Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

smartphone theft

«Στα έξυπνα κινητά τηλέφωνα βρίσκονται σήμερα αποθηκευμένες πολλές εμπιστευτικές πληροφορίες, περιλαμβανομένων και οικονομικών στοιχείων για τους χρήστες τους. Εχουν μάλιστα γίνει τόσο σημαντικά γι' αυτούς, που θα μπορούσαν να θεωρηθούν προέκταση του εαυτού τους...»

Ποιος κάνει αυτές τις ρεαλιστικές και ταυτόχρονα ανησυχητικές από κοινωνικής και όχι μόνο άποψης, διαπιστώσεις; Μια εταιρεία ασφαλείας που δικαιούται με το παραπάνω να ομιλεί... Γιατί, η ρωσικής προέλευσης Kaspersky κατόρθωσε μέσα σε λίγα χρόνια (καθώς ιδρύθηκε το 1997 κι έκανε την εμφάνισή της στη διεθνή αγορά δύο χρόνια αργότερα) να θεωρείται σήμερα από τις κορυφαίες εταιρείες στο συγκεκριμένο και τόσο καίριο για την «υγεία» των ψηφιακών συσκευών μας χώρο, από την οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η ομαλή εξέλιξη της καθημερινότητάς μας.

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γεβγκένι Κασπέρσκι, μίλησε στο πλαίσιο του πρόσφατου Παγκόσμιου Συνεδρίου Κινητής Τηλεφωνίας (WMC) της Βαρκελώνης. Ειλικρινής και πολύπειρος, δεν «μάσησε τα λόγια του» σχετικά με το τι μας περιμένει από πλευράς ασφαλείας των φορητών και μη συστημάτων, τα επόμενα χρόνια, αλλά και σχετικά με το ποιος θα βγει νικητής στον αγώνα μεταξύ «κλειστών» και «ανοικτών» λειτουργικών συστημάτων στα κινητά.

«Τα ανοικτά, βέβαια!» είναι η απάντησή του, που δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης. Η βιομηχανία αντιλαμβάνεται πλέον, μας εξηγεί, πως τα κλειστά λειτουργικά δεν έχουν μέλλον απέναντι στα ανοικτά, καθώς στα τελευταία είναι πολύ ευκολότερη η δημιουργία νέου λογισμικού και η προσαρμογή στις συσκευές, άρα η λειτουργικότητά τους είναι καλύτερη. Βέβαια, οι εταιρείες που επιμένουν στα κλειστά λειτουργικά -όπως το iOS της Apple, το BlackBerry OS της RIM, το παλιότερο Symbian- ελέγχουν το λογισμικό που συνδυάζεται μαζί τους, άρα αυτά είναι περισσότερο ασφαλή, όμως -λόγω των περιορισμών που βάζουν- στο τέλος θα τα προτιμούν λιγότεροι δημιουργοί λογισμικού. Σ' αυτόν τον αγώνα θα νικήσει «εκείνος που θα καταφέρει να δημιουργήσει το ισχυρότερο οικοσύστημα -το είδαμε πριν από πολλά χρόνια με τη Microsoft, που δεν είχε το καλύτερο λειτουργικό, αλλά κατάφερε να στήσει τη μεγαλύτερη κοινότητα...».

Η πρόβλεψή του; «Στο μέλλον, πολύ περισσότερες και διαφορετικές συσκευές θα βασίζονται στα λειτουργικά συστήματα των κινητών: οι καφετιέρες, τα ψυγεία, οι ηλεκτρικές σκούπες, οι τηλεοράσεις, τα πάντα... Η βιομηχανία λογισμικού θα διαθέτει ολοένα περισσότερους πόρους στη δημιουργία εφαρμογών και υπηρεσιών σχετικών με τη φορητότητα και σύντομα θα χωριστεί σε δύο κατηγορίες: η πρώτη θα ασχολείται με τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και θα είναι βασισμένη στα Windows, η δεύτερη θα απευθύνεται στον απλό χρήστη με συστήματα βασισμένα στο Android».

Ο Γεβγκένι Κασπέρσκι είναι απόλυτος, όσον αφορά τον επερχόμενο κίνδυνο: «Δυστυχώς, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου έχουν στρέψει την προσοχή τους στην κινητή τηλεφωνία, είναι φανερό! Τα κινητά τηλέφωνα αντιμετωπίζονται σαν νέο είδος υπολογιστή... Πολλοί δίνουν εντολές για τις πληρωμές τους μέσω κινητών, οι τράπεζες προσφέρουν πλέον υπηρεσίες mobile banking, ακόμα και δάνεια, μέσω "έξυπνων" κινητών. Ετσι, οι κυβερνο-εγκληματίες σταδιακά στρέφονται από το χώρο των Windows σ' εκείνον των κινητών. Πιστεύω ότι θα πάρει λίγα χρόνια, ωσπού το κυβερνο-έγκλημα να χωριστεί σε δύο κατηγορίες, σαν τη βιομηχανία λογισμικού: κάποιοι θα έχουν στόχο τα συστήματα Windows των επιχειρήσεων κι άλλοι τα βασισμένα σε Android οικιακά. Υπάρχει πλέον αυξημένη ζήτηση για ασφάλεια στο χώρο των κινητών. Ακόμα δεν έχουμε προβλήματα ανάλογα των υπολογιστών, όμως, είμαι βέβαιος ότι σε 2-3 χρόνια θα υπάρχουν πραγματικά προβλήματα ασφαλείας και στα κινητά!».

Kaspersky Mobile Security 9

Πώς αντιμετωπίζει το πρόβλημα η εταιρεία του; «Με μια ειδική σουίτα (σ.σ.: Mobile Security 9), ένα διαφορετικό προϊόν από εκείνα που βγάζουμε για τους υπολογιστές, καθώς ενσωματώνει μεν όλα τα γνωστά αντίμετρα για κακόβουλες επιθέσεις, το λεγόμενο malware, μαζί με τον γονικό έλεγχο και κάμποσα extras, αλλά -με δεδομένο ότι αυξάνονται οι κλοπές και η απώλεια "πονάει"- έχουμε δώσει βάρος στα αντικλεπτικά συστήματα, που επιτρέπουν στο χρήστη της συσκευής να την ελέγξει από μακριά και είτε να εντοπίσει πού βρίσκεται, είτε να διαγράψει το περιεχόμενό της».

Γύρω μας γινόταν πραγματικός χαμός με τα tablets και τα smartphones. Η -αναπόφευκτη- ερώτηση οδηγεί σε πρόβλεψη: «Τα "έξυπνα" κινητά, σε συνδυασμό με ένα βολικό πληκτρολόγιο, θα αντικαταστήσουν σε λίγα χρόνια τα notebook. Καθένας μας θα έχει μια δυο τέτοιες συσκευές τσέπης, με αρκετή μνήμη, καλή μητρική, γερή μπαταρία... όλα τα άλλα θα είναι ασύρματα συνδεδεμένα μ' αυτές. Τα tablet έχουν το πλεονέκτημα της μεγάλης οθόνης, όμως το μεγάλο "μπαμ" θα το κάνει όποιος βγάλει πρώτος tablet που, όταν τελειώσεις τη δουλειά σου, θα το τυλίγεις και θα το βάζεις στην τσέπη σου! Εχει ήδη φτιαχτεί κάτι τέτοιο, υπάρχει, αλλά για την ώρα είναι πανάκριβο. Από εκεί και πέρα, το επόμενο βήμα είναι ένα smartphone ενσωματωμένο στο δάκτυλό σου!».

Τι τα θέλετε... «ζούμε σε μια πολύ ενδιαφέρουσα εποχή!» μας διαβεβαίωσε και ο Γεβγκένι Κασπέρσκι, αποχαιρετώντας μας.

 

20/03/2011 - Γιάννης Ριζόπουλος /  enet.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;