Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

modern russia

Ενας νέος νόμος που παρέχει το δικαίωμα στις αστυνομικές αρχές να κατεβάζουν από το Διαδίκτυο ιστοσελίδες χωρίς να προηγείται δικαστική απόφαση σε περιπτώσεις παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων τέθηκε αυτή την εβδομάδα σε ισχύ στη Ρωσία.

Οι Ρώσοι εισαγγελείς όμως δεν κρύβουν την ανησυχία τους σχετικά με αναφορές σύμφωνα με τις οποίες εθνικιστές χρησιμοποίησαν τα φόρουμ στο Διαδίκτυο για να βρουν τη διεύθυνση του δικαστή της δίκης δύο ακροδεξιών, οι οποίοι κατηγορήθηκαν για τους φόνους του δικηγόρου Στάνισλαβ Μαρκέλοφ, υπερασπιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και της δημοσιογράφου της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας «Νόβαγια Γκαζέτα» Αναστασίας Μπαμπούροβα, το 2009.

Ωστόσο, η πραγματική ανησυχία του Κρεμλίνου βρίσκεται στο ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί το Διαδίκτυο με σκοπό την υποκίνηση αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Τα τελευταία γεγονότα στον αραβικό κόσμο ανέδειξαν ένα διαφορετικό και πολύ σοβαρό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσουν οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Πολλοί στη Μόσχα είναι πεπεισμένοι πως η Δύση μπορεί να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία του Διαδικτύου εναντίον μη φίλα προσκείμενων σε αυτήν κυβερνήσεων, υφαρπάζοντας την εξουσία όχι μέσω της κάλπης, αλλά μέσα από μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Ο νόμος αυτός δεν έχει στόχο να ενοχοποιήσει τους ιδιοκτήτες του Facebook, του Twitter και άλλων ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά να τους υποχρεώσει να μεταδώσουν την υπευθυνότητα στους ατομικούς χρήστες, θέτοντας στον καθένα ξεχωριστά το όρο να υπογράφει «συμβόλαιο» κατά την εγγραφή του στο δίκτυο, όπου θα περιλαμβάνονται και τα στοιχεία του διαβατηρίου του. Το σίγουρο είναι πως, εν αναμονή δύο εκλογικών αναμετρήσεων στη Ρωσία, κοινοβουλευτικών εκλογών τον προσεχή Δεκέμβριο και προεδρικών τον Μάρτιο του 2012, θα δούμε πολλά ακόμα επεισόδια διαδικτυακού πολέμου.

 

05/03/2011 - Aχιλλέας Πατσούκας / kathimerini.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;