24 Φεβρουαριου 2011
Posted in
Επικαιρότητα
Έως και την Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011 - Αφορά τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου
Από την Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ανακοινώθηκε και νέα παράταση της ηλεκτρονικής υποβολής επενδυτικών σχεδίων στη δράση «digi-retail» μέχρι την Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στόχος της παράτασης είναι η περαιτέρω διευκόλυνση των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων στη συλλογή και υποβολή των φορολογικών στοιχείων της τελευταίας διαχειριστικής χρήσης (2010), τα οποία αξιολογούνται στο πλαίσιο της δράσης. Υπενθυμίζουμε ότι η δράση έχει προκηρυχθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση», στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2006-2013, και αφορά την υλοποίηση στοχευμένων επενδύσεων στον τομέα του λιανεμπορίου, από υφιστάμενες επιχειρήσεις που λειτουργούν εντός της ελληνικής επικράτειας και δεν εμπίπτουν στις εξαιρέσεις του Κανονισμού De Minimis.
Σύμφωνα με τον δημοσιευμένο οδηγό, σκοπός της δράσης είναι να εξασφαλίσει, στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, στις ενισχυόμενες επιχειρήσεις:
- Προϋποθέσεις μείωσης του κόστους λειτουργίας μέσω χρήσης τεχνολογιών πληροφορικής για την αυτοματοποίηση των διαδικασιών διαχείρισης αποθήκης, πωλήσεων, αγορών και εφαρμογής προωθητικών ενεργειών.
- Ευκαιρίες βελτίωσης των πωλήσεων καθώς και προσωποποιημένης, σταθερής και ολοκληρωμένης προσέγγισης των πελατών.
- Δυνατότητα διαφοροποίησης του παρεχόμενου προϊόντος έναντι του ανταγωνισμού ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες επέκτασης του κύκλου εργασιών τους, αξιοποιώντας προηγμένες τεχνολογίες και σχετικές υπηρεσίες, και
- Συνθήκες εξωστρεφούς ανάπτυξης και βελτίωσης της ανταγωνιστικής τους θέσης, με αξιοποίηση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών.
Ενδεικτικά παραδείγματα αποτελούν η υιοθέτηση ολοκληρωμένων διαδικασιών ψηφιακής λιανικής, η ηλεκτρονική τιμολόγηση, οι έξυπνες κάρτες, τα ηλεκτρονικά κουπόνια, η διαφήμιση μέσα από κοινωνικά δίκτυα, η διασύνδεση φυσικού και ηλεκτρονικού κόσμου μέσω smart tags, οι διαδραστικές οθόνες κ.ά.
Δικαιούχοι των ενισχύσεων είναι υφιστάμενες οικονομικές μονάδες, ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή, που ασκούν οικονομική δραστηριότητα στον ελληνικό χώρο στους τομείς του λιανεμπορίου και για τις οποίες συντρέχουν αθροιστικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:
Η Επιχείρηση διαθέτει μία τουλάχιστον πλήρη δωδεκάμηνη κλεισμένη διαχειριστική χρήση.
Ο υφιστάμενος κλάδος δραστηριότητας της Επιχείρησης ανήκει στο λιανικό εμπόριο. Επιλέξιμες επιχειρήσεις θεωρούνται οι επιχειρήσεις με δραστηριότητα που αντιστοιχεί τουλάχιστον σε έναν από τους κωδικούς Κ.Α.Δ. 2008 που αντιστοιχούν στον κλάδο του Λιανικού Εμπορίου (Κωδικός 47 και οι υποκατηγορίες του, εκτός των: 47.8 και όλες οι υποκατηγορίες του [λιανικό εμπόριο σε υπαίθριους πάγκους και αγορές] και 47.99 και όλες οι υποκατηγορίες του [Αλλο λιανικό εμπόριο εκτός καταστημάτων, υπαίθριων πάγκων ή αγορών]).
Ο υφιστάμενος κλάδος δραστηριότητας της Επιχείρησης δεν εμπίπτει στις εξαιρούμενες κατηγορίες δραστηριότητας του Κανόνα De Minimis.
Η Επιχείρηση και οι συνδεδεμένες ή/και οι συνεργαζόμενες επιχειρήσεις με αυτήν, το τρέχον και τα δύο προηγούμενα οικονομικά έτη δεν έχουν λάβει επιχορηγήσεις από προγράμματα και δράσεις κρατικών ενισχύσεων που εμπίπτουν στον Κανόνα De Minimis, τα οποία αθροιστικά μαζί με την αιτούμενη επιχορήγηση υπερβαίνουν τις 200.000 ευρώ (ή 100.000 ευρώ εάν η επιχείρηση δραστηριοποιείται στον κλάδο των Οδικών Μεταφορών).
Επιλέξιμες μορφές επιχειρήσεων θεωρούνται οι εταιρικές επιχειρήσεις (Ανώνυμη Εταιρεία, Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης, Ομόρρυθμη Εταιρεία, Ετερόρρυθμη Εταιρεία) καθώς επίσης και οι ατομικές επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Β΄ ή Γ΄ κατηγορίας. Δεν είναι επιλέξιμες, κοινοπραξίες (παρ. 2 του άρθρου 2 του ΚΒΣ) και αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες.
Ο δικαιούχος λειτουργεί νόμιμα, διατηρώντας σε ισχύ όλες τις προβλεπόμενες από τον νόμο άδειες λειτουργίας.
Γεωγραφική περιοχή
Αιτήσεις για επενδυτικά σχέδια μπορούν να υποβληθούν από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται νόμιμα σε όλη την ελληνική επικράτεια. Επιλέξιμες γεωγραφικές περιοχές είναι όλες οι περιφέρειες της Ελλάδας.
Επιλέξιμες ενέργειες
Κάθε επιχείρηση που θα συμμετάσχει στη δράση «digi-retail» μπορεί να υποβάλει επενδυτική πρόταση στο πλαίσιο των ακόλουθων επιλέξιμων ενεργειών:
- Αναδιοργάνωση και εξοικονόμηση πόρων, με αξιοποίηση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (υποχρεωτική ενέργεια).
- Εξωστρέφεια - προώθηση - διεύρυνση κύκλου εργασιών με χρήση προηγμένων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (υποχρεωτική ενέργεια).
- Κάθε δικαιούχος πρέπει υποχρεωτικά να υλοποιήσει και τις δύο ενέργειες με την καταλληλότερη επιθυμητή σύνθεση, φροντίζοντας ωστόσο καμία από τις δύο να μην υπερβαίνει το 70% του συνολικού προϋπολογισμού της επένδυσης.
Επιλέξιμες δαπάνες
Οι κατηγορίες δαπανών που είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση στο πλαίσιο της δράσης, είναι οι ακόλουθες:
- Δαπάνες Προμήθειας Εξοπλισμού.
- Δαπάνες Προμήθειας Λογισμικού και Υπηρεσιών Λογισμικού με τη μορφή «Software as a Service».
- Δαπάνες Υπηρεσιών Υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου και/ή συνδρομητικών υπηρεσιών τεχνολογικού περιεχομένου και ψηφιακών υπηρεσιών ενημέρωσης-προβολής.
Προϋπολογισμός - ποσοστά
Ο μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός ανά υποβαλλόμενο Επενδυτικό Σχέδιο ενίσχυσης μπορεί να ανέρχεται μέχρι του ποσού των 500.000 ευρώ. Ο ελάχιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός ανά υποβαλλόμενο Επενδυτικό Σχέδιο ενίσχυσης ορίζεται στα 10.000 ευρώ, εκτός από την περίπτωση των Επιχειρήσεων με 0 εργαζομένους όπου ο ελάχιστος προϋπολογισμός ορίζεται στα 5.000 ευρώ. Τα κατώτερα και ανώτερα όρια επιχορηγούμενου προϋπολογισμού καθορίζονται ανάλογα με το μέγεθος της δικαιούχου επιχείρησης. Ετσι, αναλυτικά τα όρια του επιλέξιμου προϋπολογισμού διαμορφώνονται ως εξής:
- Επιχείρηση με 0 εργαζομένους: 5.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ.
- Πολύ Μικρή Επιχείρηση: 10.000 ευρώ έως 80.000 ευρώ.
- Μικρή Επιχείρηση: 10.000 ευρώ έως 150.000 ευρώ.
- Μεσαία Επιχείρηση: 10.000 ευρώ έως 300.000 ευρώ.
- Μεγάλη Επιχείρηση: 10.000 ευρώ έως 500.000 ευρώ.
Ανεξαρτήτως του συνολικού προϋπολογισμού του υποβαλλόμενου Επενδυτικού Σχεδίου, η επιχορήγηση την οποία θα λάβει κάθε επένδυση είναι ποσοστό του προϋπολογισμού και διαμορφώνεται με βάση το μέγεθος της επιχείρησης ως εξής:
- Επιχείρηση με 0 εργαζομένους: 60%.
- Πολύ Μικρή Επιχείρηση: 60%.
- Μικρή Επιχείρηση: 60%.
- Μεσαία Επιχείρηση: 50%.
- Μεγάλη Επιχείρηση: 40%.
Επισημαίνεται ότι, ανεξαρτήτως του συνολικού προϋπολογισμού του υποβαλλόμενου Επενδυτικού Σχεδίου, η επιχορήγηση την οποία θα λάβει κάθε επιχείρηση είναι μέχρι 60% του Επενδυτικού Σχεδίου και μέχρι του ποσού των 200.000 ευρώ.
Διάρκεια
Σύμφωνα με τον δημοσιευμένο οδηγό της δράσης, η χρονική διάρκεια ολοκλήρωσης των εγκριθέντων επενδυτικών σχεδίων δεν μπορεί να ξεπερνά τους δώδεκα μήνες από την ημερομηνία έγκρισής τους.
19/02/2011 - kathimerini.gr
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV