01 Απριλιου 2011
Posted in
Επικαιρότητα
Πρόσκληση για τον εμπλουτισμό της Wikipedia με περιεχόμενο από τον πολιτιστικό, φυσικό, λαογραφικό, αρχαιολογικό αλλά και ευρύτερα τουριστικό πλούτο της Ελλάδας.
Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για τον εμπλουτισμό της ηλεκτρονικής εγκυκλοπαίδειας Wikipedia στα ελληνικά, η ΕΕΛ/ΛΑΚ απευθύνει πρόσκληση σε όσους ενδιαφέρονται να συμβάλλουν στην σύνταξη, εάν δεν υπάρχουν, ή την επαύξηση των πληροφοριών που αφορούν τον Δήμο τους και την αξιοποίηση της εγκυκλοπαίδειας για την ανάδειξη του πολιτιστικού, φυσικού, λαογραφικού, αρχαιολογικού αλλά και ευρύτερα τουριστικού πλούτου της.
Με δεδομένο ότι η Wikipedia σήμερα είναι ένας από τους σημαντικότερους και δημοφιλέστερους δικτυακούς τόπους παγκοσμίως και ότι περιέχεται σε αυτήν, αναδεικνύεται στις πρώτες θέσεις κάθε αναζήτησης στο διαδίκτυο, η ολοκληρωμένη παρουσία κάθε Δήμου της Ελλάδας όχι μόνο στην ελληνική αλλά και στις ξενόγλωσσες εκδόσεις της Wikipedia, πολλαπλασιάζει την δυνατότητα επαφής με το παγκόσμιο κοινό.
Σήμερα κάθε ενδιαφερόμενος να πάρει πληροφορίες για μια περιοχή ή να την επισκεφθεί για τουριστικούς, επαγγελματικούς ή εκπαιδευτικούς λόγους, το κάνει “με ένα κλίκ” στο διαδίκτυο. Βασική πηγή πληροφόρησης είναι η δικτυακή εγκυκλοπαίδεια Wikipedia η οποία είναι διαθέσιμη σε περίπου 270 διαφορετικές γλώσσες. Για τον λόγο αυτό, είναι εξαιρετικά σημαντική η παρουσία κάθε περιοχής στην Wikipedia, με πληρότητα και ακρίβεια. Όχι μόνο στην ελληνική γλώσσα, αλλά και στη γλώσσα του κοινού που πιθανά ενδιαφέρεται. Ο εμπλουτισμός της Wikipedia με πληροφορίες για την ευρύτερη περιοχή κάθε δήμου και η μετάφρασή τους σε πολλές γλώσσες αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αναπτυξιακές επενδύσεις που μπορεί να πραγματοποιήσει η δημοτική αρχή.
Η πρόσκληση αφορά:
-
Τον εμπλουτισμό της Wikipedia στα ελληνικά με θέματα ιστορικού, γεωγραφικού, πολιτιστικού, φυσικού, λαογραφικού, αρχαιολογικού αλλά και ευρύτερα τουριστικού ενδιαφέροντος για ένα Δήμο.
-
Τον εμπλουτισμό με αυτά τα θέματα, της Wikipedia σε άλλες γλώσσες με προτεραιότητα σε τουλάχιστον 5 από τις γλώσσες: Αγγλική, Γερμανική, Γαλλική, Ισπανική, Ιταλική, Ιαπωνική, Ρωσική, Κινεζική, Ολλανδική, Πορτογαλική. Ο εμπλουτισμός της Wikipedia σε άλλες γλώσσες μπορεί να πραγματοποιηθεί με προσθήκες σε ήδη υπάρχοντα άρθρα ή με μετάφραση των αντίστοιχων από την ελληνική. (Για την διευκόλυνση της μετάφρασης θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν μεταφραστικές υπηρεσίες όπως το Google Translate, Translatum.gr, TranslationCentral.com, κ.λπ.).
-
Την ενδυνάμωση της κοινότητας των συντακτών της Wikipedia στην ευρύτερη περιοχή ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχεια αυτής της προσπάθειας.
-
Την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την χρήση και την αξιοποίηση της εγκυκλοπαίδειας και στην καθημερινή τους ζωή και ως στοιχείο ανάδειξης της περιοχής τους.
-
Την ανάληψη σχετικών πρωτοβουλιών σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς φορείς της περιοχής ώστε ο εμπλουτισμός και η χρήση της εγκυκλοπαίδειας να συνδυαστεί με την εκπαιδευτική διαδικασία και την πολιτιστική δραστηριότητα, στο πλαίσιο του “Ετους της Ψηφιακής Εγκυκλοπαίδειας - 2011” που έχει κηρύξει το Υπ. Παιδείας.
Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν θα πρέπει να αποστείλουν πρόταση στην ΕΛΛ/ΛΑΚ στο email proposals@ellak.gr,
που να περιλαμβάνει τις παρακάτω πέντε ενότητες:
-
Συνοπτική αποτύπωση της σημερινής παρουσίας του Δήμου στην Wikipedia στα ελληνικά και στις άλλες γλώσσες της Wikipedia στις οποίες θα συνταχθούν, εάν δεν υπάρχουν, ή θα εμπλουτιστούν τα απαραίτητα άρθρα. Καταγραφή των υπαρχόντων άρθρων που περιέχουν πληροφορίες για τον Δήμο και συναφή θέματα.
-
Συνοπτική περιγραφή των άρθρων που θα συντάξετε, εάν δεν υπάρχουν, ή θα βελτιώσετε.
-
Συνοπτική περιγραφή του τρόπου που σχεδιάζετε να κινητοποιηθεί η τοπική κοινωνία για την συμμετοχή της στον εμπλουτισμό της Wikipedia. Αναφορά στους φορείς ή τα πρόσωπα στα οποία θα απευθυνθείτε.
-
Συνοπτικά περιεχόμενα οδηγού σύνταξης και εμπλουτισμού άρθρων που αφορούν ένα δήμο, ο οδηγός θα περιλαμβάνει αναλυτικές οδηγίες για όσους ενδιαφέρονται να υλοποιήσουν αυτή την δράση σε άλλους δήμους.
-
Συνοπτικά Βιογραφικά της ομάδας και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της πρότασης.
Η επιστημονική επιτροπή της ΕΕΛ/ΛΑΚ μετά από αξιολόγηση θα ενισχύσει οικονομικά την υλοποίηση της καλύτερης πρότασης έως και 5.000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό, την πληρότητα και την ποιότητα των άρθρων που θα συνταχθούν στις 6 γλώσσες (Ελληνικά και τις πέντε Γλώσσες που θα επιλεγούν), η τελική αποδοχή των παραδοτέων της πρότασης που θα εγκριθεί θα πραγματοποιηθεί μετά από γνωμάτευση της επιτροπής αξιολόγησης. Παράλληλα θα αναδειχθούν από την ΕΕΛ/ΛΑΚ καινοτομικές ιδέες και βέλτιστες πρακτικές και από τις υπόλοιπες προτάσεις που θα υποβληθούν.
Όλες οι προτάσεις αυτής της πρόσκλησης καθώς και τα αποτελέσματα της αξιολόγησης θα δημοσιευτούν στο WIKI της ΕΕΛ/ΛΑΚ με άδεια Creative Commons.
27/03/2011 - ellak.gr
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV