Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

linux cuba fidel

Οι λύσεις που μπορούν να δοθούν από το ελεύθερο λογισμικό στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην παρούσα φάση φαίνεται πως είναι εξίσου ικανές -και σε πολλά σημεία αδιαμφισβήτητα καλύτερες- με αυτές που προτίθεται να δώσει η Microsoft ή άλλοι κολοσσοί της Πληροφορικής.

Αυτό μαρτυρούν οι αποφάσεις κρατών όπως η Ιαπωνία, το Περού, η Γερμανία, η Γαλλία, η Κούβα, η Βενεζουέλα, η Β. Κορέα και πολλές άλλες να χρησιμοποιήσουν κατά κόρον πλατφόρμες ελεύθερου λογισμικού, όπως το Debian ή το Ubuntu και αντίστοιχα πακέτα σε ανοιχτό κώδικα όπως το OpenOffice (το 'ανταγωνιστικό' πακέτο του Microsoft Office). Επιπλέον, έχουν αναπτυχθεί και συγκεκριμένες διανομές λειτουργικών συστημάτων με πυρήνα το Linux, έτσι ώστε να ικανοποιούν τις ανάγκες της κάθε χώρας, όπως το Nova OS της Κούβας, το Red Star OS της Β. Κορέας κ.λπ.

Το πρώτο ζήτημα, στο οποίο έρχεται να απαντήσει η υιοθέτηση τέτοιων λύσεων, είναι το ζήτημα του κόστους. Τη στιγμή που η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τη Microsoft για 70.000 άδειες χρήσης με έκπτωση 20% αγγίζει ποσά της τάξης των €43.400.000 χωρίς να συνυπολογιστεί το κόστος υποστήριξης, τα ίδια πακέτα μπορούν να αναζητηθούν στο ελεύθερο λογισμικό απολύτως δωρεάν, με την ίδια ποιότητα παροχής υπηρεσιών. Κάνοντας μια παρένθεση θα θέλαμε να επισημάνουμε ως μέτρο σύγκρισης ότι ο ετήσιος προϋπολογισμός του 2ου μεγαλύτερου ΑΕΙ της χώρας (του Καποδιστριακού) ανέρχεται σε 5 εκατομμύρια ευρώ.

Ειδάλλως, με ασύγκριτα μικρότερο κόστος η κυβέρνηση θα μπορούσε να αναθέσει σε μια ελληνική εταιρεία να προσαρμόσει το υπάρχον λογισμικό ανοικτού κώδικα στις ανάγκες της εκάστοτε Δημόσιας Υπηρεσίας ή ακόμα καλύτερα να στραφεί στην ίδια την κοινότητα (Ελληνική κοινότητα ΕΛ/ΛΑΚ). Με αυτό τον τρόπο οι πολίτες ως χρήστες και μέλη της κοινότητας θα μπορούσαν να αλληλεπιδράσουν -με τον τρόπο που αναφέρθηκε στα προηγούμενα κεφάλαια- συνεισφέροντας στη βελτίωση του λογισμικού.

Η αδιαμφισβήτητη υπεροχή του ανοιχτού κώδικα έγκειται στη δυνατότητα που παρέχει στον έλεγχό του από όλους, όπως εξηγήσαμε στην προηγούμενη ενότητα, την ίδια στιγμή που η Microsoft με πλατφόρμες όπως τα Windows Vista είναι πλέον περιβόητη για την ανασφάλεια που 'προσφέρει' με ιούς, κατασκοπευτικό λογισμικό (spyware) και κρυφό λογισμικό, που ελέγχει τις λειτουργίες του χρήστη (DRM). Η ίδια εταιρεία έχει να καταθέσει περγαμηνές στη δημιουργία ολοκληρωμένων τρόπων παρακολούθησης των εργαζομένων της και στην αγαστή σύμπνοια με κυβερνήσεις, όπως της Κίνας και των ΗΠΑ, για τον περιορισμό των ελευθεριών των χρηστών του λογισμικού της. Τη στιγμή που διακυβεύεται η απλή χρήση των προϊόντων της σε λογισμικό στο σπίτι, η χωρίς όρους παράδοση ενός κρατικού μηχανισμού στη λειτουργία της καταντάει επικίνδυνη φάρσα.

 

29/03/2011 - Ομάδα ΕΛ/ΛΑΚ Πολυτεχνείου Κρήτης / haniotika-nea.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;