργηθεί μία επαναστατική αμυντική ασπίδα για τον κυβερνοχώρο και μία ερευνητική τεχνολογία για τη συλλογή, ταυτοποίηση, χαρακτηρισμό και παρουσίαση των στοιχείων και των σχέσεων που συλλέγονται από τα ψηφιακά τεχνουργήματα των λογισμικών, των δεδομένων και των χρηστών.»

ψηφιακό dna

Αυτά τα «ψηφιακά τεχνουργήματα» θα συλλέγονται από «παραδοσιακούς υπολογιστές, προσωπικούς ψηφιακούς βοηθούς και κατανεμημένα συστήματα πληροφόρησης, όπως οι υπολογιστές νέφους (cloud computers),» καθώς και από «ενσύρματα και ασύρματα δίκτυα ή συγκεντρωμένα μέσα αποθήκευσης. Η μορφή θα περιλαμβάνει ηλεκτρονικά αρχεία ή λογισμικό.»

Η Darpa θέλει να αναπτύξει ένα «ψηφιακό ισοδύναμο του γονότυπου, καθώς και έναν συνεπαγόμενο φαινότυπο, ώστε να μπορεί να προσδιορίζει την ταυτότητα, τη γενεαλογία και την προέλευση των ψηφιακών τεχνουργημάτων, καθώς και των χρηστών.»

«Με άλλα λόγια, οποιοσδήποτε κώδικας και οποιοδήποτε έγγραφο μπορεί να δημιουργήσουμε, ίσως κάποια μέρα να προδώσει την ταυτότητά μας -όπως για παράδειγμα το DNA μας, όταν βρεθεί στον τόπο ενός εγκλήματος.»


04/02/2010 - news.pathfinder.gr με πληροφορίες από Wired.com

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;