Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης Ρούπερτ Μέρντοχ, πρόεδρος της «αυτοκρατορίας» της News Corp, έχει βαλθεί να μην αφήσει σε χλωρό κλαρί το ανερχόμενο «ψηφιακό κατεστημένο». Μετά την επίθεση στη Google για τη δωρεάν διάθεση ειδήσεων, επιτέθηκε τώρα στο Amazon.com ότι έχει «σκοτώσει» τις τιμές των ηλεκτρονικών βιβλίων που πουλάει για το e-reader Kindle.

Ρούπερτ Μέρντοχ O Μέρντοχ, o οποίος, μεταξύ άλλων, είναι ιδιοκτήτης του μεγάλου εκδοτικού οίκου HarperCollins, καθώς επίσης των εφημερίδων Wall Street Journal και New York Post, του καναλιού Fox και της κινηματογραφικής εταιρίας 20th Century Fox (παραγωγού του άκρως κερδοφόρου “Avatar”), δήλωσε ότι δεν είναι δυνατό να συνεχίσουν να πουλιούνται τα ψηφιακά βιβλία μόλις 9,99 δολάρια (η τιμή του Amazon).

Όπως είπε, θα ζητήσει νέα συμφωνία με το Amazon. «Δεν μας αρέσει το μοντέλο του Amazon που πουλάει το κάθε τι αντί 9,9, δολαρίων», είπε ο αυστραλός μεγαλοεπιχειρηματίας. «Πρέπει να μας πληρώνει την χονδρική τιμή των 14 δολαρίων ή όποια άλλη εμείς χρεώνουμε», τόνισε, προσθέτοντας ότι το μεγαλύτερο ηλεκτρονικό κατάστημα του κόσμου «πραγματικά απαξιώνει τα βιβλία και πλήττει όλους τους λιανοπωλητές βιβλίων».

Το Amazon δεν έχει αντιδράσει μέχρι στιγμής στις κατηγορίες. Πριν λίγες μέρες, ένας άλλος μεγάλος και παλαιός εκδοτικός οίκος, ο Macmillan, ανάγκασε το Amazon να υποχωρήσει και να αυξήσει την τιμή για τα βιβλία του σε 12,99 έως 14,99 δολάρια.

Οι φθηνές τιμές των ηλεκτρονικών βιβλίων έχουν υπάρξει το «κλειδί» για την προώθηση του Kindle σε συνεχώς νέους αναγνώστες μετά την πρώτη εμφάνισή του το 2007, καθώς το χαμηλό κόστος των βιβλίων (σε σχέση με ένα πραγματικό βιβλίο) μπορεί να δελεάσει τους καταναλωτές να καταβάλουν το όχι ευκαταφρόνητο κόστος για την αγορά της συσκευής e-reader. Όμως οι εκδότες ανησυχούν ότι αυτή η τιμολογιακή πολιτική τελικά «ροκανίζει» τα κέρδη τους.

Ο Μέρντοχ, χωρίς να αποκαλύψει λεπτομέρειες, επίσης έκανε γνωστό ότι η συμφωνία του με την Apple για την προμήθεια ηλεκτρονικών βιβλίων στο νέο iPad είναι πιο συμφέρουσα για εκείνον σε σχέση με τη συμφωνία που έχει ήδη συνάψει με το Amazon για το Kindle. Η δήλωση αυτή, σε συνδυασμό με την «κόντρα» του Amazon με μεγάλους εκδότες, έχει οδηγήσει τους αναλυτές να διαβλέπουν ότι η Apple μπορεί να βγει telik;a ωφελημένη.

Η News Corp παρουσίασε καθαρά κέρδη 254 εκατ. δολ. στο τελευταίο τρίμηνο έναντι ζημιάς 6,4 δισ. δολ. πριν ένα χρόνο.     Όπως δήλωσε ο Μέρντοχ, παρουσιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα, «το περιεχόμενο δεν είναι μόνο βασιλιάς, είναι αυτοκράτορας». Πρόσθεσε ότι «οι συσκευές και πλατφόρμες αφθονούν», αλλά «αυτή έξυπνη τεχνολογία είναι απλώς ένα άδειο κέλυφος χωρίς κάποιο σημαντικό περιεχόμενο. Χωρίς αυτό, οι όλο και μεγαλύτερες επίπεδες οθόνες, οι υπολογιστές tablet, οι e-readers και τα ολοένα πιο εξελιγμένα κινητά τηλέφωνα είναι άψυχα. Όλα αυτά θα μείνουν απούλητα».

 

03/02/2010 - enet.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;