Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Μια νέα τεχνολογική εφαρμογή παρακολούθησης της ποιότητας του περιβάλλοντος φιλοδοξεί να καταστήσει τους πολίτες της Θεσσαλονίκης συμμέτοχους και συνδιαμορφωτές στις περιβαλλοντικές μετρήσεις.

Αξιοποιώντας την τεχνολογία των «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων, που είναι ευρύτατα διαδεδομένα πλέον και συχνά φέρουν μικροαισθητήρες που καταγράφουν στοιχεία σχετικά με την ποιότητα του περιβάλλοντος (όπως θερμοκρασία, υγρασία ή ατμοσφαιρική ρύπανση), οι ίδιοι οι πολίτες μετατρέπονται σε «αισθητήρες» και καθίστανται συμμέτοχοι στην καταγραφή της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης. Τα στοιχεία που συλλέγονται στα κινητά τηλέφωνα των πολιτών θα αναρτώνται στα κοινωνικά δίκτυα κι έτσι ο καθένας θα μπορεί να καθορίσει τις καθημερινές κινήσεις του, αφού θα μπορεί να κρίνει αν η ατμόσφαιρα είναι επικίνδυνη για ένα ασθματικό παιδί ή ακατάλληλη για άσκηση στους ελεύθερους χώρους.

Ερευνητικό έργο

Το ερευνητικό έργο της Ομάδας Εφαρμογών Συστημάτων Πληροφορικής του Tμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ, που αναμένεται να δώσει τα πρώτα αποτελέσματα την ερχόμενη άνοιξη, αξιοποιεί τις αλματώδεις τεχνολογικές εξελίξεις στον χώρο της κινητής τηλεφωνίας για τη μέτρηση της ποιότητας του περιβάλλοντος από τους ίδιους τους πολίτες.

Η ιδέα, όπως εξήγησε ο επικεφαλής της Ομάδας, επίκουρος καθηγητής Tμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών ΑΠΘ, κ. Κ. Καρατζάς, βασίζεται στη λογική λειτουργίας των κοινωνικών δικτύων. «Κινητό τηλέφωνο, μετρήσεις και κοινωνικά δίκτυα μετατρέπονται σε ένα πληροφοριακό χώρο που διαχειριζόμαστε», ανέφερε. Κατά τον κ. Καρατζά, στόχος του πιλοτικού προγράμματος που «τρέχει» η Ομάδα είναι να δημιουργηθεί ένας «χάρτης» από καταγραφές της κατάστασης του περιβάλλοντος, χάρη στις συνεισφορές των πολιτών, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να συνοδεύουν τις καταγραφές με προσωπικά σχόλια.

Σε συνεργασία με πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα της Ευρώπης και της Αμερικής, η Ομάδα έχει εντοπίσει τους κατάλληλους μικροαισθητήρες ποιότητας της ατμόσφαιρας και επιχειρεί να τους διασυνδέσει με τα «έξυπνα» κινητά μέσω του ανοιχτού λογισμικού Android. Επιπλέον, σημείωσε ο κ. Καρατζάς, η Ομάδα επιχειρεί να εφαρμόσει την Υπολογιστική Νοημοσύνη, ώστε στο μέλλον να μπορούν να γίνονται και προβλέψεις.

 

26/02/2011 - Ζώγια Κουταλιανού / kathimerini.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;