Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Ζητείται "οδηγός καλής χρήσης των κοινωνικών δικτύων"...

netiquette facebook twitter

Την ξέρετε τη νέα µόδα; Διαφηµιστές, µαρκετίστες και κατεστραµµένοι καθηγητές δηλώνουν πλέον ειδικοί στα social media. Όχι δικτυακές κοινότητες ή κοινωνικά δίκτυα αλλά social media κιόλας, ε, να δείχνουµε ότι µιλάµε κι ελληνικά.

Προσπάθησα κι εγώ να καταλάβω τι είναι ένας ειδικός στα social media και µπερδεύτηκα. Γιατί µάλλον ξεκίνησα λάθος. Ας πούµε "τι είναι ειδικός στο Ίντερνετ;", αναρωτήθηκα. Σύµφωνα µε την τηλεόραση, τις εφηµερίδες και το ραδιόφωνο, είναι ένας τύπος που µας λέει τα βιντεάκια που βρήκε στο YouTube, τα ανέκδοτα που του έστειλαν µε mail και τις γκόµενες που έριξε µέσω Facebook. Σύµφωνα µε τη γιαγιά µου, είναι κάποιος που ξέρει τι είναι Ίντερνετ [γιατί η ίδια δεν το έχει καταλάβει ακόµα]. Σύµφωνα µε µένα [που πάσχω στον προγραµµατισµό], είναι κάποιος που ξέρει να φτιάξει µια σελίδα. Σύµφωνα µε τους φίλους µου, είναι οι διάφοροι γκουρού που προβλέπουν το µέλλον των δικτύων [γιατί ξέρουν από τα µέσα προς τα πού πάει η τεχνολογία] και παραθέτουν σε άρθρα αυτοεκπληρούµενες προφητείες [ή όχι και τόσο αυτοεκπληρούµενες, τέλος πάντων].

Με αυτή τη λογική, ένας ειδικός στα social media είναι κάποιος που ξηµεροβραδιάζεται να παίζει Farmville στο Facebook. Ή ακόµη κάποιος που βάζει tag σε µια φωτογραφία µου πριν από 10 χρόνια και την ανεβάζει στο προφίλ του. Ή πάλι κάποιος που φτιάχνει µια σελίδα για τον εαυτό του [γιατί είναι διάσηµος] και απαγορεύει τα σχόλια.

Εγώ τώρα τι να απαντήσω όταν µου συστήνονται διάφοροι άσχετοι ως ειδικοί στο  Ίντερνετ ή τα κοινωνικά δίκτυα; Μήπως "χάρηκα πολύ"; Μήπως "από πού κι ως πού, ρε άσχετε"; Την τελευταία φορά έκανα το κορόιδο. "Α! Πολύ ωραία, τι είναι αυτό"; "Ειδικός στο Facebook και τα άλλα δίκτυα" ήταν η απάντηση. "Ουάου! Πολύ ενδιαφέρον, δηλαδή τι κάνετε ακριβώς ως επάγγελµα;" "Συµβουλεύω τις εταιρείες και όσους ενδιαφέρονται πώς θα προβληθούν στα social media". Ξανά ουάου. Ήξερα το διαδικτυακό µάρκετινγκ [αλήθεια, τι είναι;], τώρα έµαθα και το φεϊσµπουκικό µάρκετινγκ.

Το δίδαγµα της ιστορίας είναι πώς ακόµα και σε βαθιά οικονοµική κρίση, στην ψωροκώσταινα είσαι ό,τι δηλώσεις.

Τέλος πάντων, αφού υπάρχουν πια τόσοι ειδικοί στα κοινωνικά δίκτυα, θα ήθελα να τους παρακαλέσω να εκδώσουν τον "Οδηγό καλής χρήσης των κοινωνικών δικτύων". Ας πούµε, ένας φιλαράκος µου έγραψε στον τοίχο του: "Σήµερα ήρθε ένα πακέτο για την κοπέλα µου µε το δικό µου επώνυµο. Εντάξει να µένουµε µαζί αλλά όχι κι έτσι". "Αγαπητέ µου" του γράφω "αυτό είναι ακριβώς το είδος των σχολίων που ΔΕΝ πρέπει να κάνει κανείς στο Facebook". "Γιατί;", µε ρωτά. Γιατί είναι προσωπικό, χρυσό µου, και γιατί θα πληγώσεις την κοπέλα σου και γιατί δε µας ενδιαφέρει αν θα το πάρεις το κορίτσι ή όχι τελικά.

Τι µπορούµε να βάλουµε στον οδηγό; Μήπως να περιορίσουµε τις φωτογραφίες από διάφορα σουαρέ, που ο καθείς σε κατάσταση µεγαλύτερης ή µικρότερης µέθης κάνει ό,τι βλακεία τού κατέβει; Μήπως να περιορίσουµε τις βαρύγδουπες –στιλ πρωθυπουργικές– δηλώσεις περί ανέµων και υδάτων; Και σίγουρα, προτείνω αυστηρή απαγόρευση να ανεβάζει κάποιος δικές µου φωτογραφίες από το νηπιαγωγείο, οι οποίες µάλιστα περνάνε και στις εικόνες του Google, κάνοντάς µε ρεζίλι διεθνώς και για πάντα.

Αστυνοµία είπατε; Ναι, αµέ, αλλά του πολιτισµού.

 

06/04/2011 - Βάλια Καϊμάκη / e-pcmag.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;