Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Ο Ισίδωρος Σιδερίδης, νικητής του FameLab, αμέσως μετά τη ληξη του διαγνωνισμού

Ένα νεαρό «αστέρι» της επικοινωνίας της επιστήμης αναδείχτηκε στην Ελλάδα, o Ισίδωρος Σιδερίδης, ο οποίος, περιγράφοντας σε τρία μόνο λεπτά τις «Δαρβινικές αστοχίες», επικράτησε στον Τελικό Διαγωνισμό «Famelab 2011», πού διοργάνωσε το Βρετανικό Συμβούλιο και πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών στις 21 Μαρτίου.

Αστοχίες της εξέλιξης

Το θέμα που παρουσίασε ο Ισίδωρος αφορούσε στις "δαρβινικές αστοχίες" και στα τρία μόλις λεπτά που είχε στη διάθεσή του (όπως και όλοι οι συνδιαγωνιζόμενοι) πέτυχε να εξηγήσει στο κοινό αυτό το δύσκολο θέμα. Πώς; Λέγοντας πως θα μας πει μερικά πράγματα για τον εαυτό του, και χρησιμοποιώντας ως βοηθήματα, ένα κουτάκι αναψυκτικού λάιτ, και ένα φακελάκι μέσα στο οποίο υπήρχε ένα προφυλακτικό, ο Ισίδωρος μας έδωσε τρία παραδείγματα δαρβινικών αστοχιών: το σεξ, την λήψη σακχάρων και το μητρικό ένστικτο.

Η εξέλιξη εξασφαλίζει την επιβίωση του ανθρώπινου είδους συνδέοντας συγκεκριμένες συμπεριφορές με την ευχαρίστηση που αποκομίζουμε από αυτές. Αλλά τα "εξελικτικά κόλπα" δεν πετυχαίνουν πάντα. Οπως χαρακτηριστικά είπε ο Ισίδωρος: «Η εξέλιξη μου λέει «Ισίδωρε κάνε σεξ», «Ισίδωρε κάνε σεξ», «Ισίδωρε κάνε σεξ» για να εξασφαλίσει την ύπαρξη απογόνων, αλλά οι απόγονοι καταλήγουν στο γνωστό σακουλάκι. Αντίστοιχα, η εξέλιξη με οδηγεί προς τη λήψη σακχαρούχων τροφών για ταχεία παραγωγή ενέργειας. Αλλά τα αναψυκτικά τύπου λάιτ, μου δίνουν την ευχαρίστηση χωρίς τις θερμίδες. Τέλος, η τρίτη δαρβινική αστοχία είναι η αιτία που είμαι σήμερα εδώ. Το μητρικό ένστικτο έλεγε στη μητέρα μου «αγάπησε το παιδί σου», «αγάπησε το παιδί σου», «αγάπησε το παιδί σου». Αλλά εγώ είμαι υιοθετημένος και η μητέρα μου με αγάπησε χωρίς να είμαι το βιολογικό της παιδί».

Πλούσιο βιογραφικό

Ο Ισίδωρος Σιδερίδης γεννήθηκε το 1974 και σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στο Πολυτεχνείο της Πάτρας. Παρουσιάζοντας τον εαυτό του ο Ισίδωρος είπε: «Από μικρός έπαιζα με Lego και φυσικά αποφάσισα να σπουδάσω Μηχανολόγος Μηχανικός για να ικανοποιήσω το πάθος μου για τις κατασκευές. Στην Πάτρα που σπούδασα, ήμουν πρόεδρος του “At last, catch the Road Runner!” Club ως συμπαράσταση στον συνάδελφό μου μηχανολόγο της Warner Bros Κογιότ και τις φοβερές κατασκευές της ACME. Όπως κάθε επιχειρηματίας της πληροφορικής που σέβεται τον εαυτό του (Bill Gates, Larry Ellison, Steve Jobs, Michael Dell κ.λπ.), παράτησα τις σπουδές μου ως τελειόφοιτος και ίδρυσα μαζί με 4 συμφοιτητές μου από το πολυτεχνείο την SiEBEN (που δίνει καινοτόμες λύσεις πληροφορικής σε επιχειρήσεις, κάνοντας χρήση των πλέον σύγχρονων τεχνολογιών), στην οποία και εργάζομαι τα τελευταία 11 χρόνια. Πλέον, παράλληλα με τη δουλειά μου, έχω αποκτήσει δύο νέους πνευματικούς εραστές: την μελέτη της επιστήμης (θεωρητική φυσική, φιλοσοφία μαθηματικών, βιολογία, αστρονομία κλπ), αλλά και την τεχνολογία, που στην πραγματικότητα αποτελεί την πρακτική εφαρμογή της επιστήμης, και πολλές φορές φαντάζει στα μάτια μου με μαγεία».

Ο Ισίδωρος, ο οποίος τιμήθηκε και με το βραβείο του κοινού, θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον διεθνή τελικό του FameLab που θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του επιστημονικού Φεστιβάλ του Cheltenham στη Βρετανία στις αρχές Ιουνίου. Εκεί θα έχει να ανταγωνιστεί τους εκπροσώπους της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Κύπρου, της Τσεχοσλοβακίας, της Αιγύπτου, της Γερμανίας, του Χογκ Κογκ, του Ισραήλ, της Ρουμανίας, της Σερβίας, της Ελβετίας, της Βρετανίας και της Λιβύης.

famelab

Σχετικά με το FameLab

Το FameLab είναι ένας διεθνής διαγωνισμός, που διοργάνωσε το Βρετανικό Συμβούλιο για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, σε συνεργασία με Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, με σκοπό την ανάδειξη νέων ταλέντων στην επικοινωνία της επιστήμης. Ο θεσμός δημιουργήθηκε, αρχικά, στο επιστημονικό φεστιβάλ του Τσέλτενχαμ της Βρετανίας, με στόχο την προσέλκυση νέων ανθρώπων με πάθος για την επιστήμη και την τεχνολογία, οι οποίοι έχουν το ταλέντο να μεταδώσουν στο ευρύ κοινό τον ενθουσιασμό και τις γνώσεις τους.

Το μοντέλο του διαγωνισμού μοιάζει με τα τηλεοπτικά προγράμματα τύπου Pop Idol, καθώς οι υποψήφιοι έχουν τρία λεπτά στη διάθεσή τους για να παρουσιάσουν ένα επιστημονικό θέμα -χωρίς τη βοήθεια λογισμικού PowerPoint ή άλλων εποπτικών μέσων- μπροστά σε μια κριτική επιτροπή, πρόεδρος της οποίας -φέτος- ήταν ο Γιώργος Ζαρκαδάκης, μηχανικός αυτομάτων συστημάτων και συγγραφέας.

Οι υποψήφιοι είναι άνω των 18 ετών και σπουδάζουν ή εργάζονται στο χώρο της επιστήμης και της τεχνολογίας Οι παρουσιάσεις τους κρίνονται με βάση το περιεχόμενο, τη σαφήνεια και τη χαρισματικότητα και πρέπει να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες, ενδιαφέρουσες και κατανοητές στο ευρύ κοινό.

Ο διαγωνισμός έγινε σε δύο φάσεις. Ο προκριματικός γύρος διεξήχθη στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, από όπου προέκυψαν οι οκτώ φιναλίστ που έλαβαν μέρος στον τελικό.


tovima.gr / kathimerini.gr / ΑΠΕ-ΜΠΕ

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;