11 Φεβρουαριου 2010
Posted in
Επικαιρότητα
Λογισμικό για κινητά τηλέφωνα που θα τα μετατρέπει σε πολύγλωσσους διερμηνείς ετοιμάζει η Google
Ενα επαναστατικό λογισμικό για «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα (smartphones), το οποίο θα τα μετατρέπει εύκολα σε πολύγλωσσους διερμηνείς, ετοιμάζει η Google. Το πρόγραμμα αυτό, για το οποίο έχουν επενδυθεί εκατομμύρια δολάρια, βρίσκεται ακόμη σε δοκιμαστικό στάδιο, αλλά αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά ως το τέλος του 2012. Θα επιτρέπει δε σε δύο αλλόγλωσσους συνομιλητές που μιλούν μέσω κινητού τηλεφώνου να καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλον, ακούγοντας καθένας έναν συνθετητή φωνής, με κάποια εύλογη χρονική καθυστέρηση. Επίσης, θα αναγνωρίζει φωνές συγκεκριμένων ανθρώπων, ακριβώς όπως σήμερα τα τηλέφωνα κάνουν την αναγνώριση κλήσης, ώστε να αποφεύγονται οι παρεξηγήσεις, τα λάθη, οι φάρσες κ.λπ.
«Το κινητό μου μιλάει άπταιστα δέκα γλώσσες! Το δικό σου;». Αυτή θα μπορούσε να είναι μια μάλλον συνηθισμένη ερώτηση στο άμεσο μέλλον, καθώς η δυνατότητα διερμηνείας εδραιώνει το κινητό τηλέφωνο ως το πλέον απαραίτητο εργαλείο της παγκόσμιας επικοινωνίας μέσα στο «πλανητικό χωριό».
Αυτοματισμοί
Το πρόγραμμα, το οποίο θα βασίζεται πάνω στον ήδη υπάρχοντα αυτόματο μεταφραστή κειμένων του Google, όπου καθημερινά μεταφράζονται εκατομμύρια ιστοσελίδες σε διάφορες γλώσσες, καλύπτει 52 από τις περίπου 6.000 ζωντανές γλώσσες της Γης, με τα κρεολικά της Αϊτής να είναι η τελευταία προσθήκη, πριν από μερικές ημέρες. Βέβαια, ο μεταφραστής αυτός έχει αρκετά προβλήματα, καθώς η αυτόματη απόδοση των λέξεων συχνά είναι ατυχής.
Οι υπεύθυνοι της Google πάντως φιλοδοξούν να ξεπεράσουν αυτές τις τεχνικές δυσκολίες, πόσω μάλλον που δυνητικά ανοίγεται μια τεράστια νέα αγορά ικανή να αυξήσει τα κέρδη της εταιρείας η οποία διαθέτει τη δημοφιλέστερη μηχανή αναζήτησης στο Διαδίκτυο σήμερα.
«Εχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα είναι εφικτή η μετάφραση μιας τηλεφωνικής συνομιλίας. Προκειμένου όμως να πετύχουμε κάτι τέτοιοαπαιτείται ένας συνδυασμός μηχανικής μετάφρασης υψηλής πιστότητας και ταυτόχρονης αναγνώρισης φωνής, υψηλής ακρίβειας» δήλωσε ο γερμανός επικεφαλής του μεταφραστικού τμήματος της Google Φραντς Οχ. Για τον λόγο αυτό η εταιρεία στηρίζει ένα μεγάλο μέρος της ερευνητικής της προσπάθειας στην τελειοποίηση του συστήματος αναγνώρισης φωνής του χρήστη του κινητού τηλεφώνου.
Φωνές
«Αυτό που προσπαθούμε τη στιγμή αυτήείναι η μεταφραστική φωνή να είναι προσομοιωμένη με τη φωνή τού χρήστη. Ο καθένας από εμάς έχει τη δική του χροιά, καθώς και την προσωπική του προφορά. Θέλουμε η φωνή τού μεταφραστή να προσομοιάζει με τη φωνή του κατόχου του τηλεφώνου, έτσι ώστε κάποιοςνα γνωρίζει άμεσα από ποιον προέρχεται η φωνή που μόλις άκουσε, εφόσον υπάρχει στη λίστα του τηλεφώνου του», τονίζει ο κ. Οχ, καταλήγοντας ότι το «έξυπνο» τηλέφωνο σιγά σιγά θα μαθαίνει το ύφος ομιλίας του ιδιοκτήτη του.
Προσφάτως, η Google παρουσίασε το πρώτο της κινητό τηλέφωνο, το «Νexus Οne», ως ανταγωνιστικό του Αpple iΡhone, με την προοπτική να εφοδιαστεί στο εγγύς μέλλον με ένα πετυχημένο σύστημα αυτόματης μετάφρασης.
Οπως προβλέπουν οι εφευρέτες του, η μετάφραση θα γίνεται με μια μικρή χρονοκαθυστέρηση, προκειμένου το λογισμικό να ακούει ολόκληρες φράσεις, ώστε να «πιάνει» το νόημα των λέξεων, επειδή μια άμεση κατά λέξη μετάφραση ενδέχεται να οδηγήσει σε μια ακατανόητη συνομιλία.
Εκείνο το οποίο απασχολεί τους σκεπτικιστές του εγχειρήματος αυτού είναι η αμφίβολης αποτελεσματικότητας ποιότητα των σημερινών συσκευών αυτόματης μετάφρασης. Οι γλωσσολόγοι με τη σειρά τους εκφράζουν τις δικές τους αμφιβολίες κατά πόσο η τεχνολογία αναγνώρισης φωνής θα μπορέσει να αντεπεξέλθει με επιτυχία απέναντι σε τόσες διαφορετικές εθνικές γλώσσες και τοπικές διαλέκτους. Παρόμοιους φόβους εκφράζουν και οι καθηγητές, οι οποίοι βλέπουν πλέον να απειλείται η παγκόσμια βιομηχανία εκμάθησης ξένων γλωσσών. Η Google δήλωσε ότι το νέο λογισμικό θα είναι διαθέσιμο στο εμπόριο κυρίως για ενσωμάτωσή του στα κινητά τηλέφωνα. Μια τέτοια εξέλιξη αναμένεται να αλλάξει ραγδαία τον τρόπο επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων ενός πλανήτη που παρά την παγκοσμιοποίηση και την επικράτηση αρκετών γλωσσών, όπως πρωτίστως η αγγλική, η ισπανική, η μανδαρινική κινεζική, η ρωσική και άλλες, θυμίζει τον «καταραμένο» πύργο της Βαβέλ στην Παλαιά Διαθήκη.
09/02/2010 - tovima.gr
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV