Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Η Google δίνει τη δυνατότητα να μπλοκάρεται όποια ιστοσελίδα αξιολογείται ως περιττή!

google blosked sites

Πολύ σύντομα, δίπλα στις επιλογές για τον εντοπισμό παρόμοιων αποτελεσμάτων και την εμφάνιση μιας ιστοσελίδας όπως αυτή βρίσκεται αποθηκευμένη στους server, το «ψαχτήρι» της Google θα δίνει μια τρίτη εξίσου σημαντική δυνατότητα σε όσους το χρησιμοποιούν: να μπλοκάρουν όποια ιστοσελίδα αξιολογούν σαν άχρηστη ή παραπλανητική. Κι αυτό γιατί ο διαδικτυακός κολοσσός αποφάσισε, ξεκινώντας από τις ΗΠΑ, να επιτρέπει στους χρήστες να φιλτράρουν σε κάποιο βαθμό τα αποτελέσματα που βλέπουν κάθε φορά στις αναζητήσεις τους. Εξαιρώντας έτσι μόνιμα από τα αποτελέσματα εκατοντάδες ιστότοπους, για τους οποίους θεωρούν ότι περιέχουν κακόβουλο ή ανεπιθύμητο περιεχόμενο.

Και εκτός ΗΠΑ

Παρόλο που η εταιρεία δεν έχει ανακοινώσει πότε ακριβώς η εν λόγω επιλογή θα ενεργοποιηθεί σε όλες τις υπόλοιπες χώρες, στο μπλογκ της αναφέρει πως πολύ σύντομα θα είναι διαθέσιμη και εκτός Αμερικής. Και θα λειτουργεί όπως στις ΗΠΑ, αφού τουλάχιστον αρχικά θα είναι συμβατή με τους «φυλλομετρητές» Internet Explorer 9, Chrome 9, και Firefox 3.5, ή μεταγενέστερες εκδόσεις τους. Ετσι, θα έχει κανείς τη δυνατότητα να εξαιρέσει έως και 500 ιστοσελίδες, με απαραίτητη προϋπόθεση να διαθέτει λογαριασμό στην πλατφόρμα της Google. Μέσα από τις ρυθμίσεις του λογαριασμού, άλλωστε, ο χρήστης θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να δει τη «μαύρη λίστα» από τους ιστότοπους που έχει μπλοκάρει και να αναιρέσει όλες ή μερικές από τις επιλογές του.

Εκτός από την προσωποποίηση των αποτελεσμάτων, το νέο χαρακτηριστικό αποτελεί ταυτόχρονα ένα ακόμη εργαλείο που επιστρατεύει η εταιρεία για να αντιμετωπίσει τις αστοχίες του αλγορίθμου της, όταν αυτός δημιουργεί τον κατάλογο των αποτελεσμάτων σε κάθε αναζήτηση. Αστοχίες που κατά καιρούς έχουν εκμεταλλευτεί διάφοροι επιτήδειοι, ώστε οι ιστοσελίδες τους να εμφανίζονται στις πρώτες θέσεις των καταλόγων. Ετσι, για παράδειγμα, είναι γνωστό πως ένα κριτήριο ιεράρχησης ενός ιστότοπου είναι ο αριθμός των υπερδεσμών («link») που παραπέμπουν σε αυτό –ουσιαστικά δηλαδή η συχνότητα με την οποία αναφέρεται η ηλεκτρονική του διεύθυνση σε άλλες ιστοσελίδες. Προς το παρόν, η Google υποστηρίζει πως δεν θα χρησιμοποιεί τα στοιχεία σχετικά με τους ιστότοπους που μπλοκάρουν οι χρήστες, με σκοπό να βελτιώσει τη σειρά κατάταξης των αποτελεσμάτων στη μηχανή αναζήτησης. Ετσι κι αλλιώς, πριν από ενάμιση μήνα πραγματοποίησε μεγάλες αλλαγές στον αλγόριθμο, υποστηρίζοντας ότι με την αναβαθμισμένη εκδοχή του περιορίζονται σημαντικά στη μηχανή αναζήτησης κρούσματα. Οπως επίσης και ότι υποβαθμίζονται στη λίστα των αποτελεσμάτων οι λεγόμενες «φάρμες περιεχομένου», ιστοσελίδες δηλαδή σαν τα Demand Media και Answers.com τα οποία σε καθημερινή βάση εντοπίζουν τις δημοφιλέστερες «λέξεις-κλειδιά» και αναρτούν χιλιάδες άρθρα με θέματα σχετικά με τους συγκεκριμένους όρους. Με τη διαφορά ότι τα άρθρα αυτά στις περισσότερες περιπτώσεις αντιγράφουν παλιότερες δημοσιεύσεις άλλων πόρταλ.

personal blocklist

Εφαρμογή-επέκταση

Οπως είναι φυσικό, τέτοιες λαθροχειρίες είναι πιο συχνές σε γλώσσες όπως τα αγγλικά, οι οποίες αντιστοιχούν σε μεγάλα ποσοστά της διαδικτυακής κίνησης. Οσοι πάντως πραγματοποιούν αναζητήσεις σε άλλες γλώσσες πλην των ελληνικών, ή θέλουν από τώρα να εξαιρέσουν τις συγκεκριμένες ιστοσελίδες από τα αποτελέσματα, δεν χρειάζεται να περιμένουν μέχρι να ενεργοποιηθεί η λειτουργία μπλοκαρίσματος και στη χώρα μας. Πριν από λίγο καιρό ο ιντερνετικός κολοσσός ανέπτυξε το Personal Blocklist, μια εφαρμογή-επέκταση για τον φυλλομετρητή της Chrome το οποίο απαλείφει και αυτό από τα αποτελέσματα όσους ιστότοπους θεωρεί ο χρήστης του ότι περιλαμβάνουν χαμηλής ποιότητας περιεχόμενο.

Προβάδισμα

Η Google διατηρεί σημαντικό προβάδισμα σε σχέση με τους ανταγωνιστές της, καθώς το μερίδιό της στις μηχανές αναζήτησης στις ΗΠΑ φτάνει το 65%, τη στιγμή που οι κύριοι ανταγωνιστές της, η Yahoo και η Bing της Microsoft, κατέχουν το 17% και 13% αντίστοιχα (στην Ελλάδα η Google ξεπερνά το 90%!). Ωστόσο, άλλες μηχανές αναζήτησης, οι οποίες είναι πιο πρόσφατες και έχουν αρκετά μικρότερη δημοφιλία, προσπαθούν να φιλτράρουν εδώ και καιρό τα αποτελέσματά τους, ώστε να αποκλείουν τις ιστοσελίδες με ποιοτικά χαμηλό ή προσβλητικό υλικό. Οπως για παράδειγμα η Blekko, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να αξιολογούν οι ίδιοι ποιες ιστοσελίδες θα προβάλλονται.

Η DuckDuckGo, από την άλλη, μπλοκάρει τις «φάρμες περιεχομένου», αλλά και όλες τις ιστοσελίδες που κατακλύζονται από διαφημίσεις. Διαφορετική προσέγγιση ακολουθεί η Topsy, η οποία δεν βαθμολογεί κάθε ιστοσελίδα με κριτήριο το πόσοι «υπερδεσμοί» στο Διαδίκτυο αναφέρονται σε αυτήν, αλλά χρησιμοποιώντας το Twitter και τον αριθμό των μελών της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης οι οποίοι παραπέμπουν στον συγκεκριμένο ιστότοπο. Ετσι, ουσιαστικά αξιοποιεί τους ίδιους τους χρήστες του Twitter ως «αλγόριθμο» που ελέγχει την αξιοπιστία του ιντερνετικού περιεχομένου.

 

03/04/2011 - Kώστας Δεληγιάννης / kathimerini.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;