Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Ίντερνετ στη φύση...

Τη δυνατότητα «να πάρουν το ίντερνετ µαζί τους», στον δρόµο ή στο ταξίδι και να σερφάρουν στις αγαπηµένες τους ιστοσελίδες, να δουν τα e-mails τους, να ανανεώσουν το προφίλ τους στο Facebook ή να χρησιµοποιήσουν τις πιο "καυτές εφαρμογές" έχουν σήµερα οι κάτοχοι έξυπνων κινητών, ταµπλετών και φορητών υπολογιστών. Το τελευταίο διάστηµα, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας επιδίδονται σε πόλεµο προσφορών, λανσάροντας νέα πακέτα πρόσβασης στο διαδίκτυο για smartphones, laptops, netbooks και tablet PCs.

Παράλληλα, έχουν µειωθεί οι χρεώσεις για όσους θέλουν να επικοινωνούν από το κινητό τους ενώ βρίσκονται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ε.Ε.). Απαιτείται, όµως, προσοχή διότι το κόστος αποστολής και λήψης δεδοµένων πέραν ενός προκαθορισµένου ορίου είναι ιδιαίτερα τσουχτερό και οι ανυποψίαστοι χρήστες µπορεί να βρεθούν προ εκπλήξεως, λαµβάνοντας στο τέλος του µήνα υπέρογκους λογαριασµούς.

Η Cosmote, η Vodafone και η Wind προσφέρουν πακέτα σύνδεσης στο ίντερνετ µέσω των δικτύων 3G. Επίσης, για πρόσβαση µέσω laptop έχουν καταρτίσει προγράµµατα συµβολαίου µε ογκοχρέωση ή χρονοχρέωση. Για όσους επιθυµούν πρόσβαση στο Ιντερνετ για περιορισµένο χρονικό διάστηµα (π.χ. µόνο στις διακοπές τους) και δεν θέλουν να πληρώνουν πάγιο, διατίθενται προγράµµατα ίντερνετ µε κάρτα προπληρωµένου χρόνου, χωρίς δέσµευση συµβολαίου.

Η πιο πρακτική λύση για ίντερνετ στις διακοπές και τις σύντοµες αποδράσεις είναι το κινητό τηλέφωνο, ιδίως για όσους διαθέτουν smartphone. Για να µπείτε στο ίντερνετ από το κινητό σας πηγαίνετε στον browser της συσκευής και εισάγετε απευθείας τη διεύθυνση (URL) που θέλετε. Τα τηλέφωνα, λόγω του µικρού µεγέθους της οθόνης τους, ενδείκνυνται για σύντοµη χρήση του διαδικτύου (π.χ. για να δει κάποιος τα e-mails του) και όχι για εργασίες όπως η σύνταξη ενός κειµένου.

Οι εταιρείες διαθέτουν προγράµµατα mobile Internet από το κινητό µε ογκοχρέωση, µε πάγιο από 5 έως 50 ευρώ τον µήνα.

Για µεγαλύτερη άνεση, σε περίπτωση που κάποιος θέλει να σερφάρει για αρκετό χρόνο, η καλύτερη λύση είναι το laptop ή το netbook. Οπου υπάρχει η δυνατότητα, προτιµήστε τα free Wi-Fi spots που προσφέρουν απεριόριστη πρόσβαση στο ίντερνετ χωρίς χρέωση. Ασύρµατο ίντερνετ µπορείτε να βρείτε και σε πολλά ξενοδοχεία. Χρειάζεται, όµως, προσοχή διότι κάποια από αυτά χρεώνουν την πρόσβαση, και µάλιστα πολύ ακριβά. Πριν συνδεθείτε, ζητήστε πληροφορίες από τη ρεσεψιόν.

Εναλλακτικά, µπορείτε να συνδεθείτε χρησιµοποιώντας τα δίκτυα 3G της κινητής τηλεφωνίας,εφόσον διασφαλίσετε ότι υπάρχει κάλυψη, χρησιµοποιώντας το ειδικό stick που διαθέτουν οι εταιρείες, πληρώνοντας είτε µε χρονοχρέωση είτε µε ογκοχρέωση.

Μπορείτε ακόµη να συνδέσετε το κινητό τηλέφωνο µε τον υπολογιστή, µε καλώδιο ή Βluetooth, και να χρεώνεστε βάσει του προγράµµατος mobile Internet που ήδη έχετε.

Το κινητό µπορεί να «κεράσει» µε πρόσβαση στο Ιντερνετ τον φορητό σας υπολογιστή, είτε ενσύρµατα είτε ασύρµατα, µε τη λειτουργία tethering που υπάρχει ενσωµατωµένη στις περισσότερες συσκευές τελευταίας γενιάς

Πώς να επιλέξετε το πακέτο σύνδεσης που σας συµφέρει

Εχετε αγοράσει το smartphone ή το netbook που ονειρευόσασταν καιρό και καίγεστε να αξιοποιήσετε τις δυνατότητές του, οι οποίες περιλαµβάνουν απαραιτήτως πρόσβαση στο διαδίκτυο; Είστε όµως αντιµέτωποι µε το δίληµµα: «Ποιο πακέτο να πάρω;». Οι τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας πουδραστηριοποιούνται στην Ελλάδα διαθέτουν πληθώρα συνδυαστικών πακέτων, που ταιριάζουν σε όλα τα γούστα και τις ανάγκες.

Το πρώτο που πρέπει να µάθετε είναι αν υπάρχει κάλυψη 3G στην περιοχή που σας ενδιαφέρει. Αν όχι, τότε το πακέτο που σκοπεύετε να αγοράσετε θα είναι άχρηστο. Κατά κανόνα, αν κινείστε σε µεγάλες πόλεις, τότε δεν υπάρχει πρόβληµα καθώς τα δίκτυα 3G δουλεύουν σφαίρα και δεν υπάρχει πρόβληµα. Αν όµως θέλετε ίντερνετ και στις διακοπές, καλό είναι να επικοινωνήσετε µε κάποιον στον προορισµό σας και να µάθετε αν εκεί υπάρχει κάλυψη από δίκτυο τρίτης γενιάς και αν ναι, από ποια εταιρεία. Ιδιαίτερα σηµαντικό είναι το γεγονός αυτό στην περίπτωση που πρόκειται για µόνιµη εξοχική κατοικία, καθώς θα την επισκέπτεστε συχνά.

Παράλληλα, καθοριστικός παράγοντας για την επιλογή προγράµµατος στο διαδίκτυο είναι το είδος και η διάρκεια της χρήσης που σκοπεύετε να κάνετε.

Αλλο πρόγραµµα θα επιλέξει ο χρήστης που θέλει να µπαίνει στο διαδίκτυο λίγα λεπτά την ηµέρα και άλλο εκείνος που θέλει να σερφάρει µε τις ώρες. Αντιστοίχως, άλλες είναι οι απαιτήσεις ενός συνδροµητή που κάνει µόνο βασική χρήση του διαδικτύου (π.χ. Facebook και e-mail) και διαφορετικές ενός χρήστη που κατεβάζει ταινίες και τραγούδια. Αν σκοπεύετε να κάνετε µέση χρήση για λίγες ηµέρες,σας συµφέρει να συνδεθείτε στο διαδίκτυο µε κάρτα. Αντίθετα, αν σκοπεύετε να χρησιµοποιείτε συχνά το διαδίκτυο και να κατεβάζετε µεγάλο όγκο δεδοµένων, τότε πρέπει να αναζητήσετε το κατάλληλο πρόγραµµα συµβολαίου.

Εάν θέλετε να έχετε πρόσβαση για συγκεκριµένη χρονική περίοδο, επιλέξτε πρόγραµµα µε χρονοχρέωση. Πρέπει όµως να βεβαιωθείτε ότι δεν θα υπερβαίνετε τον χρόνο για τον οποίοέχετε πληρώσει, διότι πέραν αυτού οι χρεώσεις γίνονται ιδιαίτερα υψηλές.

Σηµειώνεται ότι η παρακολούθηση βίντεο καταναλώνει σηµαντικό όγκο δεδοµένων. Δύο λεπτά αναπαραγωγής βίντεο από το YouTube µπορεί να ισοδυναµούν µε πολλά MBs. Αυτό σηµαίνει ότι αν ξεχαστείτε και βλέπετε ταινίες κατά βούληση, µπορεί στο τέλος του µήνανα πληρώσετε µια περιουσία ή να κάψετε σε λίγα λεπτά τον χρόνο της κάρτας σας.

Συνήθως οι εταιρείες παρέχουν µια λειτουργία για τη µέτρηση της χρήσης που κάνετε, για να ξέρετε αν είστε εντός του ορίου κατανάλωσης δεδοµένων για το οποίο έχετε πληρώσει και σας ειδοποιούν σχετικά, καλό όµως είναι να έχετε κι εσείς τον νου σας.

Mε συµβόλαιο
Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας προσφέρουν διάφορα προγράµµατα συµβολαίου για σύνδεση στο διαδίκτυο από laptop, µε µηνιαίο πάγιο που κοστίζει από 3,62 ευρώ και φτάνει τα 50,65 ευρώ στα προγράµµατα ογκοχρέωσης, ή πάγιο από 10 έως 40 ευρώ στα προγράµµατα χρονοχρέωσης, ανάλογα µε τον χρόνο χρήσης και τον όγκο δεδοµένων που µεταφέρονται.

Με κάρτα
Η πιο πρακτική λύση για περιστασιακή πρόσβαση είναι τα προπληρωµένα πακέτα διαδικτύου µε κάρτα, που προσφέρουν και οι τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας (Cosmote Internet On The Go με κάρτα, Vodafone Καρτο-Internet ή Wind Mobile Broadband με κάρτα). Στην αγορά διατίθενται έτοιµα πακέτα που περιλαµβάνουν το απαιτούµενο USB µόντεµ, την κάρτα SIM για µεταφορά δεδοµένων µέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας, οδηγίες χρήσης και προπληρωµένο χρόνο από δύο ώρες έως έναν µήνα.

Αν διαθέτετε ήδη stick από κάποιο συµβόλαιο για mobile Internet που είχατε παλιά, αρκεί να αγοράσετε ένα πακέτο σύνδεσης µε κάρτα SIM (κόστος περίπου 20 ευρώ). Σε αντίθετη περίπτωση, πρέπει να προµηθευτείτε full packet που περιέχει το stick της εταιρείας και την κάρτα SIM (κόστος από 35 έως 50 ευρώ). Τοποθετήστε την κάρτα SIM στο USB modem. Αφού κάνετε τις απαραίτητες ρυθµίσεις είστε έτοιµοι να σερφάρετε.

 

29/03/2011 - ndigital @ tanea.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;