Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

ψηφιακά μέσα

Είστε τύπος...ψηφιακός ή αναλογικός; Αν ακούτε ακόµη τους αγαπηµένους σας δίσκους βινυλίου, τραβάτε φωτογραφίες σε φιλµ µε την παλιά σας µηχανή και βλέπετε βιντεοκασέτες, τότε µάλλον δεν είστε ο καλύτερος εκπρόσωπος της ψηφιακής εποχής. Αν πάλι αγοράζατε CD από την πρώτη ηµέρα που κυκλοφόρησαν αλλά πλέον ακούτε µουσική σε MP3, αν δεν αποχωρίζεστε ποτέ την ψηφιακή σας φωτογραφική µηχανή και αν ήσασταν από τους πρώτους που έβαλαν το ψηφιακό µπουκέτο της Digea, τότε η λέξη «αναλογικός» µάλλον σας παραπέµπει στην... εποχή των παππούδων σας.

Μουσική
Μπορεί τα CD να θεωρούνται νέα τεχνολογία, όµως είναι ήδη... 30 ετών. Το βινύλιο, βέβαια, έχει ξεπεράσει προ πολλού τα 100, ωστόσο σε πείσµα των καιρών δεν έχει «πεθάνει» -αντιθέτως τα τελευταία χρόνια έχει επιστρέψει στη µόδα. Αυτό που κινδυνεύει πλέον είναι το ίδιο το CD.

Ο αντίπαλός του ακούει στο όνοµα MP3. Οι λάτρεις των δίσκων -πολλοί εκ των οποίων είναι φανατικοί συλλέκτες- υποστηρίζουν ότι το βινύλιο ακούγεται καλύτερα από το CD καθώς το πρώτο προσφέρει τη «ζεστασιά» και την αµεσότητα που το δεύτερο στερείται και προσθέτουν ότι η ποιότητα στον ήχο δεν µετριέται µε ηλεκτρονικά όργανα αλλά µε το ανθρώπινο αυτί.

Οι υποστηρικτές της ψηφιακής τεχνολογίας αντιτείνουν ότι µε το CD επιτυγχάνεται άριστη ποιότητα ήχου, χωρίς «σκρατς», ατέλειες και ασυνέχειες και υποστηρίζουν ότι το CD όχι µόνο δεν «χαλάει» τη µουσική αλλά αντίθετα την προστατεύει.

Από την άλλη, η «αυτοκρατορία» του CD δείχνει να δύει, αν κρίνουµε από τη ραγδαία πτώση των πωλήσεων τα τελευταία χρόνια και την αντίστοιχη άνοδο του MP3. Πρόκειται για ένα πρότυπο ψηφιακής κωδικοποίησης του ήχου που συµπιέζει τα αρχεία, µε αποτέλεσµα να µειώνει τον όγκο των δεδοµένων και να µπορεί κανείς να µεταφέρει µαζί του χιλιάδες τραγούδια.

Φωτογραφία
Οι «µάχες» που έχουν δοθεί µεταξύ ψηφιακής φωτογραφίας και φιλµ είναι τιτάνιες. Το κυριότερο πλεονέκτηµα της ψηφιακής φωτογραφίας είναι η άµεση απεικόνιση του αποτελέσµατος.

Ενώ παλαιότερα έπρεπε να περιµένεις δύο και τρεις ηµέρες ώσπου ο φωτογράφος να εµφανίσει το φιλµ, για να διαπιστώσεις αν οιφωτογραφίες που τράβηξες είναι θολές ή «κουνηµένες», σήµερα το βλέπεις στη στιγµή στην οθόνη της ψηφιακής σου µηχανής.

Βέβαια, όσοι ανήκουν στην παλιά σχολή υποστηρίζουν ότι η ποιότητα της ψηφιακής φωτογραφίας δεν είναι εφάµιλλη της αναλογικής, προσθέτοντας ότι µε την ψηφιακή τεχνολογία χάνεται όλη η µαγεία της φωτογραφίας.

Το πιο σηµαντικό πλεονέκτηµα των αναλογικών µηχανών είναι η εικόνα που προσφέρουν: πολύ υψηλή ποιότητα και φωτογραφίες εξαιρετικά καθαρές. Το κυριότερο µειονέκτηµά τους είναι ότι πρόκειται για ιδιαίτερα... µπελαλίδικα µηχανήµατα. Ο χρήστης πρέπει να προσαρµόσει τις ρυθµίσεις της µηχανής προτού αρχίσει να τραβά.

Στην ψηφιακή φωτογραφία, το παραδοσιακό φιλµ αντικαθίσταται από τη λεγόµενη «συσκευή συζευγµένου φορτίου», που περιέχει µικροσκοπικά πλέγµατα µε εκατοµµύρια φωτοευαίσθητα στοιχεία.

Η λήψη γίνεται αυτόµατα, κυριολεκτικά µε το πάτηµα ενός κουµπιού. Ενώ στις αναλογικές µηχανές υπάρχει ο κίνδυνος το φιλµ να εκτεθεί στο φως, εδώ αυτό δεν ισχύει, ενώ δεν υπάρχει καµία ανησυχία για σπατάλη από αλλεπάλληλες κακές λήψεις. Απλώς διαγράφετε επιτόπου τις φωτογραφίες που δεν σας αρέσουν.

Ταινία
Η ψηφιακή τεχνολογία έφερε την επανάσταση και στον κινηµατογράφο, καθώς σήµερα µε µια ψηφιακή βιντεοκάµερα ακόµη και µε το κινητό του- µπορεί ο καθένας να φτιάξει τη δική του ταινία.

Ωστόσο, η πρακτική της ψηφιακής κινηµατογράφησης κερδίζει διαρκώς έδαφος και στην κινηµατογραφική βιοµηχανία, µε αποτέλεσµα πολλές ταινίες στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ να γυρίζονται εν µέρει ή πλήρως ψηφιακά.

Επίσης, στον χώρο της οικιακής ψυχαγωγίας το DVD πήρε οριστικά τη θέση του βίντεο. Η ψηφιακή τεχνολογία επεκτείνεται σε µια σειρά από άλλες συσκευές -από την τηλεόραση (µε την Digea να αποτελεί το τελευταίο εγχώριο «απόκτηµα») µέχρι τα ρολόγια. Για καθεµία από αυτές δίνεται µια ξεχωριστή µάχη του παλιού µε το νέο, χωρίς προφανή νικητή.

ψηφιακά αποθηκευτικά μέσα

Ωρα για ψηφιοποίηση

Αν οι παλιές σας βιντεοκασέτες -από την εποχή που «γράφατε» τηλεοπτικά προγράµµατα στο βίντεο-, οι δίσκοι βινυλίου και οι κασέτες σας µένουν ξεχασµένα στα ντουλάπια σας, υπάρχει τρόπος να τα «ξαναζωντανέψετε»: ψηφιοποιήστε τα!

Με το κατάλληλο πρόγραµµα επεξεργασίας βίντεο (όπως τα Avid Free DV και Wax) είναι πολύ εύκολο να µετατρέψετε το αναλογικό σας υλικό σε ψηφιακό, µεταφέροντάς το στον υπολογιστή. Χρησιµοποιήστε έναν µετατροπέα σήµατος, κωδικοποιήστε το υλικό σε MPEG-2 και φτιάξτε ένα DVD. Πρόκειται για την πιο χρονοβόρα µέθοδο, η οποία όµως σας δίνει την ευελιξία να επεξεργαστείτε το βίντεο όσο θέλετε, κάνοντας µοντάζ, προσθέτοντας ειδικά εφέ, µουσική κ.λπ.

Το µόνο που χρειάζεστε είναι ένα καλώδιο Audio/Video (A/V) µε τρεις ακροδέκτες RCA (κόκκινο, λευκό και κίτρινο) ή ένα καλώδιο S-Video για σύνδεση συσκευών αναπαραγωγής εικόνας.

Αν θέλετε να επεξεργαστείτε το υλικό πριν το εγγράψετε σε DVD, «περάστε» το στον υπολογιστή από το βίντεο ή την αναλογική σας βιντεοκάµερα, χρησιµοποιώντας µια ψηφιακή κάµερα (DV), η οποία θα µετατρέψει το αναλογικό σήµα σε ψηφιακό.

Συνδέστε την αναλογική βιντεοκάµερα ή το βίντεο στην κάµερα DV χρησιµοποιώντας το καλώδιο S-Video. Ενεργοποιήστε τη λειτουργία µετατροπής αναλογικού σήµατος σε ψηφιακό στην κάµερα DV. Συνδέστε την κάµερα στον υπολογιστή σας και εισάγετε το αναλογικό βίντεο.

Ενας άλλος τρόπος είναι να συνδέσετε το βίντεο ή τη βιντεοκάµερα σε µια αυτόνοµησυσκευή εγγραφής DVD που λειτουργεί σαν VCR. Αυτό σας δίνει ουσιαστικά ένα αντίγραφο της ταινίας σε DVD σε πραγµατικό χρόνο. Δεν έχετε µεγάλη ευελιξία όσον αφορά τα µενού, τα κουµπιά και τις ρυθµίσεις κεφαλαίων, αλλά πρόκειται για τον γρηγορότερο και πιο εύκολοτρόπο ναµετατρέψετε VHS σε DVD.

Μπορείτε, επίσης, να µεταφέρετε τους δίσκους βινυλίου στον υπολογιστή ή σε CD. Απλά προµηθευτείτε ένα λογισµικό επεξεργασίας ήχου, όπως το Audacity. Στη συνέχεια, συνδέστε µε καλώδιο τον ενισχυτή στην κάρτα ήχου. Βάλτε τον δίσκο να παίξει στο πικ-απ και ξεκινήστε την εγγραφή. Στο τέλος θα έχετε όλο τον δίσκο στον υπολογιστή σας σε αρχείο WAV. Αν το αποτέλεσµα έχει πολλούς θορύβους, εφαρµόστε τη λειτουργία της «αποθορυβοποίησης». Αν θέλετε, µπορείτε να µετατρέψετε το αρχείο σε MP3 ή να το περάσετε σε CD, µε ένα πρόγραµµα όπως το Nero.

Επίσης, υπάρχει η λύση της κωδικοποίησης των δίσκων σας σε ΜP3 µέσω ειδικών συσκευών, όπως είναι η Lenco TT-30 USB Turntable. Το µόνο που χρειάζεται είναι να συνδέσετε ένα USB stick ή έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο στο «ειδικό» πικ-απ, να βάλετε τον δίσκο να παίξει και να περιµένετε µέχρι να ολοκληρωθεί η εγγραφή. Η τιµή του είναι περίπου 100 ευρώ.

Κάτι ανάλογο έχετε τη δυνατότητα να κάνετε και µε τις κασέτες ήχου, τις οποίεςµπορείτε να µεταφέρετε στον υπολογιστή και στη συνέχεια σε CD. Προµηθευτείτε ένα πρόγραµµα επεξεργασίας ήχου, όπως το Audiograbber ή το Cool Edit.

Συνδέστε -µε καλώδιο- το κασετόφωνο µε τον υπολογιστή στη θέση «Line IN» και πατήστε το πλήκτρο της εγγραφής. Σε λίγη ώρα θα έχετε έτοιµο στον υπολογιστή σας ένα αρχείο που θα περιέχει όλη την κασέτα, το οποίο (µε τον ίδιο τρόπο που περιγράφεται στα βινύλια) µπορείτε να µεταφέρετε σε CD.

 

22/02/2011 - ndigital @ tanea.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;