Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Στόχος πια οι χρήστες του Facebook και άλλων κοινωνικών δικτύων!

Οι κυβερνο-εγκληματίες που έχουν εφεύρει το κακόβουλο λογισμικό, το οποίο κλέβει αριθμούς πιστωτικών καρτών και άλλα προσωπικά δεδομένα από τους υπολογιστές των χρηστών, δεν διστάζουν να βάλουν online διαφημίσεις με τις οποίες ζητούν να… προσλάβουν «ειδικούς» στον τομέα τους.

hacker Η αποκάλυψη, σύμφωνα τα ξένα πρακτορεία, έγινε από τον αναλυτή Κέβιν Στίβενς της εταιρίας ανάλυσης κυβερνο-απειλών SecureWorks, στη συνδιάσκεψη “Black Hat” για θέματα κυβερνο-ασφάλειας στην Ουάσιγκτον.

Οι χάκερ, όπως έγινε γνωστό, αναζητούν ανθρώπους που είναι πρόθυμοι να πάρουν τον κακόβουλο κώδικα, τον οποίο οι χάκερ θα έχουν αναπτύξει, και να τον συνδέσουν σε κάτι πάνω στο οποίο οι ανυποψίαστοι χρήστες θα μπορούν να κάνουν «κλικ», π.χ. σε μια φωτογραφία ενός διάσημου προσώπου. Οι συνεργοί αυτοί εισπράττουν μια προμήθεια από τους χάκερ για κάθε 1.000 φορές που οι χρήστες, χωρίς να το ξέρουν, «κατεβάζουν» το κακόβουλο λογισμικό.

Ένα site χάκερ αναφέρει ότι πληρώνει 180 δολάρια για κάθε 1.000 downloads που θα εξασφαλίσει ο συνεργός που θα «προσληφθεί» ως…εξωτερικός συνεργάτης. Επειδή το site δεν πληρώνει για downloads που θα γίνουν σε ρωσικούς υπολογιστές, οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι χάκερ είναι εγκαταστημένοι στη Ρωσία.

Οι χάκερ ενημερώνουν μάλιστα ότι μπορούν να πληρώσουν τις προμήθειες των συνεργατών τους με διάφορους ηλεκτρονικούς τρόπους, όπως μέσω PayPal, Western Union, WebMoney, Wire, e-gold, MoneyGram κ.α.

O Στίβενς ανέφερε ότι είναι αδύνατο να ξέρει κανείς πόσοι υπολογιστές ανά τον κόσμο έχουν «μολυνθεί» μέσω τέτοιων εταιριών χάκερ και των «εξωτερικών συνεργατών» τους, όμως πρέπει να είναι εκατομμύρια. Το πρόβλημα του κυβερνο-εγκλήματος έχει επιδεινωθεί κατά την τελευταία τριετία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών.

Εξάλλου, η εταιρία κυβερνο-ασφάλειας Sophos ανακοίνωσε ότι τελευταία έχει παρατηρηθεί «ανησυχητική» αύξηση στα κρούσματα επιθέσεων χάκερ στα online κοινωνικά δίκτυα, όπως το Facebook και το Twitter.

Σε έκθεση με τίτλο «Κοινωνική Ασφάλεια», οι αναλυτές της Sophos αποκαλύπτουν ότι υπάρχει μια «έκρηξη» μηνυμάτων «σπαμ» αλλά και κακόβουλου λογισμικού που έχουν ως στόχο τους χρήστες των κοινωνικών δικτύων, καθώς έχουν «μυριστεί ψητό» εκεί και αναζητούν να υποκλέψουν προσωπικά και άλλα ευαίσθητα δεδομένα.     Πρόσφατα το Facebook ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται πλέον με την εταιρία λογισμικού anti-virus McAfee, ώστε οι 350 εκατ. χρήστες-μέλη του να έχουν καλύτερη προστασία.

Σύμφωνα με τη Sophos, το 57% των χρηστών των κοινωνικών δικτύων δέχτηκαν το 2009 ύποπτα μηνύματα «σπαμ» (αύξηση 71% σε σχέση με πριν ένα χρόνο). Το 36% δέχτηκαν προγράμματα-«σκουλήκια» (worms), ιούς και άλλο κακόβουλο λογισμικό (αύξηση 70%).

 

03/02/2010 - enet.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;