Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Fiber To The Home

Ανοίχθηκαν στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σήμερα το πρωί οι οικονομικές προσφορές που είχαν υποβληθεί στα πλαίσια του διαγωνισμού "Παροχή τεχνικοοικονομικών συμβουλευτικών υπηρεσιών για την υποστήριξη του έργου: Εθνική Υποδομή παθητικού Δικτύου Οπτικών Ινών Ανοικτής Πρόσβασης μέχρι το σπίτι με συμμετοχή του δημοσίου καθώς και το ευρύτερο πλαίσιο ανάπτυξης της Εθνικής Υποδομής Δικτύου Οπτικών Ινών Ανοικτής Πρόσβασης".

Υπενθυμίζεται πως μετά την απόρριψη των ενστάσεων υποψηφίων εταιρειών που αποκλείστηκαν, οι υποψήφιες εταιρείες ήταν οι εξής τρείς:

  • Ευρωσύμβουλοι Α.Ε. - Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων (ΕΠΙΤΣ) Πολυτεχνείου Κρήτης - Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών (ΕΠΙΣΕΥ)
  • Accenture A.E.
  • Planet A.E.

Η τεχνική αξιολόγηση (σε φθίνουσα κατάταξη) των τριών εταιρειών όπως είχε ανακοινωθεί στις 14/1/2011 έχει ως εξής:

Α/Α Επωνυμία εταιρείας Βαθμολογία
1 Ευρωσύμβουλοι Α.Ε. - ΕΠΙΤΣ Πολυτεχνείου Κρήτης - ΕΠΙΣΕΥ 102,45
2 ACCENTURE 102,10
3 PLANET 100,80

Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες και οι τρεις εταιρείες υπέβαλαν προσφορές ύψους €300.000, ενώ ο προϋπολογισμός της μελέτης ανέρχεται στα €400.000. Έτσι με βάση την παραπάνω τεχνική αξιολόγηση και αν δεν προκύψουν διαδικαστικά ή άλλα προβλήματα ανάδοχος του έργου αναμένεται να ανακηρυχθεί η κοινοπραξία: Ευρωσύμβουλοι Α.Ε. - Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων (ΕΠΙΤΣ) Πολυτεχνείου Κρήτης - Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών (ΕΠΙΣΕΥ).

Yπό την προϋπόθεση της απροβλημάτιστης και άνευ ενστάσεων ανάθεσης της μελέτης, τα πρώτα συμπεράσματα σχετικά με τον τρόπο ανάπτυξης του δικτύου Fiber to the home θα παραδοθούν στο Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σε περίπου 2,5 μήνες.

Υπενθυμίζεται πως τo έργο έχει 6 ενότητες τα συμπεράσματα των οποίων θα παραδίδονται σταδιακά κατά την διάρκεια των 8 μηνών.

  1. Ενότητα 1
    Περιλαμβάνει την εξέταση δύο περιπτώσεων:
    1. Ανάπτυξη δικτύου FTTH με μερική κρατική επιχορήγηση. Ο Σύμβουλος θα πρέπει να παραδώσει τρία διαφορετικά μοντέλα μεγέθους της ανάπτυξης του δικτύου (βασικό/ αισιόδοξο/ απαισιόδοξο βάσει του αριθμού των συμμετεχόντων στο έργο πόλεων και δήμων της Ελληνικής Επικρατείας και προβλέψεων διείσδυσης χρήσης ευρυζωνικών υπηρεσιών)
    2. Ανάπτυξη δικτύου FTTH/FTTC με μερική κρατική χρηματοδότηση. Kαι εδώ τα μοντέλα που πρέπει να παραδοθούν είναι τρία: βασικό/ αισιόδοξο/ απαισιόδοξο
    Τα δύο σενάρια αυτά να συγκριθούν ως προς τη βιωσιμότητα της επένδυσης και τη διείσδυση χρήσης ευρυζωνικών υπηρεσιών. Επίσης πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα χρησιμοποίησης υπαρχουσών υποδομών (όπως οι μητροπολιτικού οπτικοί δακτύλιοι και τα 7 οπτικά δίκτυα της περιφέρειας κ.α.)

    Παράδοση κατά τον μήνα 2,5 του έργου

  2. Ενότητα 2
    Δημιουργία Μοντέλου Προεξοφλημένων Ταμειακών Ροών χρονικής διάρκειας απόσβεσης της επενδύσεως λαμβάνοντας υπ’ όψιν το κόστος ανάπτυξης του δικτύου και τα αναμενόμενα έσοδα από χονδρικούς πελάτες και τους λιανικούς πελάτες (οικιακούς πελάτες και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις-ΜΜΕ).

    Το τελικό αποτέλεσμα του μοντέλου θα είναι η παρουσίαση της βιωσιμότητας για την λύση FTTH και για τη λύση FTTH/FTTC, για τα διαφορετικά σενάρια ανάπτυξης δικτύου (επιχειρηματικό μοντέλο & 3 σενάρια για κάθε τεχνολογία -βασικό, αισιόδοξο, απαισιόδοξο- με διαφορετικό αριθμό πόλεων και δήμων). Επίσης, για κάθε σενάριο θα υπολογιστεί το μέσο μηνιαίο κόστος ενοικίου ενός ζεύγους οπτικών ινών από τους χώρους του τελικού χρήστη έως το αστικό κέντρο (μητροπολιτικό σημείο συγκέντρωσης) που θα περιλαμβάνει και το κόστος υπηρεσιών πρόσβασης, συνεγκατάστασης και ευκολιών εντός του αστικού κέντρου.

    Παράδοση κατά τον μήνα 2,5 του έργου

  3. Ενότητα 3
    Πλήρης και τεκμηριωμένη πρόταση για την επιλογή της βέλτιστης λύσεως – σεναρίου στην οποία θα περιλαμβάνεται ενότητα με τον κατάλογο των προτεινόμενων συμμετεχουσών πόλεων / δήμων και προτάσεις για τον καταλληλότερο τρόπο χρηματοδότησης του έργου. Στην ενότητα αυτή θα περιλαμβάνεται επίσης πλήρης και τεκμηριωμένη πρόταση για τους διαφορετικούς πιθανούς τρόπους παροχής κρατικών ενισχύσεων και ιδιαίτερα αυτών που προκρίνονται καταλληλότεροι για τα ευρυζωνικά έργα σύμφωνα με τις κοινοτικές κατευθυντήριες γραμμές.

    Ο Σύμβουλος θα πρέπει να εξετάσει δύο σενάρια
    1. το κράτος να συμμετάσχει μόνο στην κατασκευή της υποδομής δικτύου,
    2. το κράτος να συμμετάσχει στην κατασκευή υποδομής δικτύου και στην εταιρεία διαχείρισης του δικτύου
    Αντικείμενο μελέτης θα αποτελέσει ο βέλτιστος τρόπος συμμετοχής του κράτους. Πιο συγκεκριμένα, θα εξεταστούν τουλάχιστον οι επιλογές: Αρχή του ιδιώτη επενδυτή, Κρατική ενίσχυση, ΣΔΙΤ, Σύμβαση παραχώρησης., ΕΣΠΑ, ΠΔΕ οι συνδυασμοί τους και όποιο άλλο επιχειρηματικό μοντέλο και χρηματοδοτικό σχήμα.

    Παράδοση κατά τον μήνα 3 του έργου

  4. Ενότητα 4
    Παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για την διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης που θα διεξαχθεί υπό την αιγίδα του ΥΠ.Υ.ΜΕ.Δ., σχετικά με το προτεινόμενο επιχειρηματικό μοντέλο της ανάπτυξης του δικτύου βασισμένο στην εργασία της Ενότητας 3

    Παράδοση κατά τον μήνα 3 του έργου

  5. Ενότητα 5
    Παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών μετά την Δημόσια Διαβούλευση και πιθανή τροποποίηση της Αναφοράς της Ενότητας 3.

    Παράδοση κατά τον μήνα 5 του έργου

  6. Ενότητα 6
    Παροχή υποστήριξης στις άτυπες και επίσημες συναντήσεις με την Ε.Ε. και συνεργασία με το ΥΠ.Υ.ΜΕ.Δ. για την απάντηση σε τυχόν επιστολές της Ε.Ε ή απαιτήσεις της ΕΕ για νέα στοιχεία, εξειδίκευση στοιχείων, θεμάτων ή εξέταση επιπλέον σεναρίων ή/και επιλογών με πρωτοβουλία της ΕΕ κλπ. συναφή ζητήματα που έχουν σχέση με τη διαδικασία πριν, κατά τη διάρκεια και μετά της εξέτασης του προτεινομένου μέτρου από την ΕΕ

    Μήνες 6-8


Σημειώνεται πως οι παραπάνω πληροφορίες σχετικά με το ύψος των οικονομικών προσφορών δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα και πως ενδέχεται να προκύψουν νεότερες εξελίξεις, πριν την ανακήρυξη του αναδόχου.


02/03/2011 - nm96027 / ADSLgr.com

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;