Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

minecraft it gives me wood

...επιβεβαιώνει ακόμα μία φορά ότι η επιτυχία κρύβεται σε απλά πράγματα!

Το ανεξάρτητο παιχνίδι Minecraft, αρχικά καρπός της δουλειάς ενός µόνο ανθρώπου, του Marcus "Notch" Persson, έφερε τα πάνω κάτω στο χώρο των indie games από το Μάιο του 2009 –οπότε κυκλοφόρησε η πρώτη alpha έκδοση– και έκτοτε έχουν χυθεί πολλοί τόνοι µελάνι που προσπαθούν να εξηγήσουν το φαινόµενο.

Τι είναι, όµως, το Minecraft και γιατί είναι τόσο ξεχωριστό; Το παιχνίδι είναι ένας τίτλος δηµιουργίας/επιβίωσης όπου ο παίκτης τοποθετείται σε έναν εικονικό κόσµο από τουβλάκια. Σκοπός του, να εξερευνήσει, να φτιάξει ό,τι κατασκευή βάλει ο νους του µαζεύοντας –κυρίως σκάβοντας για πόρους– και ταυτόχρονα να προστατέψει τις κατασκευές του από διάφορα τερατάκια που γεννιούνται όπου υπάρχει σκοτάδι.

Γραµµένο σε Java, µε γραφικά δεκαετίας του '80, ελάχιστοι άνθρωποι θα µπορούσαν να φανταστούν πως την εποχή που οι κάρτες γραφικών µετρούν την ισχύ τους σε TeraFLOPs και τα παιχνίδια προσφέρουν φωτορεαλιστικά γραφικά, ένας τέτοιος τίτλος θα µπορούσε να έχει κάποιου είδους απήχηση. Και όµως, τη στιγµή που γράφονται αυτές οι γραµµές, η κοινότητα του Minecraft µετράει περισσότερους από 5,5 εκατοµµύρια εγγεγραµµένους χρήστες, 1,6 εκατοµµύρια προπαραγγελίες –µόλις τον Ιανουάριο το Minecraft µπήκε στην beta φάση– ενώ σχεδόν 10.000 νέοι αγοραστές προστίθενται στη λίστα καθηµερινά! Φαίνεται, λοιπόν, πως η απλότητα και οι δυνατότητες δηµιουργίας που περιορίζονται ως επί το πλείστον από τη φαντασία του καθενός, και που θυµίζουν κάτι από LEGO, είναι σηµαντικότερες από τα γραφικά και τα textures υψηλής ανάλυσης.

Φυσικά, µια τέτοια επιτυχία δε θα µπορούσε να µην αντιγραφεί και ένας από τους κλώνους του, το FortressCraft, ετοιµάζεται για την κοινότητα του XΒΟΧ Live. Προσωπικά, αποφεύγω να ασχοληθώ µε τον κόσµο του Minecraft, καθώς έχω την τάση σε παιχνίδια µε πόρους να θέλω να τους συγκεντρώσω όλους, οπότε θα µε φάει το σκάψιµο. Έχω όµως αρκετούς φίλους που περνούν πολλές ώρες στο Minecraft, και πραγµατικά δηλώνω εντυπωσιασµένος από τις δυνατότητες που παρέχει αυτός ο κόσµος µε τα τουβλάκια. Τελικά, όπως έλεγε και ο Da Vinci, "Η απλότητα είναι η απόλυτη σύνθεση"...

 

06/04/2011 - Κωνσταντίνος Βογιατζής / e-pcmag.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;