Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Πλοήγηση µε στυλ ...

Πιο γρήγορο σερφάρισµα στον Παγκόσµιο Ιστό, αυξηµένη ασφάλεια κατά την πλοήγηση, εντυπωσιακά γραφικά και υποστήριξη των πιο σύγχρονων εφαρµογών πολυµέσων.

Είναι µερικά από τα χαρακτηριστικά των browsers νέας γενιάς, που λανσάρονται αυτές τις ηµέρες στην αγορά και υπόσχονται να αλλάξουν µια για πάντα την εµπειρία του ίντερνετ.

Τα νέα εξελιγµένα προγράµµατα πλοήγησης µετατρέπουν την περιήγηση στο Web σε µια συναρπαστική εµπειρία, σε µια προσπάθεια των εταιρειών λογισµικού να αποκτήσουν όσο το δυνατόν µεγαλύτερο κοµµάτι από την πίτα της αγοράς. Ωστόσο, οι περισσότεροι από τους νέους browsers τρέχουν µόνο σε υπολογιστές που έχουν εγκατεστηµένο το τελευταίο λειτουργικό σύστηµα Windows 7, ενώ απαιτούν µηχανήµατα µε καλές επιδόσεις, οδηγώντας στη λύση της αναβάθµισης τους χρήστες µε παλιούς υπολογιστές που θέλουν να κατεβάσουν τα νέα προγράµµατα.

Με τη Microsoft να διαθέτει επίσηµα τον Internet Explorer 9, τη Mozilla να ετοιµάζει τον Firefox 4 και την Google να παρουσιάζει τον Chrome 10, το σερφάρισµα στον Παγκόσµιο Ιστό δεν θα είναι ποτέ όπως πριν. Οι τελευταίες εκδόσεις των τριών δηµοφιλέστερων προγραµµάτων πλοήγησης (browsers) που κυκλοφορούν στην παγκόσµια αγορά προσφέρουν γρήγορη περιήγηση στις σελίδες, αξιοσηµείωτη επιτάχυνση υλικού (hardware acceleration) και χαρακτηριστικά που θα εντυπωσιάσουν ακόµη και τον πιο απαιτητικό χρήστη.

Με τα νέα δεδοµένα, η επιλογή του browser που θα χρησιµοποιήσετε για να σερφάρετε στο διαδίκτυο εξελίσσεται σε δύσκολη υπόθεση.

Η νέα γενιά

Το πρόγραµµα πλοήγησης του Παγκόσµιου Ιστού είναι το όχηµα που επιτρέπει στον χρήστη του Ιντερνετ να περιηγηθεί στο Web, αποκτώντας πρόσβαση στους ιστότοπους του κυβερνοχώρου.

Πρόκειται για ένα λογισµικό που προβάλλει κείµενα, εικόνες, βίντεο, µουσική, παιχνίδια και εφαρµογές. Οι browsers νέας γενιάς εστιάζουν στην ταχύτητα (τέρµα πια στις σελίδες που κολλάνε ή αργούν πολύ να φορτώσουν), στη συµβατότητα και την αλληλεπίδραση µε τις εφαρµογές που αναπτύσσουν οι δηµιουργοί λογισµικού, στα εντυπωσιακά γραφικά και στις υπηρεσίες πολυµέσων (βίντεο και ήχος), που προσφέρουν στον χρήστη µια εξελιγµένη εµπειρία πλοήγησης.

Οι µεγαλύτεροι browsers υποστηρίζουν πλέον την τεχνολογία HTΜL5 (η νέα γλώσσα που µιλάει ο Παγκόσµιος Ιστός και του επιτρέπει να προβάλλει τις σελίδες), η οποία µειώνει την ανάγκη για εγκατάσταση διαφόρων εφαρµογών, όπως το Flash, το Java και το Silverlight. Επιπλέον, τρέχουν λειτουργίες video streaming και διαδραστικές εφαρµογές σε υψηλές ταχύτητες και χωρίς διακοπή.

Σηµαντικό στοίχηµα αποτελεί και η επιτάχυνση του hardware. Χάρη στους εξελιγµένους επιταχυντές, οι browsers αναθέτουν τις «βαριές» δουλειές στον επεξεργαστή γραφικών του υπολογιστή, µε αποτέλεσµα η πλοήγηση να είναι ταχύτερη. Ο επιταχυντής hardware προσφέρει ακόµη πιο ποιοτικά γραφικά και video rendering (µέθοδος για να µην κολλάνε τα βίντεο).

Με ασφάλεια

Οσο χάι-τεκ κι αν είναι ο browser που χρησιµοποιείτε δεν σηµαίνει ότι σας προστατεύει από τις επιθέσεις των επιτήδειων, οι οποίες έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστηµα. Οι «κυβερνο-εγκληµατίες» αξιοποιούν τις αδυναµίες προγραµµατισµού που παρουσιάζουν οι browsers για να επιτεθούν σε έναν υπολογιστή, εγκαθιστώντας κακόβουλο λογισµικό (malware) για να βλάψουν το µηχάνηµα ή να υποκλέψουν τα προσωπικά δεδοµένα του χρήστη, χωρίς ο ίδιος να το αντιληφθεί.

Ο Ιnternet Εxplorer και ο Mozilla Firefox δέχονται τις περισσότερες επιθέσεις ακριβώς επειδή είναι οι δηµοφιλέστεροι browsers. Οι χρήστες αξιώνουν σήµερα από το πρόγραµµα πλοήγησης που χρησιµοποιούν να µην έχει «τρύπες» και κενά ασφαλείας.

Για να αποφύγετε τις κακοτοπιές, εγκαταστήστε οπωσδήποτε ένα πρόγραµµα antivirus και βεβαιωθείτε ότι χρησιµοποιείτε την τελευταία έκδοσή του, καθώς επίσης και τις πιο πρόσφατες ενηµερώσεις λογισµικού. Μια καλή λύση είναι να ενεργοποιήσετε την επιλογή αυτόµατων ενηµερώσεων από το µενού ρυθµίσεων του προγράµµατος πλοήγησης.

Η νέα µάχη των browsers

Το ντεµπούτο των νέων, εξελιγµένων προγραµµάτων πλοήγησης στον Παγκόσµιο Ιστό τροφοδοτεί εκ νέου τη µάχη των browsers, προσφέροντας νέες δυνατότητες στους χρήστες. Ο Internet Explorer 9 έχει κατασκευαστεί για να εκµεταλλεύεται τις δυνατότητες της εφαρµογής πολυµέσων DirectX 3D, για ακόµη πιο ρεαλιστικά γραφικά, ενώ ο Firefox χρησιµοποιεί τις εφαρµογές Direct2D και Direct3D. Στο µεταξύ, ο Opera και ο Safari παρουσιάζουν τις δικές τους βελτιωµένες εκδόσεις.

Internet Explorer 9
Ο Internet Explorer 9, ητελευταί α έκδοση του browserτης Microsoft,που εξακολουθείνα κρατά τα σκήπτρα της αγοράς, είναι εδώ και λίγες ηµέρες διαθέσιµος δωρεάν, µέσω του ιστότοπου BeautyOfTheWeb.com.

Είναι πιο γρήγορος από την προηγούµενη έκδοση και εστιάζει στην προστασία των προσωπικών δεδοµένων, τις εφαρµογές και τα πολυµέσα. Ο Internet Explorer 9 έχει σχεδιαστεί για να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητες του Windows 7, φέρνοντας τις ιστοσελίδες στο «προσκήνιο».

Λειτουργίες όπως τα Pinned Sites και η JumpList επιτρέπουν στους χρήστες να βάλουν τα αγαπηµένα τους sites απευθείας στο Windows 7 Taskbar, σαν να ήταν εφαρµογές. Κατόπιν, µπορούν να ελέγξουν τα εισερχόµενά τους, να συντονιστούν στον αγαπηµένο τους ραδιοφωνικόσταθµό, να κάνουν «Friend Request» σε έναν φίλο και να παρακολουθήσουν τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσµο.

Σύµφωνα µετη Microsoft, ο Internet Explorer 9 αξιοποιεί πλήρως τη δυναµική του hardware ενός σύγχρονου υπολογιστή µε Windows, αποτελώντας τον µοναδικό browser µε πλήρες hardware acceleration για HTML5. Ο Internet Explorer 9 έχει σχεδιαστεί µε γνώµονα να εξασφαλίσει στους χρήστες την ασφαλέστερη δυνατή πλοήγηση. Στο πλαίσιο αυτό, προσφέρει τον πρώτο Download Manager µε ενσωµατωµένη προστασία από κακόβουλο λογισµικό, µέσω του SmartScreen.

Firefox 4
Η «αλεπού» του Ιδρύµατος Mozilla, που αποτελεί τον Νο2 browser στον κόσµο (σε πολλές χώρες τον Νο.1), αντεπιτίθεται λανσάροντας την τέταρτη έκδοση του Firefox, η οποία µπορεί να εγκατασταθεί σε υπολογιστές που τρέχουν Windows, Mac OS X και Linux. Η νέα έκδοση έχει πολλές βελτιώσεις, ολοκαίνουργιο design και περιλαµβάνει λειτουργία συγχρονισµού, υποστήριξη WebGL και WebM.

Ο Firefox 4 διαθέτει αναβαθµισµένη αρχιτεκτονική plug-in, µε το όνοµα JetPack, ένα µινιµαλιστικό interface, ταχύτερη απόδοση της µηχανής JavaScript και ολοκληρωµένη υποστήριξη για HTML5.

Στον νέο browser έχουν διορθωθεί όλα τα σηµαντικά προβλήµατα (περισσότερα από 8.000 bugs) που παρουσιάστηκαν κατά τις προηγούµενες δοκιµαστικές εκδόσεις. Το κουµπί «feedback» που ήταν τοποθετηµένο δίπλα στην µπάρα αναζήτησης έχει τώρα αφαιρεθεί, τα tabs βρίσκονται πάνω από τη γραµµή διευθύνσεων, ενώ ο χρόνος εκκίνησης έχει βελτιωθεί.

Ο browser προσφέρει επιτάχυνση hardware µέσωτης εφαρµογής Direct 2D ηοποία βελτιώνει τηναπόδοση των γραφικών. Επίσης υποστηρίζει το πρωτόκολλο ασφάλειας HSTS που επιτρέπει σε ιστότοπους να απαιτούν από τον browser µια ασφαλή σύνδεση πριν συνδεθούν.

Chrome 10
Ο νέος browser του κολοσσού των αναζητήσεων Google που κερδίζει διαρκώς έδαφος υπόσχεται µεγαλύτερες ταχύτητες και περισσότερη ασφάλεια στην προβολή ιστοσελίδων και στη λειτουργία εφαρµογών. Είναι κατά 66% πιο γρήγορος σε Javascrispt, ενώ το interface και οι ρυθµίσεις ανοίγουν σε νέα καρτέλα, παρέχοντας τη δυνατότητα της εσωτερικής αναζήτησης.

Η Google παρουσίασε πρόσφατα τη δέκατη έκδοση του προγράµµατος περιήγησης στο διαδίκτυο Chrome, η οποία είναι διαθέσιµη για τα λειτουργικά συστήµατα Windows, Mac και Linux. Στους υπολογιστές που τρέχουν ήδη τον Chrome, η αναβάθµιση γίνεται αυτόµατα.

Ο Chrome 10 είναι εφοδιασµένος µε ταχύτερη µηχανή για τη «γλώσσα» προγραµµατισµού Javascript. Aκόµη, έχει «διορθώσει» 23 κενά ασφάλειας. Βελτιώσεις έχουν γίνει και στους σελιδοδείκτες, αλλά και στην αποθήκευση των κωδικών πρόσβασης. Επίσης, οι ρυθµίσεις εµφανίζονται σε νέα καρτέλα (tab) και όχι σε ξεχωριστό παράθυρο.

Ο browser της Google αξιοποιεί την κάρτα γραφικών για την προβολή βίντεο, ενώ ο κώδικας Flash είναι κλειδωµένος, παρέχοντας ακόµη περισσότερη ασφάλεια.

Safari 5.0.4
Το πρόγραµµα πλοήγησης της Apple εντάσσεται στην κατηγορία των µικρών browsers, ωστόσο έχει τους δικούς του φανατικούς χρήστες. Η τελευταία έκδοσή του ακούει στο όνοµα Safari 5.0.4 και διατίθεται µε διορθωµένα 62 τρωτά σηµεία και σφάλµατα, προσφέροντας σηµαντικές βελτιώσεις σταθερότητας και συµβατότητας, επενδύοντας ακόµη περισσότερο στην ασφάλεια του υπολογιστή (και του χρήστη).

Η έκδοση του browser για Mac βελτιώνει τη σταθερότητα των ιστοσελίδων, προσφέρει καλύτερη διαχείριση της εικόνας και των εφέ µετάβασης σε HTML5, διορθώνει ένα bug που είχε να κάνει µε την εκτύπωση και βελτιστοποιεί την υποστήριξη του VoiceOver, µιας υπηρεσίας κατά την οποία ο χρήστης δεν διαβάζει, αλλά... ακούει την ιστοσελίδα που επισκέπτεται, καθώς µια φωνή του διαβάζει το περιεχόµενό της.

Η έκδοση για Windows χειρίζεται πιο αποτελεσµατικά τα εφέ µετάβασης, προσφέρει βελτιωµένες εκτυπώσεις, παρουσιάζει λιγότερα προβλήµατα µε τα βίντεο HTML5 και διορθώνει σφάλµατα που σχετίζονται µε την ενσωµάτωση περιεχοµένου plug-in.

Opera 11.10
Το όνοµα ενός σαρκοφάγου ψαριού, του µπαρακούντα (σφύραινα) επέλεξε η Opera Software για να ονοµάσει τη δοκιµαστική (beta) έκδοση του νέου της browser. Ο Opera 11.10, µε την κωδική ονοµασία «Barracuda», παρέχει βελτιωµένες λειτουργίες, όπως υποστήριξη για τη «γλώσσα» CSS και το WebP, το νέο πρωτόκολλο φωτογραφιών της Google, καθώς επίσης και το νέο πρότυπο Web Open Font Format (WOFF). Ο Opera έχει εντάξει ένα πλήθος εργαλείων «αποσφαλµάτωσης» (debugging), µε το όνοµα Dragonfly, το οποίο υπόσχεται να βοηθήσει τους προγραµµατιστές να βρίσκουν τα ενδεχόµενα λάθη που παρουσιάζουν ακόµη και οι πιο περίπλοκες ιστοσελίδες.

Ο Opera επιτρέπει στον χρήστη να κάνει γρήγορες, προκαθορισµένες κινήσεις για να διεκπεραιώσει τις online εργασίες του. Σύµφωνα µε τους δηµιουργούς του, οι νέες λειτουργίες που παρέχει κάνουν την πλοήγηση πιο γρήγορη και πιο ασφαλή.

 

22/03/2011 - ndigital @ tanea.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;