Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Την πρωτοκαθεδρία στην έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση έχει πλέον το Διαδίκτυο!

japan tsunami

Σε παλαιότερες εποχές θα ήμασταν κολλημένοι στην οθόνη της τηλεόρασης παρακολουθώντας τις εξελίξεις με τη βοήθεια ανταποκριτών και ξένων τηλεοπτικών δικτύων. Στις ημέρες μας όποιος θέλει να ενημερωθεί για όσα συμβαίνουν στην «αιμορραγούσα» Χώρα των Χρυσανθέμων συνδέεται με το Διαδίκτυο, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να βρίσκονται διαρκώς στο κέντρο των εξελίξεων διαχέοντας τις τελευταίες ειδήσεις και πληροφορίες σε ολοένα μεγαλύτερο κοινό. Μέσα από τις ιστοσελίδες των μεγάλων δημοσιογραφικών οργανισμών, μέσα από live blogs και sites κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Τwitter, είχε καθένας την ευκαιρία να παρακολουθήσει λεπτό προς λεπτό το πώς τα 9 ρίχτερ και το τσουνάμι έσπειραν τον όλεθρο σε ολόκληρες πόλεις στις ανατολικές ακτές της Ιαπωνίας.

Αν οι εφημερίδες προσέφεραν εις βάθος ανάλυση όσων συνέβαιναν στη χώρα, το ίντερνετ έδινε τη δυνατότητα για πληρέστερη ενημέρωση σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις, όπως αυτές διαμορφώνονταν από τις πληροφορίες που έρχονταν στη δημοσιότητα. Ακόμη και όταν τα τηλέφωνα δεν λειτουργούσαν, όποιος ήθελε να επικοινωνήσει με την Ιαπωνία μπορούσε να χρησιμοποιήσει το ιντερνετικό σύστημα επικοινωνίας Skype.

Την Παρασκευή 11 Μαρτίου προσπαθούσα να τηλεφωνήσω στην Νταϊάνα Κούτση που ζει στο Τόκιο προκειμένου να μας δώσει μια προσωπική μαρτυρία από το χτύπημα του Εγκέλαδου, αλλά ήταν αδύνατο. Επειτα από ώρες κατάφερα να μιλήσω μαζί της στο Skype. Η ώρα ήταν προχωρημένη στο Τόκιο και η Νταϊάνα φαινόταν κουρασμένη αλλά ψύχραιμη. Κατά τη συνομιλία μας η εικόνα της συχνά κουνιόταν και της ζήτησα να μην κινείται. «Δεν κουνιέμαι εγώ, το Τόκιο κουνιέται» μου είπε γελώντας.

Αμέσως μετά την έλευση του Εγκέλαδου οι Ιάπωνες έσπευσαν να συνδεθούν στην ιστοσελίδα Mixi, το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο στη χώρα με 20 εκατομμύρια χρήστες, όπως και στο Facebook και στο Τwitter προκειμένου να ανταλλάξουν πληροφορίες, να ενημερωθούν για τις εξελίξεις και να αναζητήσουν νέα για γνωστούς, φίλους και συγγενείς. Αμέσως μετά τον σεισμό μάλιστα, στο Τόκιο ανέβαιναν στο Τwitter δεύτερο πιο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο με 10 εκατομμύρια χρήστες 1.200 μηνύματα το λεπτό.

 Μπορεί τα κινητά τηλέφωνα να μη λειτουργούσαν, αλλά οι Ιάπωνες είχαν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν με μηνύματα μέσω του Διαδικτύου. Τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας είχαν καταρρεύσει όχι μόνο διότι είχαν καταστραφεί υποδομές, αλλά και επειδή οι γραμμές είχαν υπερφορτωθεί καθώς εκατομμύρια προσπαθούσαν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους.

Καθώς τα νέα από τις πρώτες εκρήξεις στους πυρηνικούς αντιδραστήρες στη Φουκουσίμα έκαναν τον γύρο του κόσμου, το Τwitter πλημμύρισε με μηνύματα Ιαπώνων που εξέφραζαν φόβουςκαι προβληματισμούς σχετικά με τη χρήση της ατομικής ενέργειας. Οπως ανέφερε η Σολάνα Λάρσεν, εκπρόσωπος της Global Voices, μιας διεθνούς κοινότητας μπλόγκερ που εθελοντικά μεταφράζουν το περιεχόμενο κοινωνικών δικτύων, «τα περισσότερα μηνύματα καλούσαν τους χρήστες να δείξουν ψυχραιμία, ενώ πολλοί ανέφεραν τους φόβους τους για ένα πυρηνικό ατύχημα και τις πιθανές επιπτώσεις του».

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα που διενεργήθηκε στις ΗΠΑ από την οργάνωση Ρroject for Εxcellence in Journalism και δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από λίγες ημέρες, το 2010 τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων, οι εφημερίδες, οι ραδιοφωνικοί σταθμοί και τα περιοδικά κατέγραψαν μείωση στην τηλεθέαση και στην κυκλοφορία τους. Αντιθέτως, η κατανάλωση ειδήσεων online αυξήθηκε κατά 17% σε σύγκριση με το 2009. Για πρώτη φορά το ποσοστό των ερωτωμένων που δήλωσαν ότι ενημερώνονται από το Διαδίκτυο τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα ξεπέρασε το ποσοστό όσων δήλωσαν ότι ενημερώνονται από τις εφημερίδες.
 

Βοήθεια στην Ιαπωνία από το Διαδίκτυο

Τρεις ημέρες μετά το σεισμό και το φονικό τσουνάμι στην Ιαπωνία αρκετοί μεγάλοι όμιλοι όπως η Apple, και κολοσσοί του διαδικτύου όπως το Google, το Facebook, το Twitter προσφέρουν τη δυνατότητα στους χρήστες να κάνουν δωρεές στους πληγέντες από τη φυσική καταστροφή.«Η Ιαπωνία έδωσε τόσα πολλά στον κόσμο όλα αυτά τα χρόνια στον τομέα της τεχνολογίας. Σήμερα είναι η ώρα να τής αποδώσουμε αυτό που τής οφείλουμε», γράφει η Αμίνα Νάκβι, μια χρήστρια στο Facebook.

Ο Eρυθρός Σταυρός χρησιμοποιεί τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης για την εκστρατεία του υπέρ της συγκέντρωσης δωρεών που αρχικά είχε θέσει ως στόχο το ποσό των 25.000 δολαρίων (18.000 ευρώ).Ωστόσο οι δωρεές ξεπέρασαν ήδη το στόχο φθάνοντας τα 50.000 δολάρια μέσα σε 2 ημέρες από 1.300 δωρητές. Ο στόχος ανήλθε κατόπιν στα 75.000 δολάρια.

Ο αμερικανικός όμιλος Apple από την πλευρά του δημιούργησε μια επιλογή στην υπηρεσία του iTunes που επιτρέπει στους συνδρομητές να καταβάλουν από 5 έως 200 δολάρια στον αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό με ένα απλό κλικ.

Ο Ερυθρός Σταυρός ενεργοποίησε μια υπηρεσία σύντομων γραπτών μηνυμάτων, η οποία επέτρεψε τη συγκέντρωση τουλάχιστον 20 εκατομμυρίων δολαρίων (14,3 εκατομμυρίων ευρώ) μετά το σεισμό στην Αϊτή.

Από την πλευρά του ο ιστότοπος Twitter ανανεώνει τακτικά τις πληροφορίες και τις συνδέσεις με ανθρωπιστικούς ιστότοπους. «Στο Twitter πιστεύουμε ότι είναι καθήκον μας να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να βοηθήσουμε όσους το χρειάζονται αυτή τη δύσκολη ώρα», διαβάζει κανείς στον ιστότοπο.

facebook Farmville japan earthquake relief

Οι παίκτες του διαδικτύου δεν μένουν αδρανείς. Η εταιρία Zynga, με ειδικότητα στα παιχνίδια στο Facebook, ελπίζει να συγκεντρώσει δύο εκατομμύρια δολάρια για το ιαπωνικό Ταμείο έκτακτης βοήθειας για τα παιδιά. Η Zynga καλεί τους χρήστες της να αγοράσουν εικονικά προϊόντα σε ορισμένα από τα παιχνίδια της όπως τα Cityville, FrontierVille, FarmVille. Τα παιχνίδια της Zynga προσελκύουν τουλάχιστον 275 εκατομμύρια παίκτες το μήνα στο Facebook, σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο. Η εταιρία συγκέντρωσε τα τελευταία χρόνια εκατομμύρια δολάρια μέσω παρόμοιων εκστρατειών, κυρίως υπέρ των πληγέντων στην Αϊτή.

Το Google έθεσε σε λειτουργία την υπηρεσία αναζήτησης προσώπων που φέρονται ως αγνοούμενα ή πληγέντα και προσφέρει επίσης χρήσιμες πληροφορίες. Μόλις σε 3 ημέρες σχεδόν 140.000 μηνύματα είχαν αφεθεί από χρήστες που δεν είχαν νέα από φίλους ή μέλη της οικογένειάς τους. «Έχω λόγους να σκέφτομαι ότι το πρόσωπο αυτό εξαφανίστηκε», γράφει ένας χρήστης που αναζητεί μια γυναίκα που ονομάζεται Κιμίκο Σάτο. Αλλα μηνύματα έχουν ακόμη πιο δραματικό περιεχόμενο. Ένας χρήστης για παράδειγμα άφησε μήνυμα για κάποια Ναταλία που αναζητούν συγγενείς της: «κάποιος πληροφορήθηκε ότι το πρόσωπο αυτό είναι νεκρό».

Διευθύνσεις:

 

tovima.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;