Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

twitter & facebookΕνα μοναδικό πείραμα επιχειρεί να αποτυπώσει την αξιοπιστία της ενημέρωσης στο Facebook και το Twitter.

Φανταστήκατε ποτέ πόσο αξιόπιστη θα ήταν η ενημέρωσή σας εάν περιορίζονταν αυστηρά στα sites κοινωνικής δικτύωσης, όπως για παράδειγμα στο Facebook ή στο Twitter; Θα είχατε πραγματική αίσθηση των γεγονότων ή θα πέφτατε θύμα παραπληροφόρησης και φημολογιών; Σ' αυτό το ερώτημα καλείται να απαντήσει το πείραμα που φέρει τον τίτλο «Behind Closed Doors on the Net». Πέντε δημοσιογράφοι από τέσσερις χώρες (Καναδά, Γαλλία, Ελβετία και Βέλγιο) κλείστηκαν σ’ ένα σπίτι, στο Περιγκόρ της Νότιας Γαλλίας, από την 1η Φεβρουαρίου έως και χθες, 5 Φεβρουαρίου, έχοντας ως μοναδική πηγή ενημέρωσης δύο εκ των δημοφιλέστερων τόπων κοινωνικής δικτύωσης, το Facebook και το Twitter.

Στόχος του περίεργου εγχειρήματος είναι η διερεύνηση της αξιοπιστίας, σε επίπεδο ενημέρωσης, των δύο τόπων κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία χρησιμοποιούνται από 400 εκατ. ανθρώπους, αλλά και το κατά πόσο αυτά τα δύο μέσα μπορούν να αποτελέσουν μια σοβαρή απειλή για τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης.

Εξετάζοντας τους «μύθους»
Σύμφωνα με τις ισχύουσες αναφορές, οι πέντε δημοσιογράφοι δεν είχαν στη διάθεσή τους κανένα άλλο «παραδοσιακό» μέσο ενημέρωσης -ραδιόφωνο, τηλεόραση, εφημερίδα- παρά μόνο το Twitter και το Facebook. Μάλιστα, καθ' όλη τη διάρκεια του πειράματος έβγαιναν στον «αέρα» σχολιάζοντας τις ειδήσεις που διάβαζαν από τα sites, ενημερώνοντας, παράλληλα, ένα blog και το Twitter με την ειδησεογραφία της ημέρας. Τα αποτελέσματα της «έρευνας», εφόσον εξετασθούν εις βάθος, αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα την ερχόμενη εβδομάδα, αποτυπώνοντας τη ρεαλιστική διάσταση των τόπων κοινωνικής δικτύωσης στη σύγχρονη καθημερινότητά μας.

«Το πείραμα θα μας επιτρέψει να εξετάσουμε τους μύθους που υπάρχουν γύρω από το Facebook και το Twitter», λέει η Έλεν Ζουάν από το France Inter. Ο Janic Trem-blay, ρεπόρτερ σε ραδιοφωνικό σταθμό του Καναδά, είναι ένας εκ των πέντε γαλλόφωνων δημοσιογράφων που θα εξετάσουν τα όρια και τη διάσταση του ρεπορτάζ αποκλειστικά και μόνο μέσω του Facebook και του Twitter.

«Δεν ξέρουμε τι αναμένουμε από το εν λόγω πείραμα», όπως δηλώνει ο 38χρονος ρεπόρτερ μιλώντας στα διεθνή πρακτορεία. «Υπάρχουν άνθρωποι που ενημερώνονται με εκείνους τους 140 χαρακτήρες που δίδονται στους τόπους κοινωνικής δικτύωσης. Ποια να είναι, άραγε, η πραγματική εικόνα των ειδήσεων που λαμβάνουν;».

Επικίνδυνες οι φήμες...
Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει, αντιλαμβάνεται ότι μερικές φορές οι πληροφορίες που εκφωνούνται δεν έχουν επιβεβαιωθεί και όπως τονίζει: «Δεν είναι ο ρόλος μας να αναμεταδίδουμε φήμες. Είναι πάρα πολύ επικίνδυνο αυτό». Ο Tremblay έχει παρατηρήσει πως το Twitter «επεκτείνει» τη δραστηριότητά του, αποτελώντας πηγή ειδήσεων. Μάλιστα, όπως δηλώνει, στη διάρκεια των πρώτων ημερών του σεισμού της Αϊτής «υπήρξαν 62 μηνύματα ανά δευτερόλεπτο, ο υψηλότερος αριθμός καταγραμμένων μηνυμάτων».

Οι πέντε δημοσιογράφοι, που προέρχονται από τη France Inter, τη France Info, τη Radio Television Suisse και το RTBF, θα συνεργαστούν με ένα blog της Γαλλίας. «Μέσω αυτού του εγχειρήματος, στόχος μας είναι να δείξουμε ότι υπάρχουν διαφορετικές πηγές πληροφορίας, εξετάζοντας τη νομιμότητα σε καθεμία από αυτές τις πηγές». Χωρίς τηλεόραση, ραδιόφωνο ή εφημερίδες, τι θα κάνουν οι «έγκλειστοι» δημοσιογράφοι όταν δεν δουλεύουν; «Δεν ξέρω» απαντά ο Tremblay με ένα μεγάλο χαμόγελο. «Τα βιβλία δεν είναι απαγορευμένα. Σκέφτομαι ότι θα διαβάσω».

 

06/02/2010 - imerisia.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;