Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Η εργασία με ηλεκτρονικούς υπολογιστές εντάσσεται πλέον ολοένα και πιο δυναμικά στην καθημερινότητά μας...

carpal tunnel syndrome

Η συνεχής όμως ενασχόλησή μας μαζί τους, σε συνδυασμό με την κακή στάση του σώματος ή τη χρήση συσκευών (πληκτρολόγια, ποντίκια κ.λπ.) που εμποδίζουν τη φυσική τοποθέτηση των χεριών, οδηγούν δυστυχώς σε οδυνηρά συμπτώματα και παθήσεις όπως π.χ. τενοντίτιδες ή σύνδρομα καρπιαίου σωλήνα (carpal tunnel syndrome). Οι μυοσκελετικές παθήσεις, στις οποίες συγκαταλέγονται οι κακώσεις λόγω επαναλαμβανόμενης καταπόνησης, συνεπάγονται υπέρογκα ιατρικά έξοδα, απώλεια χρόνου εργασίας και μειωμένη παραγωγικότητα. Το θέμα αυτό αφορά τόσο εταιρείες όσο και μεμονωμένους υπαλλήλους.

Σε μελέτη της εταιρείας Microsoft για την εργονομία πληκτρολογίων και ποντικιών βρίσκουμε τα παρακάτω ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στοιχεία:

  • Οι χρήστες υπολογιστών πατούν το πλήκτρο SPACE (διάστημα) 669 φορές την ώρα κατά μέσο όρο.

  • Σύμφωνα με τα λεγόμενα των ίδιων των χρηστών τους, οι υπολογιστές χρησιμοποιούνται κατά μέσο όρο 5,8 ώρες την ημέρα ή σε ποσοστό 69% των συνολικών εργάσιμων ωρών τους.

  • Το 50% των ερωτηθέντων ανέφεραν συμπτώματα επαναλαμβανόμενης καταπόνησης κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους στη νέα τους δουλειά, ενώ το 68% των συμπτωμάτων κρίθηκαν αρκετά σοβαρά ώστε να καταταχθούν στις μυοσκελετικές παθήσεις.

  • Το κόστος που σχετίζεται με το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα υπολογίζεται ανάμεσα στα 15 και 20 δισ. δολάρια μόνο στις ΗΠΑ.

Καθώς ο βαθμός σοβαρότητας και η έκταση των προβλημάτων αυξάνονται και αρχίζουν να τραβούν την προσοχή του κόσμου, αποδίδεται περισσότερη έμφαση στην επιστήμη που έχει ως στόχο τη μελέτη και την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων που συνδέονται με την εργασία: την εργονομία.

Είναι μία εφαρμοσμένη επιστήμη που αποσκοπεί στη μελέτη των φυσικών διαδικασιών εργασίας των ανθρώπων και στην προσπάθεια βελτίωσής τους και φιλοδοξεί να εναρμονίσει τις φυσικές ικανότητες των εργαζομένων με το περιβάλλον εργασίας και τις δραστηριότητές τους. Αυτό μπορεί επιτυγχάνεται μέσα από τον καλύτερο σχεδιασμό και την ορθότερη χρήση εργαλείων, εξοπλισμού και περιφερειακών.

Οσον αφορά τον υπολογιστή, το κύριο βάρος πέφτει στο ποντίκι και το πληκτρολόγιο. Η μελέτη υπολογίζει πώς για μία εταιρεία με 500 εργαζόμενους που χρησιμοποιούν υπολογιστή, η μείωση της τάξης του 10% των συμπτωμάτων του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα, θα μπορούσε να εξοικονομήσει έως και 700.000 δολάρια.

Πληκτρολόγια

Η χρήση πληκτρολογίων με καμπύλες συνέβαλε στο να μειωθεί ο βαθμός σοβαρότητας των συμπτωμάτων ανθρώπων που ήδη υπέφεραν, αφού «τα εναλλακτικά πληκτρολόγια συσχετίστηκαν με βελτίωση των βασικών συμπτωμάτων του καρπού και του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα».

Ποντίκια

Εκπονήθηκε πληθώρα μελετών με στόχο να εντοπίσει τι είναι αυτό που κάνει ένα ποντίκι άνετο. Ενα από τα βασικά κριτήρια κατά την επιλογή ποντικιού έχει να κάνει με το εάν αυτό έχει σχεδιαστεί μόνο για το δεξί χέρι ή και για τα δύο (αμφιδέξιος σχεδιασμός). Οι έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει μικρότερη συχνότητα εμφάνισης πόνου σε χρήστες notebook που χρησιμοποιούσαν εξωτερικό ποντίκι σε σύγκριση με χρήστες notebook που δεν χρησιμοποιούσαν ποντίκι αλλά τα μέσα του ίδιου του φορητού υπολογιστή (touchpad κ.λπ.).


δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;