01 Απριλιου 2011
Posted in
Επικαιρότητα
Ο φονικός σεισμός στην Ιαπωνία, η πυρηνική απειλή που κρέμεται πάνω από τα κεφάλια όλων αλλά και οι αναταραχές στον αραβικό κόσμο, με αποκορύφωμα τις επιχειρήσεις στη Λιβύη, έχουν πυροδοτήσει ένα τεράστιο κύμα κυβερνο-απατεωνιάς, που προσπαθεί εντέχνως να χρησιμοποιήσει τις ταραχές, τη σύγχυση και τον ανθρώπινο πόνο με στόχο οικονομικές ή άλλες απολαβές.
Ο λόγος για τον τεράστιο όγκο των e-mails, τα οποία στέλνονται καθημερινά σε εκατομμύρια παραλήπτες που βρίσκονται σε κάθε γωνιά του πλανήτη, ανεξαρτήτως οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής θέσης. Ε-mails που δεν αποσκοπούν αποκλειστικά στο να πετύχουν ευάλωτους τους παραλήπτες αποσπώντας τους χρηματικά ποσά, αλλά που λειτουργούν ως «δούρειοι ίπποι» και είναι φορτωμένα με ιούς και malwares στοχεύοντας στην «αρπαγή» προσωπικών δεδομένων, λογαριασμών, κωδικών για ebanking και ένα σωρό ακόμα που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πέσουν σε... λάθος χέρια.
Τις τελευταίες μέρες, όσοι έχετε έναν τουλάχιστον λογαριασμό e-mail θα έχετε λάβει σίγουρα αρκετά μηνύματα που ζητούν να δώσετε χρήματα για τους άστεγους και τα παιδιά στην Ιαπωνία, δεκάδες «ιδρύματα»-μαϊμούδες και εικονικοί «οργανισμοί» θα σας έχουν προτρέψει να βάλετε κάποιο ποσό σε λογαριασμό για τη βοήθεια των πληγέντων, ίσως μάλιστα τα mails αυτά να συνοδεύονται από συγκλονιστικές φωτογραφίες και δακρύβρεχτες λεζάντες που στόχο έχουν να σας «εκβιάσουν ψυχολογικά» για να υποκύψετε και να δώσετε ένα μικρό έστω ποσό.
Επίσης πιθανότατα να έχετε πάρει μηνύματα από... πριγκίπισσες που θέλουν να φύγουν από τις αραβικές χώρες όπου ζούσαν ζωή χαρισάμενη, αλλά πρώτα ζητούν τη βοήθειά σας για να βγάλουν από τη χώρα τους τις αμύθητες περιουσίες τους, σας ζητούν δηλαδή -ψιλοπράγματα!- να δώσετε τον αριθμό τραπεζικού σας λογαριασμού και τους κωδικούς σας για να γίνει η «μεταφορά» (!) της ρευστοποιημένης περιουσίας τους που ανέρχεται σε εκατομμύρια και -εννοείται- θα πάρετε και εσείς το κατιτίς σας για τη βοήθειά σας.
Ισως ακόμη να έχετε λάβει mails που σας προτρέπουν να ακολουθήσετε links στα οποία θα δείτε απίστευτες εικόνες και βίντεο από την καταστροφή στην Ιαπωνία, τους αντιδραστήρες, κ.λπ., αλλά και mails με links που τάχα σας οδηγούν σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες για να ενημερώνεστε άμεσα και έγκυρα για την κατάσταση στη Λιβύη.
Οπως βλέπετε, υπάρχουν ένα σωρό τρόποι προσέγγισης για κάθε... τύπο ανθρώπου: ο ευαίσθητος θα «τσιμπήσει» με τον ανθρώπινο πόνο και τα παιδάκια που έχασαν την οικογένειά τους και το σπίτι τους, εκείνοι που οικονομικά στριμώχνονται πιθανώς να «τσιμπήσουν» με τους βαθύπλουτους που θέλουν να μεταφέρουν τις περιουσίες τους και όσοι είναι... λίγο περίεργοι από τη φύση τους και έλκονται από τις καταστροφές θα δοκιμάσουν να ακολουθήσουν κάποιο link για να ενημερωθούν εκτενώς για τα τελευταία γεγονότα.
Προκειμένου να αποφύγετε τις κακοτοπιές και για να είστε σίγουροι ότι τα αγαπημένα σας μηχανήματα δεν θα κινδυνέψουν ούτε από ιούς ούτε από κακόβουλο λογισμικό, αλλά και για να προστατέψετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα προσωπικά σας δεδομένα και τους λογαριασμούς σας, ακολουθήστε τις παρακάτω απλές συμβουλές:
-
Οποιοδήποτε e-mail έχει «παράξενο» ή άγνωστο σε σας παραλήπτη, απλώς αγνοήστε το και διαγράψτε το κατευθείαν.
-
Μην κλικάρετε σε κανένα link και μην επιχειρήσετε να ανοίξετε attachments που βρίσκονται σε e-mails που σας φαίνονται «μυστήρια» και των οποίων τους παραλήπτες δεν γνωρίζετε. Επίσης τσεκάρετε αν στα παράξενα e-mails υπάρχει προειδοποίηση ότι πιθανώς να πρόκειται για spam ή για κακόβουλο λογισμικό. Αυτό συμβαίνει αυτόματα σε όσους έχουν εγκατεστημένο ένα καλό «αντιβιοτικό» στους υπολογιστές τους.
-
Αναβαθμίζετε συχνά τα antivirus που χρησιμοποιείτε για να «πιάνουν» αμέσως οποιαδήποτε απάτη ή ιό επιχειρήσει να... αλώσει το PC σας.
-
Μην προσπαθήσετε να απαντήσετε σε παράξενα e-mails και προς θεού μη στείλετε πουθενά μα πουθενά στοιχεία του τραπεζικού σας λογαριασμού, κωδικούς ebanking, αριθμούς ΑΜΚΑ και οποιοδήποτε ευαίσθητο προσωπικό σας δεδομένο.
-
Έχετε κατά νου ότι οι περισσότεροι οργανισμοί και ιδρύματα στα οποία μπορείτε να κάνετε δωρεές για τα θύματα του σεισμού στην Ιαπωνία -αν το επιθυμείτε- έχουν επίσημες ιστοσελίδες και μόνο από εκεί είναι ασφαλές να κάνετε τη δωρεά σας. Εννοείται βεβαίως ότι σε αυτές τις σελίδες θα πάτε μέσω αναζήτησης στο google και ΟΧΙ μέσω links που θα βρείτε σε ύποπτα e-mails. Επίσης κατά κανόνα τα ιδρύματα και οι οργανισμοί έχουν WebAddress που τελειώνει σε «.org».
-
Τσεκάρετε εξονυχιστικά τον οργανισμό στον οποίο σκέφτεστε να κάνετε φιλανθρωπία και μην αισθανθείτε πιεσμένοι από τις φωτογραφίες και το κείμενο κάποιου e-mail για να δώσετε χρήματα που τελικά δεν θα πάνε εκεί που νομίζετε. Συγκεκριμένα το SANS Internet Storm Centre ενημέρωσε πρόσφατα τους χρήστες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με οργανώσεις που μιμούνται φιλανθρωπικά ιδρύματα. «Αν επιθυμείτε να κάνετε δωρεές, δωρίστε σε οργανισμούς που γνωρίζετε και εμπιστεύεστε, όχι σε νέες οργανώσεις που δημιουργήθηκαν για το συγκεκριμένο γεγονός», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.
Για περισσότερα πληροφορίες δείτε (ενδεικτικά) και τις ιστοσελίδες:
26/03/2011 - Μαρία Μυστακίδου / enet.gr
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV