14 Μαρτιου 2011
Posted in
Επικαιρότητα
Καθώς ο μέσος χρήστης κινείται στο Διαδίκτυο με μια άνεση που όλο και περισσότερο μοιάζει με τη φυσικότητα που έχει στον πραγματικό κόσμο, μια αναδυόμενη αγορά αναπτύσσει καινοτόμους μηχανισμούς συλλογής, συνάθροισης και αξιοποίησης των δεδομένων και των ιχνών που αυτός αφήνει στις ψηφιακές του διαδρομές.
Υπολογίζεται πως μέχρι το 2020 θα έχουν δεκαπλασιαστεί παγκοσμίως οι συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο Ιντερνετ (από 5 δισεκατομμύρια συσκευές το 2009 σε 50 δισ. το 2020) και θα έχει σαρανταπλασιαστεί ο όγκος των ψηφιακών δεδομένων.
Το πώς θα προστατευθούν αυτά τα δεδομένα και πώς ο έλεγχός τους θα περάσει στα χέρια του τελικού χρήστη αντί για τα χέρια των εταιρειών και των κυβερνήσεων ήταν ένα από τα θέματα που απασχόλησαν στελέχη των μεγαλύτερων διαδικτυακών επιχειρήσεων, ακαδημαϊκούς, εκπροσώπους καταναλωτών κ.ά. στην πρόσφατη οικονομική σύνοδο του Νταβός.
Η έκθεση «Προσωπικά Δεδομένα: Η ανάδυση μιας νέας κατηγορίας περιουσιακών στοιχείων», που δημοσιεύθηκε μετά την ολοκλήρωση της σχετικής διαβούλευσης, συμπεραίνει πως «τα δεδομένα αυτά μετατρέπονται σε βασικό νόμισμα της ψηφιακής οικονομίας και η χρήση τους για τη δημιουργία ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος θα αυξηθεί». Οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν την ανάγκη να μετατοπιστεί περισσότερο προς τον χρήστη το κέντρο βάρους του οικοσυστήματος που ήδη διαμορφώνεται γύρω από τα δεδομένα του.
Το θέμα είναι εξαιρετικά δημοφιλές και πρόσφορο για λαϊκισμό, αλλά στην πραγματικότητα οι ειδικοί διαπιστώνουν πως απέχουμε πολύ από τον στόχο. Η ταχύτητα με την οποία διογκώνεται η ψηφιακή οικονομία και γεννιούνται νέες δημοφιλείς υπηρεσίες ξεπερνάει τη δυνατότητα των ρυθμιστικών και νομοθετικών αρχών να προσαρμοστούν στην πολυπλοκότητα αυτού του νέου οικοσυστήματος δεδομένων.
Και από την άλλη πλευρά, οι επιχειρήσεις τεχνολογιών Ιντερνετ, που βλέπουν τα κράτη να αναθεωρούν το νομοθετικό τους πλαίσιο για να προστατεύσουν τα δεδομένα των πολιτών (μεταξύ αυτών η Ε.Ε., που αναμένεται να εκδώσει σχετική οδηγία το 2011), ανησυχούν ότι ενδεχόμενη υπερβολική ρύθμιση μπορεί να επιβραδύνει την καινοτομία και τις επενδύσεις.
06/03/2011 - Αγγελική Μπουμπούκα / enet.gr
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV