Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Malte Spitz

Μια από τις αγαπημένες ενασχολήσεις των χρηστών Διαδικτύου είναι να μοιράζονται την τοποθεσία τους: Με υπηρεσίες όπως το Google Latitude μπορούν να ενημερώνουν τους φίλους τους για το πότε είναι κοντά τους. Επίσης το Foursquare έχει μετατρέψει την αναφορά των παραπάνω ενημερώσεων σε παιχνίδι.

Όπως όμως διαπίστωσε ο Γερμανός βουλευτής των "Πρασίνων" ο Malte Spitz, παρακολουθούμαστε συνεχώς είτε το κάνουμε με τη θέλησή μας είτε όχι. Οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας, δεν συνηθίζουν να αποκαλύπτουν τον όγκο των πληροφοριών που συλλέγουν, οπότε ο κύριος Spitz, πήγε στο δικαστήριο για να μάθει πόσα γνώριζε για τις πρόσφατες τοποθεσίες του, ο πάροχος κινητής τηλεφωνίας του, η Deutsche Telekom.

Tα αποτελέσματα ήταν θεαματικά: Σε μια περίοδο έξι μηνών (από τις 31 Αυγούστου 2009 έως τις 28 Φεβρουαρίου του 2010), η Deutsche Telekom κατέγραψε και αποθήκευσε τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη, περισσότερες από 35.000 φορές.

Σύμφωνα και με τους ειδικούς σε θέματα ιδιωτικότητας, ο κύριος Spitz κατάφερε να δώσει μια -άνευ προηγουμένου- πολύ καλή εικόνα για το τι δεδομένα συλλέγονται όταν περπατάμε αμέριμνοι, έχοντας μαζί τα κινητά μας τηλέφωνα. Αντίθετα με πολλές διαδικτυακές υπηρεσίες που στέλνουν "cookies" στους υπολογιστές χρηστών για να συνδέσουν την τα δεδομένα της σελίδας με τους χρήστες, οι εταιρίες παροχής κινητής τηλεφωνίας, το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να ... καθίσουν αναπαυτικά και να πατήσουν το κουμπί "record".

"Όλοι μας περιφερόμαστε έχοντας ο καθένας μας μια 'ετικέτα' που δεν είναι άλλο από τον αριθμό τηλεφώνου που είναι συνδεδεμένος με εμάς και επίσης αναφέρει ποιόν καλέσαμε και τι κάνουμε με το τηλέφωνο" δήλωσε η Sarah E. Eilliams, ειδική σε θέματα ανάδειξης πληροφορίας (graphic information), στο αρχιτεκτονικό τμήμα του πανεπιστημίου της Columbia. "Δεν γνωρίζουμε καν τα δεδομένα που στέλνουμε".

Ο εντοπισμός της τοποθεσίας ενός πελάτη, είναι μέρος του κύκλου εργασιών των εταιριών παροχής κινητής τηλεφωνίας. Κάθε επτά δευτερόλεπτα, ο πάροχος οποιουδήποτε χρήστη με ενεργοποιημένο κινητό τηλέφωνο, αποφασίζει για το ποιά κεραία είναι πιο κοντά, ώστε να κάνει την καλύτερη και πιο αποδοτική δρομολόγηση των κλήσεων. Προφανώς, για λόγους χρέωσης, αποθηκεύεται και το μέρος από το οποίο προήλθε η κλήση καθώς και η διάρκειά της.

Διαβάστε το πλήρες άρθρο στην ιστοσελίδα των New York Times: It’s Tracking Your Every Move and You May Not Even Know

 

27/03/2011 - Noam Cohen / nytimes.com - adslgr.com

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;