Διαφήμιση
( 1 ψήφος )

Προετοιμασία για τις πανελλαδικές εξετάσεις στη νέα ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας

Προετοιμάζομαι για Πανελλαδικές

Τα δημόσια διαδικτυακά φροντιστήρια άρχισαν να λειτουργούν. Εάν κάποιος μαθητής Γ΄ Λυκείου ή καθηγητής πληκτρολογήσει Study4Exams.gr θα βρεθεί στην πρώτη προσπάθεια του υπουργείου Παιδείας για το ψηφιακό φροντιστήριο. «Αγαπητέ μαθητή της Γ΄ Λυκείου, με τον ιστότοπο «Προετοιμάζομαι για Πανελλαδικές - Ψηφιακά Εκπαιδευτικά Βοηθήματα», το υπουργείο εγκαινιάζει μια νέα δράση, με στόχο να στηρίξει αποτελεσματικά την προσπάθεια όλων των μαθητών κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας τους για τις πανελλαδικές εξετάσεις» πληροφορεί η ιστοσελίδα.

Οι μαθητές με ένα μέσο ηλεκτρονικό υπολογιστή (δεν απαιτείται, δηλαδή, ιδιαίτερος εξοπλισμός) έχουν πρόσβαση σε βίντεο με πρόσθετες παραδόσεις μαθημάτων, σε διαλέξεις εκπαιδευτικών, σε πρόσθετες (εκτός εκείνες του σχολικού εγχειριδίου) ασκήσεις και σε όλο το υλικό της εκπαιδευτικής τηλεόρασης. Οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας ζητούν την κατανόηση των μαθητών, αφού για το τρέχον σχολικό έτος το ψηφιακό φροντιστήριο θα λειτουργήσει πιλοτικά. Ενδεικτικό είναι ότι η προσπάθεια βρίσκεται στην αρχή της, με στόχο να ολοκληρωθεί φέτος η ύλη των 3 πρώτων μαθημάτων Κατεύθυνσης (Μαθηματικά, Φυσική και Αρχαία). Η ύλη σ' αυτά τα μαθήματα βρίσκεται σε αρχικό στάδιο. Βέβαια, μέσα σ' ένα τρίμηνο η ιστοσελίδα έχει δεχθεί περί τους 52.000 επισκέπτες. Η υψηλή επισκεψιμότητα ενισχύει την προσπάθεια των αρμοδίων του υπ. Παιδείας, ώστε να ολοκληρωθεί η ύλη και άλλων πανελλαδικώς εξεταζομένων μαθημάτων. Οπως δηλώνεται, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2011-2012 θα λειτουργούν και τα βοηθήματα για Μαθηματικά, Βιολογία Γενικής Παιδείας και Λατινικά.

Από την άλλη, πάντως, το εγχείρημα προκαλεί ενστάσεις ως προς την ουσιαστική αξία του. Την ίδια στιγμή που δηλώνει ότι «προετοιμάζει μαθητές για τις πανελλαδικές» πόσο ουσιαστικά το κάνει; Μήπως συνεχίζει τον δρόμο των προγραμμάτων πρόσθετης διδακτικής στήριξης, τα οποία καταργήθηκαν διότι απέτυχαν στην πράξη προσελκύοντας ελάχιστους μαθητές; Οπως παρατήρησε, μιλώντας χθες ο εκπαιδευτικός-ερευνητής κ. Στράτος Στρατηγάκης, «ο θεσμός της πρόσθετης διδακτικής στήριξης χρησιμοποιήθηκε ευρύτατα από εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στα προγράμματα για να παίρνουν μόρια και να παρακάμπτουν τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Ετσι, διορίσθηκαν πολλοί καθηγητές, μεταξύ αυτών και πολλοί «ημέτεροι», αφού η αδιαφάνεια στις προσλήψεις ήταν ο κανόνας και όχι η εξαίρεση».

Ομως, παρότι η εξοικονόμηση κονδυλίων και η διαφάνεια είναι ισχυρά πλεονεκτήματα του ψηφιακού φροντιστηρίου έναντι της πρόσθετης διδακτικής στήριξης, το εγχείρημα έχει ελλείψεις: «Η βοήθεια που μπορεί να πάρει ο μαθητής είναι περιορισμένη. Δεν υπάρχουν ασκήσεις για να ελέγξει τις γνώσεις του ούτε καν πολλαπλής επιλογής για την κατανόηση των εννοιών. Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει καμία διαδραστικότητα. Η προσπάθεια εξαντλείται σε μονολόγους, που δεν έχει καμία σχέση με τη διδασκαλία, στην οποία βασική αρχή είναι η αλληλεπίδραση καθηγητή και μαθητή. Είναι σαν να έχετε ένα καθηγητή που λέει το μάθημά του χωρίς επαφή με την τάξη», καταλήγει ο κ. Στρατηγάκης.

Κονδύλια 2,2 δισ. ευρώ για το πρόγραμμα της διά βίου μάθησης

«Η αλλαγή στην Παιδεία, μέσα από μια φιλοσοφία που φέρνει η Διά Βίου Μάθηση, είναι ο βασικός μοχλός που θα μας επιτρέψει να αναπτύξουμε τις δικές μας, τις ελληνικές, αυτόχθονες δυνάμεις, ώστε να μη χρειαστούμε ποτέ πια δάνειες δυνάμεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Γεώργιος Παπανδρέου, καταδεικνύοντας τη μεγάλη σημασία που έχει το πρόγραμμα Διά Βίου Μάθησης. Το πρόγραμμα, που παρουσιάστηκε κατά τη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Διά Βίου Μάθησης και Σύνδεσης με την Απασχόληση, θα χρηματοδοτηθεί με κονδύλια ύψους 2,2 δισ. ευρώ, τα οποία θα δοθούν ώστε οι εργαζόμενοι να μπορέσουν να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους και να ανταποκριθούν στις ανάγκες της δύσκολης αγοράς εργασίας.

«Για να αλλάξει το μέλλον της Ελλάδας, πέρα από αριθμούς και στατιστικά, πρέπει να αλλάξουμε εμείς», δήλωσε η υπουργός Παιδείας κ. Αννα Διαμαντοπούλου, ενώ η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός κ. Φώφη Γεννηματά τόνισε με νόημα ότι «τα χρήματα αυτή τη φορά δεν θα πάνε σε μελέτες, αλλά σε δράσεις. Προειδοποιούμε ότι δεν πρόκειται να ανεχθούμε καμία πίεση. Αυτά τα χρήματα θα πιάσουν τόπο. Ούτε ένα ευρώ σε συναλλαγές κάτω από το τραπέζι», ξεκαθάρισε η ίδια.

Το πρόγραμμα απευθύνεται μεταξύ άλλων σε ανέργους, ηλικιωμένους, μετανάστες, μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με αναπηρίες, φυλακισμένους και πρώην χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών. Μάλιστα, όπως προέβλεψε η κ. Διαμαντοπούλου, «έως το 2020 αναμένεται να δημιουργηθούν γύρω στις 370.000 νέες θέσεις εργασίας, οι περισσότερες από τις οποίες θα είναι στις μεταφορές και διανομή αγαθών, στις επιχειρήσεις και στις υπηρεσίες». Οι στόχοι που θέτει το υπουργείο Παιδείας είναι υψηλοί, καθώς σήμερα, με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, μόλις το 2,9% των Ελλήνων 25 έως 64 ετών έχει συμμετάσχει σε προγράμματα διά βίου μάθησης και κατάρτισης (ενδοεπιχειρησιακής ή συνεχιζόμενης). Το ποσοστό αυτό κατατάσσει την Ελλάδα στην 25η θέση μεταξύ των 27 μελών της Ε. Ε. (τελευταίες η Ρουμανία και η Βουλγαρία με 1,3% η καθεμία). Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 9,8% και ο στόχος της ηγεσίας του υπ. Παιδείας είναι το ελληνικό ποσοστό να φτάσει στο 6% μέχρι το 2013.

Σημαντικό ρόλο θα έχουν και τα όργανα της Tοπικής Aυτοδιοίκησης, καθώς «κομβικό σημείο είναι η σύνδεση της διά βίου μάθησης με τα αναπτυξιακά σχέδια που εκπονούνται ανά περιφέρεια», δήλωσε η κ. Γεννηματά. Από την πλευρά της, η αρμόδια για την υποχρεωτική εκπαίδευση υφυπουργός κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου ανέφερε ότι τουλάχιστον 100.000 εκπαιδευτικοί θα συμμετέχουν σε προγράμματα επιμόρφωσης.

Στρεβλώσεις και στα ιδιωτικά

Συνολικά 650 εκατ. ευρώ ετησίως δίνουν οι Ελληνες γονείς στα ιδιωτικά σχολεία. Αυτό αναφέρει ο Σύνδεσμος Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων, προσθέτοντας ότι τα ασφαλιστικά ταμεία ενισχύονται από τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων με εισφορές ύψους περίπου 170 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, βέβαια, μελέτη που εκπόνησε το ΙΟΒΕ για την ιδιωτική πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση δείχνει ότι, με ευθύνη του κράτους, οι στρεβλώσεις της δημόσιας εκπαίδευσης αποτυπώνονται και στην ιδιωτική εκπαίδευση. Σήμερα, στα ιδιωτικά σχολεία όλων των βαθμίδων φοιτούν περισσότεροι από 90.000 μαθητές και απασχολούνται περίπου 14.000 εργαζόμενοι, εκ των οποίων 8.500 είναι εκπαιδευτικοί.

Συγκεκριμένα, η μελέτη του ΙΟΒΕ επισημαίνει, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

  • Οι ρυθμίσεις του εργασιακού καθεστώτος των ιδιωτικών εκπαιδευτικών λειτουργούν ενδεχομένως ως τροχοπέδη για τη διατήρηση υψηλού επιπέδου παρεχομένων υπηρεσιών. Οι βασικές αγκυλώσεις στο θεσμικό πλαίσιο σχετίζονται κυρίως με τον τρόπο πρόσληψης εκπαιδευτικών, την αδυναμία απόλυσης μετά τη λήξη σύμβασης εργασίας (κατά περιπτώσεις) και σε περίπτωση κατάργησης τμήματος / μαθήματος επιλογής.
  • Δεν επιτρέπεται στα ιδιωτικά σχολεία να διαφοροποιηθούν αναφορικά με το περιεχόμενο και τον τρόπο οργάνωσης των μαθημάτων (ωρολόγιο και αναλυτικό πρόγραμμα, οργανική σύνθεση του προσωπικού κ. λπ.), όπως ορίζεται από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, αν και η νομοθεσία (N. 682/1977) προβλέπει τη δυνατότητα παρεκκλίσεων.
  • Οι μαθητές των ιδιωτικών σχολείων επιβαρύνονται με την υποχρεωτική αγορά των βιβλίων, ενώ αυτά δίνονται δωρεάν στους μαθητές των δημοσίων σχολείων. Ταυτόχρονα, δεν αναγνωρίζεται το δικαίωμα μετακίνησης των μαθητών ιδιωτικών με μειωμένο μαθητικό εισιτήριο.
  • Σε αντίθεση με ό, τι επικρατεί σε άλλες χώρες της Ευρώπης, στην Ελλάδα το κράτος δεν προσφέρει καμιάς μορφής στήριξη στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, ενώ δεν επιτρέπει τη συμμετοχή τους σε σχετικά έργα του Αναπτυξιακού Νόμου.

Η μελέτη του ΙΟΒΕ θα παρουσιαστεί σε εκδήλωση την προσεχή Δευτέρα (7 μ.μ.) στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών.

 

16/02/2011 - Απόστολος Λακάσας / kathimerini.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;