Διαφήμιση
( 1 ψήφος )

Πυκνώνουν διαρκώς τα περιστατικά κατάχρησης του Ιντερνετ

web addict

Χαρακτηρίζονται «περιστατικά κατάχρησης του Ιντερνετ». Στην πραγματικότητα, πρόκειται για κανονικό εθισμό. «Υποκείμενά» του, νέοι, κορίτσια εσχάτως, αύξηση στην επαρχία, τα τελευταία δύο χρόνια χάριν των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ειδικά στο Facebook.

Κι όμως, το κακό θα μπορούσε να προληφθεί, αφού οι ενδείξεις είναι πολλές και ιδιαιτέρως χαρακτηριστικές. Περίπου 40 ώρες παραμονής στο δίκτυο, την εβδομάδα, παραμέληση της ατομικής υγιεινής, παράλειψη γευμάτων, αϋπνίες, ζαλάδες, εγκλεισμός στο σπίτι, διακοπή κοινωνικών και προσωπικών σχέσεων, εγκατάλειψη δραστηριοτήτων και υποχρεώσεων κ.λπ., κ.λπ.

Ομως, τα τελευταία στοιχεία από το Τμήμα Προβληματικής Χρήσης Διαδικτύου Ενηλίκων της Μονάδας Απεξάρτησης «18 Ανω» του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) του Nοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» και το πρόγραμμα «Πλεύση» του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων για εφήβους και νέους έως 24 ετών, δείχνουν κάτι ακόμα πιο ανησυχητικό. Οτι η εξάρτηση από το Ιντερνετ δεν αφορά πλέον μόνο τους πιο ευάλωτους, λόγω ηλικίας, εφήβους.

Το φαινόμενο εξαπλώνεται ηλικιακά και, με βάση σχετικές έρευνες, σε μέλη κοινωνικής επανένταξης, ενώ φαίνεται να μεταβάλλεται αντιστρόφως ανάλογα με τη διάρκεια χρήσης ουσιών και τη διάρκεια αποχής από τη θεραπεία. Σε πρόσφατο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε το περασμένο φθινόπωρο, ετέθη το θέμα της διεξαρτητικότητας, δηλαδή της μετάβασης από μία μορφή εξάρτησης σε μία άλλη. Καταγράφουμε περιστατικά θεραπευομένων που απεξαρτώνται από την ηρωίνη και ξεκινούν online role-playing games, όπως το Lineage ή το World of Warcraft (σ.σ.: παιχνίδια ρόλων στο ίντερνετ, όπου οι παίκτες αλληλεπιδρούν μεταξύ τους «ενδεδυμένοι» ψηφιακούς ρόλους σε έναν εικονικό κόσμο)», εξηγεί ο κλινικός ψυχολόγος Βασίλης Σταυρόπουλος, υπεύθυνος του εν λόγω θεραπευτικού προγράμματος του «18 Ανω».

Στόχος μου η ζωή μου...

Στον ενάμιση χρόνο λειτουργίας του, το Τμήμα έχει δεχθεί 45 αιτήματα για θεραπεία, το 76% των οποίων καταγράφει τις διαδραστικές εφαρμογές ως ένδειξη εθισμού, με μέσο όρο ηλικίας τα 25 χρόνια, στη συντριπτική πλειοψηφία τους άνδρες. Σήμερα, παρακολουθούνται 25 ενήλικες εξαρτημένοι από το Ιντερνετ, 6 οικογένειες συμβουλευτικά με στόχο να κινητοποιηθεί προς θεραπεία το εξαρτημένο μέλος, 9 άτομα εγκατέλειψαν την προσπάθεια και 5 παραπέμφθηκαν σε άλλες υπηρεσίες. Αντίστοιχα, με 40 οικογένειες δουλεύει αυτό το διάστημα για το θέμα το πρόγραμμα «Πλεύση» του ΚΕΘΕΑ.

Ευάλωτοι έφηβοι

Ανάλογη η εικόνα στην ευάλωτη ηλικία της εφηβείας, σύμφωνα με στοιχεία της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Nοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού». Σχεδόν το 12,8% των εφήβων βρίσκεται ένα στάδιο πριν από τον εθισμό και 1% είναι εθισμένοι, 15% παίζουν τυχερά παιχνίδια και 20% μπαίνουν σε ιστοσελίδες πορνογραφικού περιεχομένου. «Κάποιοι κάνουν τα παραπάνω ταυτόχρονα», επισημαίνει ο επιστημονικός συνεργάτης της ΜΕΥ και εκπρόσωπος του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου SaferInterent, Γιώργος Κορμάς και τονίζει τη σημασία ένταξης εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο δημοτικό για την ορθή διαχείριση του Ιντερνετ, «που δεν πρέπει να δαιμονοποιείται».

Είναι χαρακτηριστικό ότι η εξάρτηση από το ίντερνετ είναι το δεύτερο τη τάξει αίτημα του συνόλου των κλήσεων στη γραμμή Βοήθειας «υποΣτηρίζω» του SaferInternet, αντιστοιχώντας στο 34% (572 κλήσεις σε σύνολο 1.693 αιτημάτων) μέσα σε 16 μήνες λειτουργίας από τον Αύγουστο του 2009. Ενθαρρυντικό αν και χαμηλό, προς το παρόν, το ποσοστό εκείνων που επισκέπτονται τη ΜΕΥ μετά το τηλεφώνημα και ανέρχεται σε 12,64%. Αυτήν την περίοδο, η Μονάδα παρακολουθεί 95 παιδιά.

 

20/02/2011 - Ιφιγένεια Διαμαντή / kathimerini.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;