Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

web content

Οι σχέσεις μεταξύ των εταιρειών που δημιουργούν προϊόντα ΜME και αυτών που τα διανείμουν βρίσκονται εδώ και καιρό σε δυσμενή θέση. Οι μακροχρόνιες συζητήσεις σχετικά με το αντίτιμο που θα πρέπει να καταβληθεί για το περιεχόμενο φαίνεται να παίρνουν άσχημη τροπή, κάτι που έγινε αντιληπτό αυτόν τον μήνα σε δύο περιπτώσεις.

Στις 15 Μαρτίου, ο αμερικανικός όμιλος Time Warner Cable κυκλοφόρησε μία εφαρμογή για τη συσκευή της Apple, το iPad, που παρέχει τη δυνατότητα παρακολούθησης τηλεοπτικών καναλιών στα οποία έχεις γίνει συνδρομητής. Οι πελάτες ήταν τόσο ενθουσιασμένοι, που η λειτουργία του συστήματος αναβλήθηκε προσωρινά. Στον αντίποδα, πολλές επιχειρήσεις ΜΜΕ δεν ήταν το ίδιο ενθουσιασμένες, υποστηρίζοντας ότι η TWC δεν είχε το δικαίωμα αναδιανομής του περιεχομένου τους χωρίς άδεια, ακόμα κι εντός της κατοικίας του συνδρομητή.

Η δεύτερη περίπτωση είχε να κάνει με ένα «μεγαθήριο» του χώρου. Στις 29 Μαρτίου, η Amazon παρουσίασε μία νέα υπηρεσία μουσικής, το Cloud Drive, που επιτρέπει σε χρήστες να ανεβάζουν στο Διαδίκτυο τραγούδια τα οποία έχουν τη δυνατότητα αναπαραγωγής σε ποικιλία συσκευών. Oπως έχει συμβεί και στον κλάδο των ψηφιακών βιβλίων, η Amazon προσπαθεί να δημιουργήσει μία υπηρεσία τύπου «αγόρασε μία φορά και κατανάλωσε όπου θες».

Η Sony Music καταγγέλλει την Amazon ότι δεν έχει το δικαίωμα αναπαραγωγής μουσικής. Oπως και η TWC, η εταιρεία διαδικτυακών λιανικών πωλήσεων προχωράει δίχως να έχει αποσπάσει άδεια περιεχομένου από τους κατόχους με την ελπίδα ότι το κοινό θα θεωρήσει τις υπηρεσίες της αναφαίρετο δικαίωμα. Για τις επιχειρήσεις μουσικής που διαπραγματεύονται «αθόρυβα» με την Apple και την Google, οι οποίες ετοιμάζουν παρεμφερείς υπηρεσίες, η κίνηση της Amazon θα μπορούσε να θεωρηθεί χτύπημα «κάτω από τη ζώνη»...

 

02/04/2011 - The Economist / kathimerini.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;