Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Stacking logo

Το έχουμε πει στο παρελθόν αλλά θα το ξαναπούμε: ο Tim Schafer είναι μια ιδιοφυΐα μεγατόνων, ένας καλλιτέχνης που ξεπερνά τα ηλεκτρονικά όρια του ψηφιακού κόσμου και τολμά να αρπάξει τη φαντασία μας από το αυτί και να την τραβήξει πέρα από τα ταπεινά σύνορα του ηλιακού μας συστήματος. Monkey Island, Day of the Tentacle, Full Throttle, Grim Fandango, Psychonauts και Brutal Legend είναι τίτλοι τόσο ισχυροί και γεμάτοι προσωπικότητα, που θα είχαν στραγγίσει κάθε νανογραμμάριο δημιουργικότητας από έναν άνθρωπο. Όχι όμως από τον Tim, τον...Superman των δυαδικών συστημάτων. Αναγνωρίζοντας πως η σύγχρονη εποχή δεν στέκεται ευγενική απέναντι στους πρωτοπόρους, αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα για την εταιρία του και να σταματήσει την παραγωγή high budget τίτλων και να απασχοληθεί με μικρότερες παραγωγές για ψηφιακή διανομή.

Το ρίσκο απέδωσε εξαιρετικά με την κυκλοφορία του Costume Quest, ενός υπέροχου RPG που ταξίδεψε τους παίκτες βαθιά στην υποσυνείδητη παιδικότητά τους. Όμως, παρόλη τη χαρά που μας έδωσε αυτό το παιχνίδι, τίποτα δεν μπορούσε να μας προετοιμάσει για την φαντασμαγορική επιστροφή του Tim Schafer στον χώρο των adventure games.

A few decades ago, in a country not so fat away - Ιστορία

Stacking, λοιπόν, λέγεται το νέο παιχνίδι της Double Fine και για μια ακόμα φορά προκαλεί τα κατεστημένα, προσφέροντας μια νέα προοπτική στα adventures με μια, απλώς, πανέξυπνη ιδέα. Ο κόσμος του παιχνιδιού θυμίζει την Αμερική του 1910-1920. Βιομηχανική επανάσταση, μεγάλες ευκαιρίες, εργατική τάξη που μόλις άρχισε να οργανώνεται και φυσικά μπόλικη δόση διαφθοράς. Ο κεντρικός μας χαρακτήρας ονομάζεται Charlie Blackmore και είναι το νεότερο τέκνο της φτωχής επταμελούς οικογένειάς του. Παρόλα αυτά, δεν χάνει ποτέ το κέφι του και διατηρεί την αισιοδοξία του σε κάθε δυσκολία.

Όταν, όμως, ο πατέρας του εξαφανίζεται και ο κακός Βαρόνος απαγάγει τα αδέλφια του για να ξεπληρώσουν τα χρέη της οικογενείας, ο Charlie δεν μπορεί να παρατήσει έτσι τα πράγματα. Θα ξεκινήσει, λοιπόν, ένα επικό ταξίδι, στο οποίο θα πολεμήσει τη διαφθορά, θα σταθεί αντιμέτωπος στην ασυδοσία των καιρών και θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να σώσει τα αδέλφια του, να βρει τον πατέρα του και να γλιτώσει τον κόσμο από τα χέρια του Βαρόνου.

Η ιστορία του Stacking θα μπορούσε άνετα να αποτελέσει ένα μοντέρνο παιδικό παραμύθι, γεμάτο κρυφούς συμβολισμούς για την καθημερινότητα αλλά και πολύ παιδική τρυφερότητα που σπάνια συναντά κανείς σε ψηφιακή μορφή. Σε αυτό το γεγονός βοηθά το γεγονός πως όλοι οι χαρακτήρες έχουν σχεδιαστεί ως ζωντανές κούκλες Ματριόσκα (και όχι Μπαμπούσκα όπως πολλοί τις λένε εσφαλμένα), κάτι που τις κάνει αυτομάτως αξιολάτρευτες για κάθε μικρό και μεγάλο σε ηλικία παίκτη. Πρόκειται για μια σπουδαία έμπνευση εκ μέρους των δημιουργών, που όχι μόνο απογειώνει την ατμόσφαιρα, αλλά δημιουργεί και από μόνη της ένα νέου είδους gameplay!

Stacking screenΗ μια κούκλα μες την άλλη - Gameplay

Και εξηγούμαστε. Το ερώτημα που γεννήθηκε στο μυαλό όλων, είναι πώς άραγε να καταφέρει ένα τόσο μικρό πιτσιρίκι να τα βγάλει πέρα με όλες τις αντιξοότητες που έχει ο κόσμος; Ο Charlie, λοιπόν, μπορεί να είναι το πιο μικρό παιδί στον κόσμο του αλλά διαθέτει μια πολύ ειδική ικανότητα: Ως μια μικρή ματριόσκα, μπορεί να μπει μέσα στις υπόλοιπες και να αποκτήσει έτσι τις ιδιότητές τους.

Ξεκινώντας από την αμέσως μεγαλύτερη κούκλα και προσθέτοντας και άλλες εκθετικά, μπορείτε ανά πάσα στιγμή να κυκλοφορείτε μέσα σε επτά διαφορετικές κούκλες, με τη δυνατότητα να μπαινοβγαίνετε όποτε το επιθυμείτε, αλλά και να τις αλλάζετε με άλλες που βρίσκετε στη διαδρομή. Το συναρπαστικό της υπόθεσης είναι το πόσες πολλές και διαφορετικές κούκλες υπάρχουν αλλά και το πόσες πολλές είναι οι δυνάμεις που μπορείτε να αποκτήσετε. Θα μπορέσετε να περάσετε πάρα πολλές ώρες δοκιμάζοντας όλες τις κούκλες που θα βρείτε στο διάβα σας και να τριγυρίσετε στον κόσμο, διασκεδάζοντας με όλα τα αστειάκια που μπορείτε να φανταστείτε.

Μάλιστα, το παιχνίδι επιβραβεύει τους χαρακτήρες που θα το κάνουν αυτό, δίνοντας άλλη όψη στις κούκλες που ολοκλήρωσαν συγκεκριμένα objectives. Ορισμένες είναι απλά αστείες (όπως το παιδί με sugar rush που το καταβάλει υπερκινητικότητα ή τον σταθμάρχη που μπορεί να γίνει ατμομηχανή), άλλες είναι χρήσιμες για την εξερεύνηση (κυρία με κυάλια, στριμμένος παππούς που φωνάζει και διώχνει τον κόσμο) και άλλες θα σας φανούν πολύ χρήσιμες στο να λύσετε τα προβλήματα με τα οποία έρχεστε συχνά αντιμέτωποι. Και σαν να μην έφταναν οι απλές ματριόσκες, σε κάθε επίπεδο υπάρχουν κοντά στις 30 special κούκλες, με πολύ πιο ιδιαίτερες δυνάμεις και σχεδιασμό.

Stacking screenΕκτός όμως από την εξερεύνηση, την αναζήτηση unlockables και την "Grand Theft Auto σε παραμύθι" διασκέδαση, υπάρχει και μια ακόμα λειτουργία τους, η οποία είναι και η βάση του παιχνιδιού. Χρησιμοποιώντας τις κούκλες και συχνά συνδυάζοντας τις δυνάμεις τους, θα κληθείτε να λύσετε αρκετούς γρίφους και δυσκολίες για να μπορέσετε να προχωρήσετε την ιστορία. Ξεχάστε λοιπόν το inventory, ξεχάστε τα slider puzzles. Όλα θα λυθούν με το μυαλό και τις ικανότητες που θα σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε. Εδώ λοιπόν, είναι που κρύβεται μια μεγάλη δύναμη του τίτλου. Ο κάθε γρίφος και το κάθε εμπόδιο που θα συναντήσετε, μπορεί να λυθεί με τρεις, τέσσερις, πέντε ή και έξι διαφορετικούς τρόπους! Άρα, δεν θα χρειαστεί ποτέ να κάνετε άνω κάτω ένα επίπεδο, μόνο και μόνο για να βρείτε την πλαστική σαγιονάρα που κρυβόταν στο δεύτερο υπόγειο και θα την χαρίζατε στον άστεγο για να σας βοηθήσει να μπείτε σε ένα δωμάτιο (βαθιά ανάσα!).

Αν η μια περίπτωση που θα σκεφτείτε δεν σας οδηγεί κάπου, δοκιμάστε διαφορετική και να είστε σίγουροι πως το παιχνίδι θα σας επιβραβεύσει. Αν μάλιστα κολλήσετε τόσο πολύ, υπάρχει στη διάθεση του παίκτη ένα ιδιαίτερα γενναιόδωρο hint system, που σε τρία βήματα προσφέρει μία από τις λύσεις.

Δυστυχώς όμως, αυτή η υπέροχη καινοτομία του παιχνιδιού δεν φτάνει το επίπεδο που της αξίζει. Λυγίζοντας κάτω από το βάρος της μόδας των καιρών, οι γρίφοι του παιχνιδιού είναι υπερβολικά απλοί, σε επίπεδο που ορισμένους θα τους συναντούσατε μέχρι και σε movie tie in της Disney. Μην έχοντας λοιπόν την παραμικρή πρόκληση, ίσως τελειώσετε το παιχνίδι σε 3 ώρες με αρκετή άνεση. Βέβαια αν αποφασίσετε να παίξετε με τις δυνάμεις σας, να ξεκλειδώσετε ό,τι υπάρχει σε κάθε πίστα αλλά και να βρείτε όλες τις λύσεις σε κάθε γρίφο, τότε η διάρκεια θα ξεπεράσει στα σίγουρα το 10ωρο -και πιθανώς να ανέβει ακόμα περισσότερο. Για όλους τους achievement και trophy hunters εκεί έξω: Να ξέρετε πως θα ζοριστείτε αρκετά!

Stacking screenΌμορφος κόσμος, αγγελικά πλασμένος - Τεχνικός Τομέας

Η απουσία voice acting από το sound design του Stacking είναι ένα θέμα που ίσως να ξενίσει ορισμένους παίκτες. Όμως, δεν πρέπει να ανησυχείτε, καθώς θα ανακαλύψετε πολύ γρήγορα πως αυτό έγινε απολύτως συνειδητά. Το παιχνίδι έχει σχεδιαστεί ηθελημένα με την αισθητική βουβής ταινίας, κάτι που σημαίνει πως όλο το συναίσθημα μεταφέρεται μέσω της υπέροχης μουσικής αλλά και των μοναδικών ερμηνειών.

Ό,τι και να πούμε για αυτόν τον τομέα, πραγματικά ωχριά απέναντι στην πραγματικότητα και καθώς οι κούκλες ματριόσκα δεν έχουν κινητά μέρη, θα περίμενε να δει κανείς μια πολύ "ξύλινη" και επίπεδη απεικόνιση. Αντιθέτως, οι προγραμματιστές της Double Fine υπερέβαλαν εαυτούς και παρέδωσαν ένα τόσο εκπληκτικό αποτέλεσμα, που αν επρόκειτο για ταινία, θα πήγαινε πετώντας για ένα Oscar. Ειδικά τα cut scenes, που εξελίσσονται ως σκηνές βουβού κινηματογράφου, είναι απλά συγκλονιστικές! Όσον αφορά στο σχεδιασμό των διαφορετικών ματριόσκα, φτάνει μόνο να σας πούμε πως υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικά μοντέλα, όλα με τις δικές τους χαρές και ιδιομορφίες.

Ο δε κόσμος του Stacking είναι απόλυτα πειστικός και αναδύει τη γλυκιά μυρωδιά πούρου των 20's. Σχεδιασμένος επιμελώς, με γλυκούς τονισμούς και παστέλ χρώματα, συχνά θυμίζει την αισθητική της Telltale Games στα "Back to the Future" και "Tales of Monkey Island", αν και φυσικά το καταφέρνει με σαφέστατα ανώτερη ποιότητα.

Tέλος, να σταθούμε λίγο στο χειρισμό της κάμερας, η οποία είναι σαν οποιουδήποτε άλλου 3D platform παιχνιδιού. Διαβάσαμε σε πολλά forums πως ορισμένοι αντιμετώπιζαν δυσκολίες λόγω της γρήγορης κίνησής της. Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, απλά μπείτε στα options και αλλάξτε το calibration έτσι ώστε να την φέρετε στα μέτρα σας.

Stacking screenMatryoshka, I Love U - Συμπεράσματα

Είναι δύσκολο τελικά να μην υποκλιθεί κανείς στο μεγαλείο του Tim Shafer. Για άλλη μια φορά, παραδίδει μαθήματα συλλογισμού και τακτικής στο gaming, προκαλώντας κάθε ρουτίνα και προσφέροντας -για άλλη μια φορά- μια μαγική εμπειρία. Καταφέρνει να σπάσει κάθε δεσμό με τα κλισέ του σύγχρονου gaming και ρισκάρει δυνατά, προσφέροντας έναν πολύ ιδιαίτερο και διαφορετικό τίτλο. Για όλους εσάς που έχετε βαρεθεί να βλέπετε τα ίδια και τα ίδια, το Stacking αποτελεί μια όαση δημιουργικότητας στη σύγχρονη, πεζή πραγματικότητα.

Θετικά

  • Γλυκό και συγκινητικό σενάριο με αξιαγάπητους χαρακτήρες
  • Ένα από τα φρεσκότερα concept που έχουμε δει
  • Γραφικά που αναδύουν μια μοναδικά μαγική ατμόσφαιρα
  • Πανέξυπνοι γρίφοι με πολλαπλούς τρόπους επίλυσης...

Αρνητικά

  • ...αλλά και πολύ εύκολο να τους βρεις
  • Πολύ μικρό σε διάρκεια

Ταυτότητα

  • Χαρακτηριστικά: 720p,  1080i,  1080p,  Dolby Digital 5.1
  • Παίκτες: 1
  • 7+
  • Είδος: Adventure
  • Double Fine
  • THQ
  • Πλατφόρμες: Xbox 360, Playstation 3
  • 2011-02-09
  • Επίσημη σελίδα στο Facebook

 

23/02/2011 - Αλέξανδρος Μιχαλιτσιάνος / gameover.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;