Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

zynga logo

Ιδρύθηκε µόλις το 2007 και σήµερα περισσότεροι από 50 εκατ. άνθρωποι καθηµερινά ασχολούνται µε τα παιχνίδια της. Εχει φανατικούς οπαδούς σε ολόκληρο τον κόσµο, που έφτασαν να απειλούν µε αυτοκτονία επειδή µαράθηκαν τα ψηφιακά τους λουλούδια. Και ταυτόχρονα είναι µια από τις πιο επιτυχηµένες e-επιχειρήσεις, έχοντας εξασφαλίσει χρηµατοδοτήσεις άνω των 200 εκατ. δολαρίων από ιδιώτες και θεσµικούς επενδυτές.

Το όνοµα της είναι Zynga και αν δεν την ξέρετε σίγουρα θα έχετε ακούσει για κάποιο από τα παιχνίδια της: FarmVille, Cafe World, Mafia Wars, Zynga Poker και πρόσφατα τα FrontierVille και CityVille συγκαταλέγονται στις ποιο δηµοφιλείς εφαρµογέςτου Facebook, έχοντας εκατοµµύρια φανατικών οπαδών αλλά και ολόκληρες ψηφιακές κοινότητες που ζουν και αναπνέουν για τα παιχνίδια της. Συνολικά, σύµφωνα µε τα στοιχεία της εταιρείας, περισσότεροι από 215 εκατ. χρήστες παίζουν κάποιο παιχνίδι της τουλάχιστον µία φορά τον µήνα.

Η λογική στα περισσότερα από αυτά είναι κοινή: Αναπτύσσετε την πόλη σας, αναλαµβάνετε ψηφιακές αποστολές, συνεργάζεστε µε φίλους σας και µέρα µε τη µέρα βελτιώνεστε, ανεβαίνοντας επίπεδα και χτίζοντας πιο φαντεζί κτίρια, επιχειρήσεις ή διακοσµήσεις. Είτε πρόκειται για ένα σύγχρονο αγρόκτηµα στο Farmville, µια ολόκληρη µετρόπολη στο Citiville είτε ένα καφέ-εστιατόριο στο Cafe World η λογική είναι κοινή και εξίσου εθιστική.

Μοναδική αντίθεση σε όλα αυτά είναι το Zynga Poker, το πρώτο παιχνίδι της εταιρείας, το οποίο επέτρεψε στους χρήστες του Facebook να ασχοληθούν µε το δηµοφιλές άθληµα χωρίς να πληρώσουν χρήµατα, όπως συµβαίνει στα ψηφιακά καζίνο. Μάλιστα, όσο περισσότεροι φίλοι παίζουν µαζί τόσο πιο διασκεδαστικό γίνεται το παιχνίδι, καθώς στην πλειονότητά τους οι αποστολές βασίζονται στην ψηφιακή συνεργασία. Πολλοί µάλιστα φτάνουν να δηµιουργούν διπλά και τριπλά προφίλ στο Facebook ώστε να βοηθούν τον εαυτό τους.

Το παιχνίδι παράλληλα επιτρέπει σε όσους το θέλουν να υπερνικήσουν τις προκλήσεις και να επιταχύνουν την ανάπτυξή τους βάζοντας το χέρι στην τσέπη. Οποιος δηλαδή είναι διατεθειµένος να πληρώσει χρησιµοποιώντας την πιστωτική του κάρτα έχει πρόσβαση σε ειδικά, ψηφιακά αγαθά, που κάνουν τη δική του πόλη, φάρµα ή καφετέρια µοναδική και βέβαια τους υπόλοιπους φίλους να ζηλέψουν. Κάπως έτσι συντηρούνται οι 1.300 υπάλληλοι της εταιρείας και βέβαια κάνουν τη Zynga κερδοφόρα.

Όσο για το όνοµα της, η εταιρεία ονοµάζεται έτσι από το πεθαµένο µπουλντόγκ του ιδρυτή της Mark Pincus. Το όνοµα του σκυλιού ήταν Zinga και παραπέµπει άµεσα σε µια θρυλική βασίλισσα-πολεµίστρια της Αφρικής.

Και κοινωνική δράση
Πάντως, πέρα από την επιχειρηµατική της διάσταση, η Zynga έχει και κοινωνικό χαρακτήρα. Μέσα από τα παιχνίδια της, επιτρέπει σε όσους το θέλουν να δωρίσουν χρήµατα για διάφορους κοινωφελείς ή ανθρωπιστικούς σκοπούς, δίνοντάς τους παράλληλα ψηφιακά καλούδια και προνόµια. Για παράδειγµα, από τις πρώτες κιόλας µέρες της καταστροφής στην Ιαπωνία φρόντισε να δώσει την ευκαιρία στους παίκτες να δωρίσουν χρήµατα µέσα από τα παιχνίδια της. Συνολικά, όπως αναφέρει, από το 2009,όταν ξεκίνησε η πρωτοβουλία αυτή,έχουν συγκεντρωθεί περισσότερα από 5 εκατ. δολάρια για διάφορους φιλανθρωπικούς σκοπούς.

 

22/03/2011 - ndigital @ tanea.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;