Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

google user

Η Google μαζεύει τους χρήστες σαν... τα πρόβατα στη στάνη!

Έχουµε ακούσει κατά καιρούς για διάφορες τεχνολογικές "συγκλίσεις", συµβατότητες, κοινά πρότυπα, οικοσυστήµατα! Η µεγάλη αλλαγή που συντελείται στο "computing", κρύβει έναν πόλεµο στο παρασκήνιο ως προς την πολυπόθητη "κοινή πλατφόρµα".

Τα περισσότερα κινητά τηλέφωνα είναι πλέον προσωπικοί υπολογιστές. Οι φορητοί υπολογιστές απαρνούνται τα πληκτρολόγιά τους [και µέχρι πρόσφατα βασικά τους υποσυστήµατα], ξεγυµνώνονται και µετατρέπονται σε ταµπλέτες. Οι σύγχρονες τηλεοράσεις αλλά και άλλα ηλεκτρονικά καταναλωτικά αγαθά "µπουτάρουν", αφού ενσωµατώνουν υπολογιστικά συστήµατα. Οι οικιακές συσκευές αναµένεται, επίσης, να "µπουτάρουν" συχνότερα στο µέλλον.

Ποιος είναι ο κοινός τόπος όλων των παραπάνω, εκτός από το χρήστη; Κατ' αρχάς, το περιβάλλον χρήσης. Επιπρόσθετα, η σύνδεση στο ίντερνετ σε έναν κοινό τόπο-περιβάλλον, όπου εύκολα και κατανοητά, ο χρήστης θα διαχειρίζεται την ψηφιοποιηµένη... καθηµερινότητά του! Χρειάζεται όµως ένα σαφές και φιλικό περιβάλλον χρήσης, παρόµοιο σε όλες τις συσκευές. Η Microsoft το προσπάθησε, αλλά δεν τα κατάφερε. Το κοινό περιβάλλον των εκδόσεων Windows, η µέτρια µηχανή αναζήτησης και το επίσης µέτριο web mail δεν "τράβηξαν" και ίσως να είναι αργά πλέον.

Η Google, προετοιµάζεται χρόνια τώρα. Μαζεύει τους χρήστες σαν... τα πρόβατα στη στάνη, µε τρόπους και µεθόδους ακόµη και φασιστικές! Γιατί συνδέει το email µου µε τις αναζητήσεις µου και την online σουίτα της εφαρµογών γραφείου, ενώ στο Android, για να περάσω υπάρχουσες επαφές, πρέπει υποχρεωτικά να τις συγχρονίσω µε την email υπηρεσία της; Νιώθει κανείς ότι τον παρακολουθούν; Σωστά!

Οι υπηρεσίες, όµως, χρειάζονται συσκευές, τις οποίες θα χρησιµοποιούν οι χρήστες. Εδώ η Google νοσεί σοβαρά. Και θα νοσεί, γιατί το Android έχει σοβαρά προβλήµατα ανανέωσης µέσω τρίτων κατασκευαστών.

Η Microsoft βρίσκεται στα desktop [σχεδόν] όλων, αλλά αυτό δε φτάνει. Όπως και η Google, δεν είναι κατασκευαστής συσκευών, χωρίς κραταιά search engine και δυνατές online υπηρεσίες έχει µείνει πίσω, ενώ τα Windows Mobile 7 είναι µεν καταπληκτικά, αλλά άργησαν!

Υπάρχει κάποιος άλλος; Η HP αθόρυβα βελτιώνει και προωθεί το WebOS της. Το µεγάλο της πλεονέκτηµα; Είναι ο Νο.1 κατασκευαστής υπολογιστών στον κόσµο, µε παρουσία σε όλες τις αγορές παγκοσµίως!...

 

01/03/2011 - Γιάννης Τζώρτζος / e-pcmag.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;