Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Hewlett Packard και Lenovo υπόσχονται αυτονομία 32 και 30 ωρών αντίστοιχα

Από τη μια πλευρά, τα σημερινά κορυφαία λάπτοπ διαθέτουν δυνατότητες εφάμιλλες με οποιοδήποτε ισχυρό desktop PC, ώστε να μπορεί κανείς να τα χρησιμοποιήσει σχεδόν για οποιονδήποτε σκοπό. Από την άλλη, χαρακτηρίζονται από ένα πολύ σημαντικό μειονέκτημα: το γεγονός ότι θα πρέπει να επαναφορτίζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, αφού η αυτονομία τους σπάνια ξεπερνάει τις πέντε ώρες σε πραγματικές συνθήκες. Γι’ αυτό και πολλοί καταναλωτές που χρειάζονται ένα PC για πολύωρη χρήση σε εξωτερικούς χώρους (π.χ. σε ταξίδια) στρέφονταν μέχρι σήμερα στα netbook, στους φορητούς, δηλαδή, υπολογιστές με μέγεθος έως και 11 ίντσες οι οποίοι μπορούν να παραμείνουν σε συνεχή λειτουργία για τουλάχιστον 7 ώρες με μία μόνο φόρτιση. Ωστόσο, τα netbook αποτελούν λύση ανάγκης για πολλούς χρήστες, αφού έχουν υποδεεστέρα τεχνικά χαρακτηριστικά.

HP Elitebook 8460p

Για όλους αυτούς τους χρήστες, δύο νέα λάπτοπ έρχονται να δώσουν τέλος στους συμβιβασμούς, καθώς υπόσχονται ανώτερες επιδόσεις, με αυτονομία που θα ζήλευε και το καλύτερο netbook. Πιο συγκεκριμένα, την προηγούμενη εβδομάδα η Hewlett Packard παρουσίασε τον καινούργιο φορητό της υπολογιστή Elitebook 8460p ο οποίος –αν συνδυαστεί με την κατάλληλη κάρτα γραφικών, οθόνη και εσωτερικό αποθηκευτικό μέσο– εγγυάται ούτε λίγο ούτε πολύ 32 ώρες συνεχούς λειτουργίας. Ο Elitebook 8460p ανήκει στα δέκα συνολικά μοντέλα που ανακοίνωσε η αμερικανική εταιρεία και φυσικά μονοπώλησε τα φώτα της δημοσιότητας με την «εξωπραγματική» αυτονομία του. Oπως συνέβη και με τον ThinkPad T420, τον φορητό που ανακοίνωσε μία μέρα νωρίτερα η Lenovo μαζί με πέντε ακόμη συσκευές, ο οποίος έχει διάρκεια αυτονομίας 30 ώρες.

Με μέγεθος 14 ιντσών, τα Elitebook 8460p και ThinkPad T420 αναμένεται να κυκλοφορήσουν στην αγορά μέσα στον Μάρτιο και μάλιστα σε όχι σημαντικά μεγαλύτερες τιμές από αυτές των υπόλοιπων αντίστοιχων συσκευών. Βέβαια, η μέγιστη αυτονομία και των δύο επιτυγχάνεται με τη χρήση μιας δεύτερης εφεδρικής μπαταρίας, η οποία αυξάνει το κόστος και το βάρος τους. Ωστόσο, ακόμη και χωρίς αυτήν, τα συγκεκριμένα λάπτοπ χρειάζονται επαναφόρτιση ανά 15 ώρες περίπου, κάτι αρκετά εντυπωσιακό. Τόσο η Hewlett Packard όσο και η Lenovo υποστηρίζουν πως αυτό οφείλεται στην αρχιτεκτονική των επεξεργαστών Sandy Bridge της Intel και στις κάρτες γραφικών που επέλεξαν, εξαρτήματα τα οποία... τσιγκουνεύονται σε κατανάλωση ρεύματος και όχι σε ισχύ. Σύμφωνα μάλιστα με την αμερικανική εταιρεία, για να μπορεί ο Elitebook 8460p να παραμείνει σε λειτουργία επί 32 ώρες, θα πρέπει να συνδυασθεί με οθόνη με οπίσθιο φωτισμό LED κι έναν εσωτερικό σκληρό δίσκο SSD, ο οποίος, δηλαδή, χρησιμοποιεί τον ίδιο τρόπο αποθήκευσης δεδομένων με τα USB flash.

ThinkPad T420

Και η Lenovo δίνει, όμως, ιδιαίτερη έμφαση στο software που δημιούργησε για το ThinkPad T420, με στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας. Με αυτό το software, το λάπτοπ μπορεί να μειώνει αυτόματα την κατανάλωση ρεύματος στα συστήματα που δεν χρησιμοποιούνται όταν εκτελούνται απλές εργασίες, όπως όταν ο χρήστης βλέπει DVD, ακούει μουσική ή «σερφάρει» στο Iντερνετ. Eτσι, το ThinkPad T420 καταφέρνει να αυξήσει τον χρόνο λειτουργίας του κατά 30% πριν χρειαστεί να επαναφορτισθεί.

Συμβουλές

Ακόμη και όσοι διαθέτουν κάποιο ενεργοβόρο λάπτοπ που πρέπει να χρησιμοποιήσουν για ώρες σε εξωτερικούς χώρους, μπορούν να υιοθετήσουν μερικές απλές συμβουλές ώστε να επεκτείνουν τη διάρκεια της μπαταρίας. Μειώνοντας κατ’ αρχάς τη φωτεινότητα της οθόνης στη χαμηλότερη τιμή, καθώς το μόνιτορ είναι το εξάρτημα του υπολογιστή που δαπανά περισσότερο ρεύμα ακόμη και από τον επεξεργαστή ή τον σκληρό δίσκο. Στα περισσότερα λειτουργικά συστήματα, μάλιστα, αυτό μπορεί να γίνει και μέσα από το ειδικό «προφίλ ενεργειακής εξοικονόμησης» που διαθέτουν.

Παράλληλα, καλό είναι να απενεργοποιεί κανείς όσο το δυνατόν περισσότερα βοηθητικά προγράμματα και να αποσυνδέει από τις θύρες USB όλα τα περιφερειακά που δεν χρειάζεται, αφού σπαταλούν ενέργεια ακόμη και όταν δεν χρησιμοποιούνται. Σημαντική εξοικονόμηση επιτυγχάνεται επίσης με την απενεργοποίηση του Wi-Fi και του Bluetooth, όταν αυτό είναι δυνατό, αλλά και αφαιρώντας τον δίσκο CD ή DVD που έχει τυχόν ξεχαστεί μέσα στο DVD player. Ειδάλλως, ο δίσκος θα περιστρέφεται άσκοπα, ξοδεύοντας ρεύμα.

 

06/03/2011 - kathimerini.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;