Διαφήμιση
( 1 ψήφος )

Τα social media λαµβάνουν περισσότερη προσοχή από αυτήν που αξίζουν

social media

Ένα παράξενο φαινόµενο άρχισε µε την εµφάνιση του Facebook και του Twitter, τις δύο µεγαλύτερες υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης. Ξαφνικά έγιναν πιο σηµαντικές από οποιαδήποτε άλλη µορφή επικοινωνίας. Χαζοµάρες...

Τα τελευταία χρόνια έχω παρατηρήσει µια άσχηµη τάση στον κλάδο των δηµόσιων σχέσεων. Επειδή η προσοχή έχει δοθεί στο Facebook, κατά κύριο λόγο, τα social media βρίσκονται στις πρώτες θέσεις, µπροστά ακόµα και από τα παραδοσιακά media, σε σηµείο που να λαµβάνουν περισσότερη προσοχή από αυτή που θα έπρεπε.

Για να το θέσω ωµά, οι bloggers και ορισµένοι παραγωγοί video έχουν τροφοδοτηθεί σε βάρος εντύπων όπως οι New York Times, USA Today και Boston Globe, για να µην αναφέρω τα µεγάλα περιοδικά Πληροφορικής και πασίγνωστα shows στην τηλεόραση. Αρκετές µελέτες έχουν δείξει ότι τα social media συµβάλλουν µόνο στο 5% της κοινής γνώµης. Οι εταιρείες PR καταβάλλουν µεγάλες προσπάθειες σε αυτά τα µέσα και υποθέτω ότι αυτό συµβαίνει γιατί οι πελάτες τους ζητούν µια viral προώθηση. Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε αυτά τα meetings λένε ότι είδαν κάποια στατιστικά στοιχεία για το Facebook και τώρα θέλουν µε κάποιον τρόπο να επικοινωνήσουν µε την αγορά µέσω αυτού. Τονίζω το "µε κάποιον τρόπο".

Παρατηρώ ότι µπορώ να έχω περισσότερη προσοχή µέσω του blog µου ή µερικά podcasts από ό,τι µέσω του PCMag ή το MarketWatch ή λίγο πολύ από οποιοδήποτε έντυπο µέσο. Αυτό συµβαίνει παρά το ότι ο αριθµός των posts και των podcasts είναι σαφώς µικρότερος συγκριτικά. Ένα blog ή ακόµα καλύτερα ένα vlog [video blog] θα ενθουσιάσει περισσότερο τις εταιρείες και τους διαφηµιστές τους. Στα παραπάνω έχω µια καλύτερη άποψη συγκριτικά µε τους περισσότερους συντάκτες, αφού έχω περάσει από σχεδόν όλα τα είδη των media. Δηµιουργώ περιεχόµενο για περισσότερα από 30 χρόνια και προσπαθώ πάντα να συµβαδίσω µε την εποχή. Επιτρέψτε µου, λοιπόν, να γνωρίζω ότι αν κάποια ιστοσελίδα έχει 2000 ηµερήσια views, τα µισά εκ των οποίων είναι πιθανόν να είναι robots, έχει πραγµατικά πολύ µικρή επιρροή τόσο στις πωλήσεις του προϊόντος όσο και στις τάσεις της αγοράς. Όλοι το γνωρίζουν αυτό, γιατί όµως δίνουν τόσο µεγάλη προσοχή στους bloggers, vloggers και σε ανθρώπους µε 5.000 followers στο Twitter; Γιατί έχουν κάτι να δείξουν για την προσπάθεια.

Πρώτα από όλα αν έχετε παρατηρήσει τους ρεπόρτερ που ασχολούνται µε τα social networks, είναι συχνά ενθουσιώδεις, ανεκπαίδευτοι νέοι οι οποίοι δεν είδαν ποτέ κάτι µε κριτικό µάτι. Έτσι, µια εταιρεία αισθάνεται ασφάλεια για την κάλυψη, επειδή αυτοί είναι ενθουσιασµένοι. Προφανώς αυτό είναι που αναζητούν όλα τα στελέχη σήµερα, κάτι που τελικά βρήκαν στην άκρη τού τούνελ. Τούνελ έγραψα; Εννοούσα χρυσωρυχείο. Με τα παραδοσιακά media ήταν πάντα ένα παιχνίδι µε τη φωτιά. Σίγουρα και σε αυτά υπάρχουν κάποιοι, λίγοι, που ενθουσιάζονται µε τα πάντα, αλλά η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι είναι εκπαιδευµένοι, όσο το δυνατό πιο αντικειµενικοί και αρκετά κριτικοί. Γιατί να µπει κάποιος στον κόπο µε τα παλιά ξεπερασµένα παραδοσιακά media, όταν υπάρχει ένας ολόκληρος κόσµος από µαριονέτες οι οποίες θα αναφέρουν πως ό,τι δοκιµάζουν είναι το καλύτερο που είδαν ποτέ; Αυτό είναι κάτι που όλοι προσβλέπουµε από τη "γενναία νέα γενιά".

 

01/03/2011 - John Dvorak (dvorak.org/blog/)/ e-pcmag.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;