Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

«Idea Man: A Memoir by the Co-founder of Microsoft»

Εμφύλιος προ των πυλών στην αυτοκρατορία της Microsoft: «Αδίστακτος, καιροσκόπος, κλέφτης ιδεών και άφιλος ο Μπιλ Γκέιτς»!

Ενα βιβλίο–φωτιά απειλεί να προκαλέσει πραγματικό «εμφύλιο» στην αυτοκρατορία της Microsoft! Και το πλέον παράδοξο είναι πως συγγραφέας του είναι ο συνιδρυτής της αυτοκρατορίας, ο επί σειρά ετών στενότερος συνεργάτης του Μπιλ Γκέιτς και μέχρι σήμερα θεωρούμενος από τους περισσότερους ως ο πιο στενός του φίλος: ο Πολ Άλεν.

Το βιβλίο δεν είναι άλλο από τα απομνημονεύματα του Πολ Άλεν, με τίτλο «Idea Man: A Memoir by the Co-founder of Microsoft», που αναμένεται να βγει στα ράφια των βιβλιοπωλείων στις 17 Απριλίου. Αποσπάσματά του όμως ήδη έχουν αναρτηθεί στις ηλεκτρονικές εκδόσεις της εφημερίδας The Wall Street Journal και του περιοδικού Vanity Fair και είναι τέτοια που πραγματικά προκάλεσαν σάλο στις ΗΠΑ και όχι μόνον…

Συνοπτικά στο βιβλίο του ο συνιδρυτής της Microsoft και στενός συνεργάτης και πρώην συνεταίρος του Μπιλ Γκέιτς, Κροίσος πλέον και ο ίδιος φυσικά από τα κέρδη που του απέφερε το μετοχικό του μερίδιο στην εταιρεία, σκιαγραφεί ένα πορτρέτο του «φίλου» του που εν ολίγοις τον παρουσιάζει ως αδίστακτο, καιροσκόπο και άφιλο!

Για την ακρίβεια ο μίστερ Άλεν «αποκαλύπτει» πως ήδη από το ξεκίνημα της πορείας της Microsoft ο Μπιλ Γκέιτς ενδιαφερόταν και προσπαθούσε ποικιλοτρόπως να τον… «ρίξει» στην μετοχική σύνθεση της εταιρείας, ενώ δεν δίστασε να εκμεταλλευθεί το διάστημα κατά το οποίο ο ίδιος ο Άλεν ήταν «ανενεργός» στην εταιρεία -λόγω της θεραπείας του για την αντιμετώπιση του καρκίνου από τον οποίο πάσχει- για να πάρει μέρος του μετοχικού μεριδίου που ο ίδιος ο Άλεν κατείχε!

Σύμφωνα πάντα με την «κατά Άλεν» εκδοχή της ιστορίας της πιο επιτυχημένης εταιρείας νέας τεχνολογίας, ο Μπιλ Γκέιτς μετείχε μεν της σταδιακής ανέλιξής της στην υπ΄αριθμόν ένα εταιρεία λογισμικού του πλανήτη, αλλά δεν ήταν αυτός που είχε «όλες τις ιδέες». Ισχυρίζεται πως μεγάλο μέρος των ιδεών, των σχεδίων και εν τέλει των προϊόντων της εταιρείας είναι «πνευματικά τέκνα» του ιδίου και όχι του προβεβλημένου πρώην συνεταίρου του.

Ο τελευταίος μάλιστα, πάντα κατά τον κύριο Άλεν, δεν δίσταζε να οικειοποιείται ιδέες είτε του ίδιου, είτε άλλων προγραμματιστών και στελεχών της εταιρείας. Είναι δε ενδεικτικό πως στον πρόλογο του βιβλίου του ο Πολ Άλεν ευχαριστεί για τη γιγάντωση της «αρχικής ιδέας» της Microsoft συνολικά 17 άτομα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνει και τον Μπιλ Γκέιτς τον οποίο ευχαριστεί για τη «συνδρομή του» (σ.σ: for «general and logistical assistance» όπως γράφει χαρακτηριστικά)!

Μιλώντας αναλυτικότερα για την επαγγελματική σχέση του ιδίου με τον Μπιλ Γκέιτς, ο Πολ Άλεν δηλώνει πως ενώ αρχικά ο ίδιος πίστευε ότι η εταιρεία που προσπαθούσαν να δημιουργήσουν από κοινού θα τους ανήκε εκ των πραγμάτων σε ποσοστό 50% έκαστος, ο «φίλος» του προσπάθησε αρχικά να συγκεντρώσει το σύνολο των μετοχών της όταν για πρώτη φορά ο ίδιος ο Άλεν χρειάστηκε να νοσηλευθεί για θεραπεία στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Εκείνη η προσπάθεια επαναλήφθηκε από τον Γκέιτς λίγα χρόνια αργότερα, όταν αυτός ζήτησε το 60% των μετοχών αιτιολογώντας την απαίτησή του από το γεγονός πως ήταν αυτός που συνεισέφερε τα περισσότερα στη δημιουργία του πρώτου «ολοκληρωμένου» προϊόντος της εταιρείας, του λογισμικού BASIC για τα PC MITS Altair 8800. Τότε ο ίδιος ο Άλεν απεδέχθη το αίτημα του συνεταίρου του, μόνο που αυτό επαναλήφθηκε λίγο αργότερα και τελικά η μετοχική σύνθεση έφτασε στο 64%-36% υπέρ του Γκέιτς. Εν τέλει, γράφει ο Πολ Άλεν, με καθυστέρηση πολλών ετών, ο ίδιος πήρε την απόφαση να εγκαταλείψει την Microsoft, ενοχλημένος και πικραμένος από τη συμπεριφορά του «φίλου» του…

Πάντως όποιο κι αν ήταν το ποσοστό του, αυτό απετέλεσε τη «μαγιά» για τη σημερινή περιουσία του κυρίου Άλεν, που υπολογίζεται στα 13 δισ. δολάρια!

 

31/03/2011 - Παναγιώτης Γκρουμούτης / protothema.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;