Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

touchscreen tablets

Σύμφωνα με μελέτη της Morgan Stanley, οι πωλήσεις θα ανέλθουν σε 100 εκατ. τεμάχια την επόμενη χρονιά

Στην κεντρική ομιλία του στο πρόσφατο Mobile World Congress, ο Μασαγιόσι Σον, διευθύνων σύμβουλος της ιαπωνικής Softbank, ενός από τους πλέον καινοτόμους ομίλους τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής παγκοσμίως, δήλωσε ότι έχει 6 μήνες να ακουμπήσει ένα «κλασικό» πληκτρολόγιο. Από τότε, δηλαδή, που άρχισε να χρησιμοποιεί ένα tablet pc. Η συγκεκριμένη κατηγορία συσκευών κινούνται μεταξύ ενός «έξυπνου» κινητού τηλεφώνου (smartphone) και ενός φορητού υπολογιστή και, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, η επίδραση τους στην παγκόσμια αγορά ψηφιακών τεχνολογιών θα είναι μέσα στην επόμενη διετία πολύ μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, αλλάζοντας δραστικά το τεχνολογικό τοπίο.

Η άποψη αυτή περιλαμβάνεται σε μία πρόσφατη μελέτη της Morgan Stanley, οι αναλυτές της οποίας υποστηρίζουν ότι βρισκόμαστε στην απαρχή μίας νέας εποχής, όπου το κυρίαρχο στοιχείο θα είναι η πρόσβαση στο Διαδίκτυο από κινητές συσκευές (mobile Internet).

Η Morgan Stanley εκτιμά ότι το 2020 θα υπάρχουν 10 δισ. συσκευές mobile Internet έναντι 2 δισ. που υπάρχουν σήμερα με τα tablets να παίζουν σημαντικό ρόλο με το 2011 να είναι η χρονιά τους. Η ανάλυση της Morgan Stanley βασίζεται σε στοιχεία από έρευνες σε καταναλωτές και επιχειρήσεις από χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιαπωνία και η Κίνα και ένα από τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγει είναι πως οι υπάρχουσες εκτιμήσεις για τις πωλήσεις των tablets θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν προς τα πάνω, καθώς αναμένει ότι θα φθάσουν τα 100 εκατ. τεμάχια το 2012. Οι τρέχουσες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περίπου 70 εκατ. τεμάχια την επόμενη χρονιά και 45 εκατ. το 2011.

Επιχειρήσεις
Σημαντικό ρόλο στην, ταχύτερη του αναμενόμενου, εξάπλωση των tablets εκτιμάται ότι θα διαδραματίσει η χρήση τους από τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, τουλάχιστον στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι διευθυντές πληροφορικής είναι διατεθειμένοι να επιτρέψουν τη χρήση tablets από τους εργαζόμενους, διαβλέποντας ότι βοηθούν στην αύξηση της παραγωγικότητας. Το ενδιαφέρον σημείο είναι πως δεν έχει ξεκαθαριστεί ο τρόπος με τον οποίο θα αξιοποιηθούν. Πάντως, αξίζει να επισημανθεί ότι ήδη αρκετά στελέχη, όπως ο κ. Σον, χρησιμοποιούν το tablet τους αντί ενός φορητού υπολογιστή και δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχουν ήδη ειδικές εκδόσεις πολλών επιχειρηματικών εφαρμογών.

Αλλαγές
Η Morgan Stanley εκτιμά επίσης ότι η ανάπτυξη των tablets θα επηρεάσει ακόμη και τομείς που φαινομενικά δεν θα έπρεπε να επηρεάζονται. Για παράδειγμα, είναι αναμενόμενο ότι θα επηρεαστούν αρνητικά οι πωλήσεις φορητών υπολογιστών. Ομως, η Morgan Stanley αναμένει επίσης ότι θα μειωθούν σημαντικά οι ανάγκες εκτύπωσης με το σκεπτικό ότι αντί να τυπώνονται παρουσιάσεις και άλλα έγγραφα για μία σύσκεψη ή μία συνάντηση θα μπορούν να αποστέλλονται και να προβάλλονται σε ένα tablet. Σημειωτέον πως στη συνέντευξη Τύπου της Deutsche Telekom στο Mobile World Congress, οι δημοσιογράφοι πήραν από ένα tablet -το οποίο επέστρεψαν στο τέλος- με «φορτωμένη» την παρουσίαση και επιπλέον στοιχεία για τα θέματα της εκδήλωσης!

Τέλος, η Morgan Stanley σημειώνει ότι οι υπάρχουσες έρευνες εντοπίζουν μία αυξανόμενη τάση για παραγωγή περιεχομένου σε tablets, όταν η μέχρι τώρα άποψη ήταν πως οι συγκεκριμένες συσκευές θα χρησιμοποιούνταν κατά κύριο λόγο για την κατανάλωση περιεχομένου.

 

26/02/2011 - Δημήτρης Μαλλάς / imerisia.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;