Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

blu ray

Blu-Ray ή DVD; Η αγορά της οικιακής διασκέδασης προσφέρει σήµερα λύσεις για όλα τα γούστα, µε συσκευές που καλύπτουν τις ανάγκες ακόµη και του πιο απαιτητικού θεατή. Η µάχη δίνεται σε δύο στρατόπεδα: αυτό της τιµής, όπου το δεύτερο υπερισχύει του πρώτου, και εκείνο της ποιότητας, όπου το Blu-Ray έχει καθαρό προβάδισµα.

Με την εµφάνισή του, το 2006, προέβαλε ως ο διάδοχος του DVD. Στη συνέχεια κοντραρίστηκε µε το HD DVD και βγήκε νικητής. Πέντε χρόνια µετά, το Blu-Ray εξακολουθεί να είναι βασικός παίκτης στην αγορά της οικιακής διασκέδασης, ωστόσο το DVD δείχνει να αντέχει, κρατώντας ακόµη τα «σκήπτρα» της αγοράς.

Η διαµάχη µεταξύ του Blu-Ray της Sony και του HD DVD της Toshiba έµεινε στην Ιστορία ως ο «πόλεµος των φορµά οπτικών δίσκων υψηλής ευκρίνειας». Κάτι αντίστοιχο είχε γίνει τη δεκαετία του 1980, όταν «κονταροχτυπήθηκαν» το VHS της JVC (το γνωστό µας βίντεο) και το Betamax της Sony, µε τελικό νικητή το πρώτο.

Η Sony δεν ήθελε να χάσει για δεύτερη φορά. Και τα κατάφερε, όταν τον Φεβρουάριο του 2008 η Toshiba ανακοίνωσε τη διακοπή της παραγωγής συσκευών HD DVD.

Ωστόσο, το DVD δεν «πέθανε», όπως πολλοί είχαν προβλέψει. Αντιθέτως, εξακολουθεί να παραµένει «ζωντανό» και µάλιστα να υπερισχύει σε πωλήσεις του Blu-Ray, λόγω του χαµηλότερου κόστους του, αλλά και της αισθητά µεγαλύτερης ποικιλίας τίτλων (σε ταινίες, παιχνίδια κ.λπ.) σε σύγκριση µε τον ανταγωνιστή του.

Το DVD λανσαρίστηκε για πρώτη φορά το 1997 και γρήγορα έγινε κυρίαρχος στην αγορά, φέρνοντας µια πραγµατική επανάσταση στον χώρο του οικιακού κινηµατογράφου, λόγω της καλύτερης ποιότητας εικόνας και ήχου σε σύγκριση µετο «απαρχαιωµένο» VHS.

Τα Blu-Ray αποτελούν τη νέα γενιά οπτικών δίσκων µεγάλης χωρητικότητας. Καθένας από αυτούς µπορεί να χωρέσει πενταπλάσιο όγκο δεδοµένων από ένα απλό DVD, κάτι που µεταφράζεται σε υψηλής ανάλυσης και άριστης ποιότητας ψηφιακά βίντεο, ήχο, εικόνες, παιχνίδια και αρχεία.

Εκεί που το Blu-Ray είναι απαραίτητο είναι το 3D περιεχόµενο. Για να απολαύσει κάποιος οπτικοακουστικό περιεχόµενο σε τρεις διαστάσεις, έχοντας προµηθευτεί µια 3D τηλεόραση, είναι απαραίτητο να έχει 3D Blu-Ray player. Η εξάπλωση του Blu-Ray οφείλεται, εν µέρει, και στη διάσηµη παιχνιδοµηχανή Playstation 3, η οποία έχει ενσωµατωµένο Blu-Ray drive.

dvd vs bluray

Οι τιµές
Το τελευταίο διάστηµα οι τιµές των Blu-Ray players έχουν πέσει, ωστόσο παραµένουν ακόµη σε υψηλά επίπεδα και, πάντως, είναι πιο ακριβά από τα DVD players.

Το DVD είναι σαφώς πιο φθηνό από το Blu-Ray, είτε πρόκειται για µεµονωµένη συσκευή αναπαραγωγής είτε για optical drive σε υπολογιστή.

Για να εγκαταστήσει κάποιος ένα DVD-R στον υπολογιστή του µπορεί να ξεκινήσει διαθέτοντας µόλις 7 ευρώ, ενώ δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 70. Αντίθετα, οι τιµές των Blu-Ray drives αρχίζουν από τα 75 ευρώ και µπορεί να ξεπεράσουν τα 180!

Αντίστοιχα, τα "επίπεδα" DVD players αρχίζουν από τα 30 ευρώ και δεν ξεπερνούν τα 90 ευρώ, ενώ οι τιµές των Blu-Ray players ξεκινούν από τα 80 ευρώ και µπορεί να φτάσουν ακόµη και τα 400 ευρώ!

 

05/04/2011 - ndigital @ tanea.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;